R. Šilenskienė: Kokių dviejų produktų atsisakyti, kad pasikeistų gyvenimas?
Sveikos mitybos principai kartais atrodo sunkiai integruojami kasdienybėje, o dauguma žmonių įsitikinę, kad natūralus ar sveikas maistas nėra skanus. Sveikos gyvensenos ir maisto ekspertė Rita Šilenskienė griauna šį mitą naujoje knygoje „Pirmas šaukštas“. Joje autorė atskleidžia sveikus receptus, padėsiančius pamažu keisti mitybos įpročius. Tereikės atsisakyti vos dviejų produktų, kad savijauta pagerėtų akimirksniu.
R. Šilenskienė atskleidžia pati išbandžiusi ne vieną mitybos būdą – nuo žaliavalgystės iki paleo mitybos, todėl idėja šiai knygai brendo ne vienerius metus.
„Mūsų šeimoje maistas visada turėjo didelę reikšmę, nes mano mama buvo nuostabi šeimininkė. Buvome įpratę valgyti tik sveiką, namuose pagamintą maistą. Prieš dešimtmetį pradėjusi savo žiniomis dalytis su kitais, pamačiau, kad žmonėms sveikos mitybos principai nuoširdžiai rūpi. Mano klientės nuolat prašė receptus sudėti į knygą, nes juose įžvelgė maisto kokybę, paprastumą, greitį ir patogumą.“
Sveiko maisto ekspertė atskleidžia, kad knygoje „Pirmas šaukštas“ yra sudėti pusryčių, pietų ir vakarienės receptai, jie yra suskirstyti pagal metų laikus ir paros laiką.
„Suteikiantys energijos produktai turėtų būti valgomi dieną, o produktai, skirti ramybei ir regeneracijai, – vakare. Knygoje skaitytojai ras ne tik receptus, bet ir patarimus, kaip maitintis kelionėje ar darbe – tai bus neįmantrūs, greitai pagaminami bei tinkantys tiek vaikams, tiek suaugusiems, patiekalai. Visuose receptuose nėra tik dviejų produktų – gliuteno ir cukraus.“
Sveiko maisto ekspertė vis dar stebisi visuomenėje vyraujančiais stereotipais apie sveiką maistą bei tuo, kad žmonės, sugalvoję pakeisti savo maitinimosi įpročius, neretai sulaukia neigiamos aplinkinių reakcijos.
„Mes juk nesistebime faktu, kad žmonės kasdien valosi dantis, tačiau stebimės, jei jie nusprendžia pradėti sveikai maitintis. Sveika gyvensena turi tapti norma. Juk dauguma žmonių valgydami nesveiką maistą kenkia tik sau – į savo organizmą, kaip į šiukšlių dėžę, kemša viską iš eilės, o paskui ieško stebuklingos tabletės geresnei savijautai. Mes visi galime būti ilgaamžiai, todėl leiskime sau gyventi ilgai ir laimingai.“
Norint pajusti subalansuotos mitybos naudą, autorės teigimu, geriausia sveikai maitintis mažiausiai kelias savaites. Dėl šios priežasties knygoje „Pirmas šaukštas“ ne tik sudėti įvairūs receptai, bet ir sudaryti konkretūs mitybos planai, skirti kelioms savaitėms į priekį.
„Mano knygos tikslas – parodyti, kad sveikas gyvenimo būdas nereikalauja didelių pastangų, užtenka tik noro, o subalansuotas ir sveikas maistas gali būti skanus ir įvairus. Noriu skaitytojus išmokyti receptų iš paprastų produktų, kurie patenkina visų šeimos narių poreikius. Savo knygoje netgi pateikiu schemą – kas, kada ir kaip turėtų būti valgoma, ir padedu suprasti, koks maistas tinka konkrečiam žmogui, mes mityba yra individualus kiekvieno žmogaus reikalas“, – pasakoja R. Šilenskienė.