Produktai, kuriuos patariama valgyti šaltuoju sezonu. Receptai

Troškinys / Fotolia nuotr.
Troškinys / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kai temperatūros stulpelis krinta žemyn, mūsų organizmui vis labiau norisi šilumos. Tuo metu pradedame ne tik šilčiau rengtis, bet ir kitaip maitintis. Kokius produktus patartina įtraukti į valgiaraštį šaltuoju metu?

Maitinimosi taisyklės paprastos – maistas turi būti pirmiausia maistingas, o dar geriau, kad kalorijos ir maistingumas tarpusavyje sukurtų nenutrūkstamą giją. Išmeskite iš raciono visas tuščias kilokalorijas, tarkime, bandeles, rafinuotus produktus, saldėsius. Vietoj jų aprūpinkite organizmą geraisiais riebalais, vitaminais, mineralais, baltymais, kurių žiemą reikia kiek daugiau nei vasarą. Taip ir pasotinsite organizmą, ir geriau jausitės.

Kreipkite dėmesį į sezoninius vaisius ir daržoves – kada juos išnaudosite savo sveikatai stiprinti, jei ne dabar? Puikiai valgiaraštį papildys ir žuvis, paukštiena, neriebi veršiena, jautiena, įvairios grūdinės košės.

Taip pat skaitykite: Bestselerių autorė Modesta Žukauskaitė: „Jei norite sulieknėti, išsiugdykite 10 įpročių“

Burokėliai, morkos ir kiti šakniavaisiai

Jeigu norite būti sotūs ir sveiki, būtinai valgykite šakniavaisius. Burokėliai, morkos, griežčiai, ropės, kaliaropės – tai puikus pasirinkimas, paskatinsiantis jus nustebinti savo šeimą kitokiais, tačiau labai naudingais patiekalais. Nepamirškite ir bulvių – jose gausu vitamino C ir kalio. Tiesa, virti jas geriausia su lupenomis ir nepervirti, kad išlaikytų formą.

{recipe|1156}
{recipe|738}

Žuvis

Dietologai sako, jog žuvies valgome tikrai per mažai. Mitybos specialistė Cassandra Barns aiškina, kad omega-3 rūgštys, esančios žuvyse, padeda organizmui išskirti sotumo hormonus, kurie sumažina alkio jausmą ir užkuria medžiagų apykaitą, gerina odos ir plaukų būklę, stiprina nervų, širdies ir kraujagyslių sistemą. Taip pat riebiose žuvyse gausu baltymų, kurie tiesiog nepakeičiami šaltu oru.

{recipe|377}

Imbieras

Net tik imbieras, bet ir aitrioji paprika, česnakai ar garstyčios privers organizmą sušilti. Su imbieru galite gerti arbatą, daryti padažus, gardinti sriubą, kepinius, mėsą ir kt. Įdomiausia, kad imbieras ne tik valo organizmą, bet labai teigiamai veikia mūsų smegenis. Kadaise stebuklinga šaknimi vadintas prieskonis veiksmingai valo kraują, tad smegenys gauna daugiau deguonies.

Specialistai tikina, kad imbieras naudingas kūryba ir intelektualia veikla užsiimantiems žmonėms. Tad jeigu jūsų laukia įdomi kūrybinė veikla, egzaminas ar svarbus pokalbis, naudinga prieš pusvalandį iki jo suvartoti ketvirtadalį arbatinio šaukštelio imbiero miltelių.

{recipe|2499}

Taip pat skaitykite: Lieknėkite gerdamos imbierų vandenį

Grūdinės kultūros

Košės – puikiausias pasirinkimas pusryčiams, ypač paskanintos morkomis, svogūnais, pesto padažu, grybais, moliūgais, cukinijomis ir kitais rudens skanėstais. Rinkitės pilno grūdo produktus, o ne dribsnius. Itin tinka grikiai, bolivinės balandos, perlinės, kvietinės kruopos, ryžiai. Taip apsirūpinsite vitaminu B, kalciu, magniu, fosforu, atsakingais už gerą nuotaiką ir taip pat malšinančiais streso ir apatijos požymius.

{recipe|2137}

Paukštiena

Ne tik vištiena, kalakutiena, bet ir antiena ar žąsiena turi atsirasti jūsų valgiaraštyje. Pastarosios paukštienos rūšys gana kaloringos, tačiau puikiai tiks šaltu metu. Pridėkime ir kalcio, cinko, geležies, B grupės, A, C vitaminų naudą. Tikinama, kad reguliarus žąsienos valgymas ramina skrandį ir net valo organizmą nuo toksinų, gerina blužnies darbą.

{recipe|4780}
{recipe|3479}

Taip pat skaitykite: Naudingiausių košių trejetukas ir keptos avižinės košės receptas

Kakava

Kakavoje yra teobromino, kuris greitai pašalina nuovargį. Šis alkaloidas žvalina ne prasčiau nei kofeinas, tik švelniau veikia nervų sistemą. Triptofanas pakelia nuotaiką ir gerina savijautą. Užtenka tik vieno puodelio kakavos ir niūrios žiemiškos nuotaikos kaip nebūta! O štai magnis su teobrominu normalizuoja arterinį kraujospūdį, tad kakava ypač naudinga hipertonikams.

Kakavą rekomenduojama ruošti be jokių priedų, o gerti geriausia iš ryto, kai mūsų medžiagų apykaita greitesnė – tuomet organizmas greitai ir efektyviai įsisavins naudingąsias medžiagas. 

{recipe|4138}

Riešutai

Ir vėl gerieji riebalai ir dar su kalorijomis, tačiau juos valgyti tikrai verta. Riešutai malšina ir alkį, ir potraukį saldumynams, tik svarbu juos valgyti ne pilnomis saujomis. Taigi į sveikatą – būsite darbingesni, geresnės nuotaikos ir dargi džiaugsitės skaistesne oda. 

{recipe|789}