Produktai, kurių nederėtų laikyti šaldytuve

Maisto produktai / „Shuterstock“ nuotr.
Maisto produktai / „Shuterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-05-13 07:15
AA

Apie tai, kokius produktus galima laikyti spintelėse, o kokius verčiau derėtų dėti į šaldytuvą, ginčytis galima išties nemažai. Tikriausiai girdėjote patarimus, kad duona ilgiau išliks šviežia, jei ji bus laikoma šaltai arba kad šaldytuve laikoma kava ilgiau išlaikys savo aromatą. Tačiau ar tikrai tai nėra tik mitai?

Išties nemažai aptarinėjamas ir sviesto laikymas. Juk kątik iš šaldytuvo ištrauktas sviestas labiau primena akmens gabalą ir jį tepti ant duonos tikrai nėra labai lengva, tad kokia iš to nauda? Maisto ekspertai vis dėlto sviestą rekomenduoja laikyti jo pakuotėje šaldytuve, o išėmus iš šaldytuvo jį palaikyti galima tik 10–15 minučių. Sviestas yra pagamintas iš pasterizuoto pieno, tad nieko baisaus nenutiks, jei kambario temperatūroje jis pabus ir porą valandų, žinoma, tik tuo atveju, jeigu sviestas yra sūdytas, kadangi druskos neleidžia atsirasti įvairioms bakterijoms.

Nors patarimai dėl sviesto laikymo yra gan dviprasmiški, yra produktų, kurių šaldytuve tikrai nederėtų laikyti, mat taip jie gali prarasti savo maistingąsias savybes ar aromatą.

Pomidorai

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Pomidorai šaldytuve gali prarasti visą savo skonį. Šaltas oras šaldytuve sustabdo pomidorų nokimą, o būtent jis ir suteikia pomidorams skonį. Negana to, šaldytuve laikomi pomidorai praranda ir savo tekstūrą, kadangi šaltis pažeidžia šio vaisiaus odelę, todėl juos verčiau laikyti kambario temperatūroje.

Bazilikas

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Baziliko lapeliai kur kas greičiau nuvys, jei jis bus laikomas šaldytuve, negana to, į jį gali įsigerti ir visi šaldytuve laikomų maisto produktų kvapai. Baziliką verčiau derėtų laikyti puodelyje su vandeniu, o jei norite, kad jis išsilaikytų kiek ilgiau, Martha Stewart rekomenduoja juos kelias minutes palaikyti karštame vandenyje, nusausinti ir dėti į šaldymo kamerą.

Bulvės

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Šaldytuve laikomų bulvių krakmolas kur kas greičiau virsta į cukrų, taigi teks valgyti gan saldžias ir suvytusias bulves. Kad to išvengtumėte, bulves verčiau laikykite popieriniame maišelyje tamsioje ir nešaltoje vietoje. Popierius yra kur kas pralaidesnis orui nei plastikas, todėl bulvės ilgiau išliks šviežios ir taip greitai nesupus.

Svogūnai

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Šaldytuve esanti drėgmė per ganėtinai trumpą laiką gali gerokai suminkštinti svogūnus, tad juos verčiau patartina laikyti vėsioje, tačiau sausoje vietoje. Patartina svogūnų nelaikyti ir kartu su bulvėmis, mat abi šios daržovės pakankamai greitai sugenda.

Avokadai

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Jei parduotuvėje nusipirkote iki galo neprinokusį avokadą, jo šaldytuve tikrai nelaikykite, mat, kaip ir pomidorams, jiems prinokti neleis šaltas šaldytuvo oras. Tačiau jei avokadus pirkote jau gerai sunokusius, šaldytuvas jiems tikrai nepakenks.

Česnakai

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Ilgai šaldytuve laikomi česnakai galiausiai pradės leisti daigus, taigi taps minkšti ir praras savo aromatą, tad juos verčiau laikykite sausoje ir vėsioje vietoje.

Duona

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Šaldytuve laikoma duona labai greitai išsausėja, nebent jame laikote supjaustytą sumuštinių duoną, kurią suvalgyti žadate per porą dienų. Jeigu duoną vis dėlto laikote šaldytuve, verčiau neišimkite jos iš plastikinės pakuotės, taip ilgiau išlaikysite jos drėgmę.

Alyvuogių aliejus

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Šaldytuve laikomas alyvuogių aliejus praranda savo konsistenciją ir tampa panašus į kiek suskystėjusį sviestą, tad jį patartina laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje.

Kava

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Jeigu kavą laikysite šaldytuve, ji ne tik praras savo skonį ir aromatą, bet dar prisigers šaldytuvo kvapų. Jeigu kavos prisipirkote daug, nepradarytus pakelius vis dėlto galite laikyti šaldymo kameroje.

Medus

Pomidorai / Fotolia nuotr.

Nėra jokios prasmės medaus laikyti šaldytuve, mat sandariai uždarytas jis išsilaikyti gali labai ilgai, tuo tarpu laikomas šaldytuve jis tiesiog susikristalizuos.

Šaltinis – huffingtonpost.com