Pusryčiams – košė!
„Virė virė košę, vaikai atsilošę...“ – šį eilėraštuką tikrai kiekvienas vaikystėje girdėjome šimtus kartų. Tuomet košė, deja, gal ir neatrodydavo tokia skani. O šiandien?
Ar šiandien noriai valgote košę? Ar noriai šaukšteliu ją kabina mažieji šeimos nariai? Jeigu vis dar manote, kad košę virti galima tik iš bėdos, norime tuoj pat išsklaidyti šias mintis!
Kaip visi puikiai žinome, grūdai ir grūdinės kilmės produktai – svarbiausia mūsų dienos maisto raciono dalis, suteikianti energijos visiems dienos darbams, džiaugsmams ir pramogoms. Dubenėlis mėgstamų grūdų košės – idealus pasirinkimas pusryčiams. Tokiais pusryčiais ne tik išvaikysite mieguistumą ir pamiršite priešpiet imantį nemaloniai urgzti pilvą, bet ir pradėsite dieną energingai nuo pirmųjų jos akimirkų. Deja, dažnas iš mūsų vis dar nuvertina pusryčių ir pačios mitybos piramidės svarbą; vietoj pusryčių renkamės dar kelias minutes saldaus miego, o vietoj grūdinės kilmės produktų – kažką skanesnio. Tik štai kodėl nepagalvojame, kad net tos pačios, gal jau pabodusios košės, įbėrus į jas žiupsnį fantazijos, vėl gali tapti pačiais skaniausiais pusryčiais?
Jei iki šiol manėte, kad pusryčiai pervertinami ir lengvai galite gyventi be jų, arba jeigu iki šiandien nuoširdžiai tikėjote, kad ryte visiškai pakanka suvalgyti mažą indelį jogurto, padarykite mažą eksperimentą. Žadintuvą nusistatykite 20 min. anksčiau. Išsivirkite dubenėlį košės. Dienai bėgant, paklauskite savęs, ar nesijaučiate geriau? Žvaliau? Energingiau? Sočiau? Esame tikros, kad būtent taip ir jaučiatės. Nejaugi dėl tokios savijautos neverta paaukoti keliolika minučių miego ir virtuvės spintelėse atrasti vietos kelioms grūdų ar jų dribsnių dėžutėms? Taip, mes tikrai bandome įkalbėti jus šiam gardžiam eksperimentui.
Manome (net gi žinome!), kad net iš paprasčiausių grūdų ar grūdų dribsnių galima paruošti fantastiškai skanią košę! Nors šioms – įvairiais priedais pagardintoms – košėms išvirti prireiks kelių minučių papildomo laiko ir dar vieno kito maisto produkto, vis tiek verta pamėginti. Įsitikinkite, kad tai – tiesa.
► Avižinių dribsnių košė, pagardinta bananais ir riešutais, yra gardi, kvapi ir malonios kreminės konsistencijos. Dėl bananų ji tampa subtiliai saldi, o žemės riešutų sviestas suteikia pikantiškumo ir neįprastumo. Bananai ir riešutų sviestas yra puikus duetas, kuris patinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.
► Burnoje tirpstanti ryžių dribsnių košė – tai ir pusryčiai, ir desertas viename dubenėlyje. Neišsigąskite spalvos – ji intensyvi, kaip ir pačių juodųjų serbentų skonis. Košę ruošti galite ne tik su juodaisiais serbentais, bet su bet kuriomis mėgstamomis uogomis. Vasarą tam puikiai tiks sezoninės gėrybės, o žiemą, tikime, kiekvienas rasime kažką skanaus už šaldiklio durelių.
► Košes įprasta virti, tačiau kartais jas galima ir kepti. Ypač tomis dienomis, kai galime mėgautis ilgais rytais, niekur neskubėti. Pavyzdžiui, tingiais savaitgaliais. Kepta košė išsaugo visas naudingąsias savo savybes, yra sotus ir gardus patiekalas, tik... atrodo lyg pyragas! Jeigu jūsų šeimoje yra nevalgiukų, toks „pyragas“ – maža ir nekalta apgavystė – drąsiai gali suvilioti net ir juos.
Tekstas ir receptai Astos Černės