Pyragai su rudens gėrybėmis

Pyragas su špinatais / Fotolia nuotr.
Pyragas su špinatais / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-09-06 17:00
AA

Ką dažniausiai gaminame vakarienei? Žinoma, kad sriubas, troškinius, kepsnius, bet tik ne pyragus. Tiesa, turime galvoje ne saldžius, o pikantiškus – su sūriais, daržovėmis ir grybais. Kvapūs, gardūs ir skalsūs, jie puikiai pasotina, o nesukirtus viso lieka kaip užkandis kitai dienai. Į darbą ar į mokyklą.

Trapusis pyragas su voveraitėmis ir aitriosiomis paprikomis

Jums reikės: 200 g sviesto, kiaušinio, šaukštelio kepimo miltelių, 100 g grietinės, 300 g miltų, žiupsnelio druskos.

Įdarui: 500 g mažų voveraičių, 150 g sūrio su baltaisiais pelėsiais, saujelės tarkuoto parmezano, 2 svogūnų, aitriosios paprikos, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų pipirų, aliejaus (kepti).

Užpilui: 3 kiaušinių, 150 ml riebios grietinėlės, šaukštelio tarkuotų muskatų, pagal skonį druskos.

  • Į gilų dubenį stambia trintuve sutarkuokite sviestą, persijokite miltus su kepimo milteliais ir pasūdę maišykite šakute tol, kol susidarys trupinių.
  • Ten pat sukrėskite grietinę, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Užminkę vientisą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.
  • Po valandos ištraukite ir įkloję į apskritą kepimo formą aukštais kraštais laikykite šaldytuve dar 15 min.
  • Paruoškite įdarą: voveraites gerai nuvalykite ir nuplaukite, aitriąją papriką perpjovę išvalykite ir sukapokite, o nuluptus svogūnus supjaustykite griežinėliais.
  • Įkaitinę aliejų apkepkite svogūnus, suberkite grybus ir uždengę troškinkite apie 10 min. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir atvėsinkite.
  • Pagaminkite užpilą: iki vientisumo išplakite kiaušinius su grietinėle, suberkite muskatus ir tarkuotą parmezano sūrį, išmaišykite.
  • Ant atšalusio pyrago pagrindo išdėliokite sūrio su baltaisiais pelėsiais gabalėlius, paskleiskite įdarą ir galiausiai apliekite paruoštu plakiniu.
  • Pyragą kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Pyragas su špinatais, kaparėliais ir riešutais

Jums reikės: 250 g miltų, 150 g sviesto, 2 kiaušinių, žiupsnelio druskos.

Įdarui: 400 g špinatų, 2 šaukštų konservuotų kaparėlių, 200 g pievagrybių, 150 g tarkuoto varškės sūrio, didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, po šaukštą sviesto ir grietinės, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, čiobrelių, saujelės graikinių riešutų, 3 kiaušinių, 100 ml grietinėlės.

  • Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus suberkite ant didelės lentos, stambia trintuve užtarkuokite sviestą, pasūdykite ir kapokite peiliu, iki susidarys trupinių.
  • Įmušę kiaušinius užminkykite tešlą (jei ji kietoka, pilkite šaukštą vandens), suspauskite į kamuolį ir įvynioję į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą.
  • Po valandos iškočiokite paplotį, tieskite į apskritą formą ir uždengę kepimo popieriumi berkite ant jo džiovintų žirnių, kad neišsipūstų. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  • Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, sukapokite ir kepkite svieste, iki dailiai pagels ir taps skaidrūs.
  • Ten pat suberkite nuvalytus ir plonyčiais griežinėliais pjaustytus pievagrybius bei plėšytus špinatų lapelius ir uždengę keptuvę troškinkite apie 3 min. Nukėlę dangtį pagal skonį pasūdykite, pagardinkite juodaisiais pipirais, čiobreliais, berkite kaparėlius ir sausoje keptuvėje skrudintus kapotus graikinius riešutus.
  • Atvėsintą įdarą krėskite ant iškepto pyrago lakšto, užberkite tarkuoto sūrio.
  • Kiaušinius su grietinėle ir grietine išplakite iki vientisumo ir suverskite ant pyrago viršaus.
  • Kepkite įkaitinę orkaitę iki 180 laipsnių apie 20 min.

Krepšeliai su kumpiu, žalumynų ir riešutų pagardu

Jums reikės: 210 g miltų, šaukštelio druskos, 100 g minkšto sviesto, 65 ml vandens.

Įdarui: 6 kiaušinių, 6 šaukštų grietinės, 100 g trupintos fetos, pagal skonį druskos, pipirų, 200 g vytinto kumpio, pusės stiklinės lazdynų riešutų, 2 šaukštų kapotų petražolių, šaukšto pesto su bazilikais, 100 g graikiško natūralaus jogurto.

  • Persijokite miltus su druska, suformuokite įdubimą ir sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą. Greitai sumaišykite trindami miltus su sviestu tarp pirštų. Supilkite vandenį ir kuo skubiau užminkykite tešlą.
  • Suformavę skritulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir atšaldykite. Po to iškočiokite ir išklokite keksiukų kepimo formeles.
  • Subadę įtiestą tešlą (kad neišsipūstų) kepkite 13 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
  • Kiaušinius elektriniu plakikliu išplakite su grietinėle, trupinta feta, berkite druskos ir pipirų.
  • Pilkite į krepšelius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  • Riešutus nuplaukite, sukapokite, pakepinkite sausoje keptuvėje.
  • Keptus riešutus (dalį palikite papuošti) sumaišykite su kapotomis petražolėmis, graikišku jogurtu ir šaukštu pesto su bazilikais.
  • Iškeptus krepšelius atvėsinkite, ant viršaus dėkite kumpio juostelių ir paskirstykite po kelis šaukštelius žalumynų padažo.
  • Prieš tiekdami apibarstykite likusiais kapotais riešutais.

Pyragas su grybais

Jums reikės: 250 ml vandens, 225 g miltų, 100 g sviesto, kiaušinio, kiaušinio baltymo (kraštams aptepti).

Įdarui: 600 g įvairių miško grybų, didelio svogūno, 3 skiltelių česnako, 100 g rūkyto kumpio, 100 g tarkuoto brandinto sūrio, ryšulėlio petražolių, 50 g grietinėlės, pagal skonį druskos, pipirų, tarkuotų muskatų, 100 g bulvių košės.

  • Miltus suberkite ant lentos, sudėkite mažais kubeliais pjaustytą šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį, pasūdykite ir peiliu kapokite, kol neliks sausų miltų.
  • Tešlą labai gerai išminkykite, drėgnomis rankomis suformuokite rutulį ir suvynioję į maistinę plėvelę apie valandą palaikykite šaldytuve, kad subręstų ir atvėstų.
  • Per tą laiką paruoškite įdarą: grybus gerai nuvalykite, susmulkinkite, nuplaukite ir apvirkite.
  • Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, apkepinkite aliejuje.
  • Sumeskite grybus, muskatus, kapotas petražoles (dalį palikite pyragui papuošti), berkite druskos, pipirų ir kaitinkite apie 4 min.
  • Supilkite grietinėlę, kruopščiai įmaišykite bulvių košę ir kubeliais pjaustytą kumpį.
  • Įdarą gerai atvėsinkite.
  • Iš atšalusios tešlos iškočiokite apskritą, šiek tiek didesnį nei kepimo forma lakštą. Perkėlę į kepimo popieriumi išklotą skardą, suformuokite gana aukštus kraštelius. Juos, sukrėtę grybų įdarą, dailiai užlankstykite ir aptepkite plaktu kiaušinio baltymu.
  • Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ištraukę dar karštą apibarstykite sūriu, žalumynais, ataušinkite ir supjaustykite.
{recipe|3473}
{recipe|3795}
{recipe|3796}
{recipe|3995}
{recipe|4266}
{recipe|4285}
{recipe|4407}
{recipe|4804}
{recipe|4822}
{recipe|5213}
{recipe|5518}