Per barzdą varvėjo...
Šventėms ruošiame gausybę patiekalų, o paskui dejuojame – kiek visko liko. Ar ne geriau paruošti vieną karštą patiekalą, kurio užteks ne tik švęsti susirinkusiems artimiesiems, bet ir netikėtai atklydusiam svečiui?..
Kiaulienos kepsnys
Jums reikės: 1,5 kg kiaulės kumpio, 4 skiltelių česnako, po 2 šaukštus medaus ir balzaminio acto, kelių rozmarinų šakelių, maltų juodųjų pipirų ir druskos.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
- Česnakus sutrinkite, sumaišykite su medumi, balzaminiu actu, druska ir pipirais. Gautu mišiniu gerai ištrinkite mėsą ir palikite kurį laiką pasimarinuoti.
- Išsimarinavusią mėsą įdėkite į skardą, supilkite marinatą, mėsą apdėliokite rozmarinų šakelėmis ir uždengę folija kepkite apie 1,5 val. tada foliją nuimkite. Mėsą, jei reikia, apverskite ir kepkite dar apie 0,5 val.
Lašiša su citrinų sultimis
Jums reikės: 1,5 kg šviežios lašišos filė, 2 citrinų ir 2 apelsinų sulčių, gabalėlio imbiero šaknies, 1 šaukštelio cinamono, druskos pagal skonį.
Padažui: 3 šaukštų sojos padažo, 1 šaukštelio „Wasabi“ krienų (rasite parduotuvėje prie rytietiškų maisto produktų), 1 šaukšto medaus.
- Lašišą nuplaukite ir padėkite ant popierinio rankšluosčio nudžiūti.
- Citrinų ir apelsinų sultis sumaišykite, smulkiai sutarkuokite imbierą ir įmaišykite į sultis, suberkite cinamoną.
- Žuvį ištrinkite druska, dėkite į kepimo indą, apipilkite sulčių mišiniu, uždenkite folija ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių (kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio).
- Padažui medų ištirpdykite maišydami su sojos padažu, tada įmaišykite „Wasabi“.
- Žuvį patiekite pagardinę padažu, su ryžiais, šviežiomis ar karštomis daržovėmis.
Vyne kepta višta su apelsinais
Jums reikės: 1 didesnės vištos (iki 3 kg), 2 apelsinų, 2 šaukštų kario prieskonių, saujelės rozmarinų, druskos ir maltų juodųjų ir kvapniųjų pipirų.
- Apelsinų sultis išspauskite. Visus prieskonius sumaišykite su druska, supilkite sultis ir sumaišykite.
- Vištą nuplaukite, įdėkite į skardą, kurioje kepsite, apipilkite prieskonių mišiniu, gerai įtrinkite ir uždengę maistine plėvele kelias valandas arba per naktį palaikykite šaldytuve.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Vištą tokioje temperatūroje kepkite apie 20 minučių, tada temperatūrą sumažinkite ir vis palaistydami išsiskyrusiomis sultimis, kad višta nedžiūtų, dar kepkite apie 1 val.
- Jei baiminatės, kad višta gali apdžiūti, paruoštą kiškite į kepimo maišą, supilkite marinatą ir maišą užrišę kepkite apie 1,5 val. 180 laipsnių temperatūroje.
„Zuikis“ su kiaušiniais
Jums reikės: po 400 g kiaulienos ir jautienos faršo, 4 kiaušinių, 4 kietai virtų kiaušinių, 100 g kumpio, ½ stiklinės džiūvėsėlių, 1,5 stiklinės pieno, žiupsnelio tarkuotų muskatų riešutų, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį, petražolių lapelių.
- Faršą suminkykite. Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, muskatų, pipirų.
- Džiūvėsėlius užpilkite pienu. Gerai išmaišykite, sukrėskite į mėsos masę ir gerai viską išminkykite. Plonomis riekelėmis supjaustykite kumpį.
- Į skardą, kurioje kepsite „zuikį“, pridėkite kumpio griežinėlių, ant viršaus sukrėskite dalį mėsos, išdėliokite virtus ir nuluptus kiaušinius. Likusia mėsos mase juos uždenkite.
- „Zuikį“ kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Patiekalą patiekite puoštą petražolėmis, valgykite su mėgstamomis daržovėmis.
Aviena su saulėje džiovintais pomidorais
Jums reikės: 1,5 kg avienos kumpio, 150 g saulėje džiovintų pomidorų, po 50 g džiovintų abrikosų ir slyvų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių garstyčių padažo, trintų rozmarinų, čiobrelių, šalavijų, maltų juodųjų pipirų, 2 skiltelių česnako, ½ šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės, druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Garstyčių padažą sumaišykite su aliejumi, trintais prieskoniais, citrinų žievele, druska ir pipirais. Mišiniu gerai įtrinkite avieną.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Mėsą kepkite apie 2 val. priklausomai nuo gabalo dydžio.
- Slyvas, džiovintus pomidorus ir abrikosus užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 15 min. Tada vandenį nupilkite ir prieš 20 minučių iki mėsos kepimo pabaigos, visa sudėkite prie mėsos.
- Iškepusią avieną patiekite su saldžiarūgščiu padažu.