Patiekalai su daržovėmis
Sotų ir sveiką maistą galite paruošti ir be mėsos. Be to, patiekalai su daržovėmis labai universalūs – pakeitus vieną daržove kita, gausime visai kitą skonį.
Aštrus daržovių troškinys su kvietinėmis kruopomis
Jums reikės: po skardinę (400 g) konservuotų baltųjų ir raudonųjų pupelių, 850 g pomidorų, žaliosios paprikos ankšties, 2 svogūnų, 2 česnakų skiltelių, aitriosios paprikos ankšties, pusės stiklinės smulkių kvietinių kruopų, 750 ml tirpaus daržovių sultinio arba vandens, 2 šaukštų aliejaus, po šaukštelį džiovintų raudonėlių ir maltų kmynų, šaukštelio „Tabasco“ padažo, 4 šaukštų grietinės, druskos, pipirų.
- Svogūnus sukapokite, česnakus sugrūskite. Aitriąją papriką, išėmę sėklas, kuo smulkiau supjaustykite. Žaliąją papriką ir pomidorus supjaustykite kubeliais.
- Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite brinkti.
- Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūnus, paskui sudėkite česnakus, paprikas ir ant didelės ugnies kepinkite 2 min.
- Sudėkite prieskonius, padažą, nuvarvintas pupeles, pomidorus, supilkite sultinį arba vandenį ir užvirkite. Sumažinę ugnį troškinkite maždaug 3 min. Tada sudėkite išbrinkusias kruopas ir virkite dar 5 min.
- Prieš patiekdami kiekvieną porciją pagardinkite šaukštu grietinės.
Omletas su daržovėmis
Jums reikės: šaldytos sluoksniuotos tešlos lakšto, 4 kiaušinių, 250 ml grietinėlės, žiedinio kopūsto, brokolio, raudonosios paprikos ankšties, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų susmulkintų petražolių lapelių, žiupsnelio tarkuotų muskatų riešutų, druskos, pipirų.
- Šiek tiek atšildytą tešlą išlankstykite ir tieskite į ugniai atsparų indą. Visą lakštą subadykite šakute, uždenkite kepimo popieriumi, priberkite žirnių arba pupelių ir 225ºC karštumo orkaitėje kepkite 15 min.
- Žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstykite žiedynėliais, papriką, išėmę sėklas, supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite paruoštas daržoves, įpilkite šlakelį vandens, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 15 min.
- Indą su apkepusia tešla ištraukite iš orkaitės, išberkite žirnius ar pupeles, nuimkite popierių ir sudėkite troškintas daržoves. Ant viršaus supilkite kiaušinus, išplaktus su grietinėle ir prieskoniais.
- Omletą 30–40 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.
- Skanu valgyti karštą su šviežių daržovių salotomis ir mėgstamu padažu.
Blyneliai su daržovėmis
Jums reikės: 12 lietinių blynų, 120 g šparaginių pupelių, 120 g cukinijų, 120 g morkų, 120 g raudonųjų paprikų, 250 g varškės, 600 g pomidorų, 2 kiaušinių trynių, 3 šaukštų tarkuoto fermentinio sūrio, 3 šaukštų aliejaus, saujos šviežių bazilikų lapelių, druskos, maltų juodųjų pipirų.
- Morkas, cukinijas ir paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais (darbą labai palengvintų speciali daržovių pjaustyklė).
- Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir pakepinkite daržovių šiaudelius.
- Šparagines pupeles sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 min. Paskui nusunkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Varškę ištrinkite su tryniais, suberkite tarkuotą fermentinį sūrį ir atsargiai įmaišykite ataušusias daržoves. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Paruošta mase aptepkite visus dvylika lietinių blynų.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu vandeniu ir nulupkite atšokusias odeles. Minkštimą sutrinkite šakute. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite trintus pomidorus ir 10 min. patroškinkite. Paskui nukelkite nuo ugnies, pagal skonį pasūdykite, įmaišykite nuplautus ir nusausintus bazilikų lapelius.
- Varškės mase apteptus blynus sulankstykite, sudėkite į ugniai atsparų indą, uždenkite (dangčiu ar aliuminio folijos lakštu) ir 180ºC karštumo orkaitėje kepkite 30 min. Paskui indą atidenkite, supilkite pomidorų padažą ir kepkite dar 5 min.