Pusryčius valgyti būtina
Yra žmonių, kurie pusryčius valgyti mėgsta, kiti atsisako, tačiau dietologai šiuo klausimu sutaria – pusryčiai reikalingi, nes suteikia energijos, padeda išvengti nutukimo ir su juo susijusių ligų. Ką ryte galima greitai ir skaniai paruošti?
Kad ir ką valgytumėte pusryčiams, vos atsikėlus gerai išgerti šilto vandens su citrinų sultimis. Taip pat labai naudinga pasiruošti žaliąjį ar vaisių ir uogų kokteilį.
5 min. / 2 porc.
Žaliasis kokteilis
Jums reikės: 1 banano, 1 apelsino, 2 kivių, saujos šviežių kiaulpienių lapelių, 2 šaukštų avižų sėlenų.
Visus ingredientus sudėkite į maišytuvo indą ir gerai suplakite. Kokteilį supilstykite į stiklines ir įmaišykite po šaukštą sėlenų.
15 min. / 2 porc.
Omletas su agurkais
Jums reikės: ½ ilgavaisio agurko, 2 kiaušinių, 2 šaukštų grietinėlės, kelių svogūnų laiškų šakelių, druskos ir maltų juodųjų pipirų, šaukšto sviesto.
* Kiaušinius išplakite su grietinėle, supjaustytais svogūnų laiškais. Pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
* Agurką nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
* Keptuvę įkaitinkite, išlydykite sviestą ir sudėkite agurkus. Lengvai apkepkite, tada apverskite ir supilkite kiaušinių plakinį. Kepkite, kol masė taps puri, o jos paviršius lengvai apskrus.
30 min. / 2 asm.
Ryžių košė su kriaušėmis
Jums reikės: 2 kriaušių, 0,5 stiklinės ryžių, 0,5 l pieno, 2 šaukštų sviesto, šaukšto vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos ir cukraus.
* Ryžius suberkite į šaltą vandenį, užvirinkite ir virkite 5 minutes. Tada perkoškite per sietelį.
* Vieną kriaušę supjaustykite stambiais kubeliais, sudėkite į puodą, užpilkite verdančiu pienu, suberkite ryžius, paskaninkite cukrumi ir druska bei vaniliniu cukrumi ir virkite apie 10–15 minučių.
* Antrąją kriaušę supjaustykite skiltelėmis. Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir pakepinkite kriaušių skilteles. Jomis papuoškite išvirusią košę.
30 min. / 2 asm.
Varškėčiai su morkomis
Jums reikės: 300 g varškės, 2 morkų, kiaušinio, šaukšto manų, 2 šaukštų cukraus, obuolio, 2 šaukštū miltų, pagal skonį druskos, aliejaus kepti.
* Morkas nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite. Obuolį nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
* Varškę pertrinkite per sietelį. Sudėkite morkas, obuolius, suberkite manus, cukrų, įmuškite kiaušinį, pasūdykite. Iš gautos masės formuokite varškėčius. Juos pavoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame aliejuje ant silpnos ugnies, kol apskrus.
20 min. / 4 asm.
Cukinijų blyneliai
Jums reikės: vidutinio dydžio cukinijos, 2 kiaušinių, stiklinės kvietinių miltų, svogūno, druskos, aliejaus kepti.
* Cukiniją nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklas ir stambiai sutarkuokite. Skystį nusunkite.
* Svogūną nulupkite, supjaustykite ir truputį pakepinkite.
* Kiaušinius išplakite iki vientisos masės, supilkite į cukinijas. Suberkite persijotus miltus, sukrėskite atvėsusius svogūnus.
* Viską pasūdykite, gerai išmaišykite ir kepkite blynelius. Patiekite su mėgstamu padažu.