Raidė E produkto sudėtyje: kenksmingiausių maisto priedų sąrašas

Maisto priedai / „Shutterstock“ nuotr.
Maisto priedai / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Jau nuo senų laikų, siekdami apsaugoti maistą nuo gedimo ar pagerinti jo skonį, žmonės naudojo valgomąją druską, actą, salietrą, įvairias augalinės kilmės medžiagas.

Vystantis maisto pramonei, į rinką pateikiama vis daugiau paruoštų vartoti maisto produktų, plečiantis tarptautinei prekybai, didėja atstumai tarp gamintojo ir vartotojo, augant vartotojų susidomėjimui sveika mityba, didėja mažo kaloringumo produktų poreikis.

Visos šios aplinkybės reikalauja prailginti produktų tinkamumo vartoti trukmę, apsaugoti juos nuo gedimo, suteikti patrauklią prekinę išvaizdą, pageidaujamą skonį, kvapą, spalvą ar kitas savybes, taip pat išlaikyti produktų kokybę juos gabenant ir laikant.

Maisto priedai – tai natūralios ar sintetinės cheminės medžiagos, kurios, nebūdamos maisto sudėtinės dalys, sąmoningai dedamos į maistą gamybos metu, siekiant suteikti pageidaujamų skonio ar kitų technologinių savybių.

Taip pat skaitykite: Ką būtina žinoti apie maisto priedus?

Maisto priedai vartojami norint išsaugoti natūralias produkto savybes ir maistinę vertę, padidinti maisto laikymo trukmę, palengvinti maisto produktų pakavimą, gabenimą ir laikymą.

Šiandien gamintojų yra naudojama apie 3000 įvairiausių maisto priedų, tarp kurių yra ir druska, cukrus, vanilė, acto rūgštis ir egzotiškesni – natrio benzoatas ar guaro derva.

Tai įvairūs dažikliai, konservantai, antioksidantai, spalvos fiksatoriai, emulsikliai, stabilizatoriai, saldikliai.

Šiandien gamintojų yra naudojama apie 3 000 įvairiausių maisto priedų, tarp kurių yra ir druska, cukrus, vanilė, acto rūgštis ir egzotiškesni – natrio benzoatas ar guaro derva.

Daugelis maisto priedų yra organizmo toleruojami ir gali būti vartojami be apribojimų.

Tai – natūralūs maisto priedai: acto rūgštis (E 260), pieno rūgštis (E 270), obuolių rūgštis (E 296), askorbo rūgštis arba vitaminas C (E 300), lecitinai (E 322), citrinų rūgštis (E 330), pektinas (E 440), tirštinimo medžiagos, gaminamos iš augalų: agaras (E 406), karageninas (E 407), saldžiųjų ceratonijų derva (E 410), guaro derva (E 412), dažikliai: kurkuminas (E 100), chlorofilai (E 140), karotenai (E160 a), burokėlių raudonasis (E 162), paprikų ekstraktas (E 160c), karamelės spalvos (E 150) ir daugybė kitų.

Taip pat skaitykite: Sulfitai: ar reikia jų bijoti?

Pagal Europos Sąjungos direktyvas, maisto priedai neturi kenkti vartotojų sveikatai. Yra draudžiama vartoti maisto priedus nekokybiškai žaliavai ar gatavo produkto nepageidautinoms savybėms paslėpti.

Būkime budrūs

Kiekvienas maisto priedas turi savo cheminį pavadinimą ir žymimas E raide ir skaičiumi. Raidė E reiškia, kad maisto priedas yra registruotas ir leidžiamas vartoti Europos Sąjungoje, o skaičius šalia – tai maisto priedų tarpvalstybinis kodas, identifikuojantis medžiagą, pvz.: E 330 – citrinos rūgštis, E 420 – sorbitolis.

Visi maisto priedai nuolat stebimi, prireikus – iš naujo įvertinami, atsižvelgiant į kintančias naudojimo sąlygas ir naują mokslinę informaciją. Nors maisto priedų naudojimas griežtai kontroliuojamas, vartotojams nuolat iškyla klausimų dėl jų poveikio sveikatai.

Į klausimą, kaip suderinti maisto priedų naudą ir riziką, vienareikšmiško atsakymo  nėra. Jo nuolatos ieško mokslininkai,  mitybos specialistai, medikai, tačiau sprendimą priima kiekvienas vartotojas, pirkdamas maisto produktą.

Prancūzijos nacionalinis sveikatos ir medicinos tyrimų institutas Villejuif (Paryžius) ištyręs konservantų, dažų ir kitų priedų poveikį žmogaus organizmui, parengė sąrašą tų, kurie vienaip ar kitaip yra kenksmingi žmogui.

Sąrašas buvo publikuotas mokslo populiarinimo tinklalapyje www.nature.com:

  • Gali sukelti vėžines ligas: E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 330.
  • Didina cholesterolio kiekį: E 320, E 321.
  • Didina kraujo spaudimą: E 250, E 251, E 252.
  • Uždrausta vartoti: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 181.
  • Pavojinga vartoti: E 102, E 110, E 120, E 124, E 127.
  • Labai pavojingi: E 123.
  • Sukelia odos ligas: E 232, E 233.
  • Sukelia išbėrimus: E 311, E 312.
  • Įtariama, kad yra pavojingi: E 104, E 122, E 141, E 150, E 151, E 171, E 173, E 180, E 240, E 241, E 471.
  • Naikina vitaminą B12: E 220.
  • Sukelia virškinimo sutrikimus: E 222, E 223, E 224, E 226.
  • Nekenksmingos medžiagos: E 100, E 101, E 160, E 161, E 170, E 174, E 175, E 200, E 201, E 202, E 203, E 236, E 237, E 238, E 260, E 261, E 262, E 263, E 270, E 280, E 281, E 282, E 300, E 301, E 302, E 303, E 304, E 305, E 306, E 307, E 308, E 309, E 322, E 325, E 326, E 327, E 331, E 332, E 333, E 334, E 335, E 336, E 337, E 338, E 339, E 340, E 341, E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 407, E 409, E 410, E 411, E 413, E 414, E 420, E 421, E 422, E 450, E 461, E 462, E 465, E 466, E 471, E 472, E 473, E 474, E 475, E 480.

Maisto priedai pagal numeraciją

Uždrausti kai kuriose šalyse – priedas yra uždraustas arba neleidžiamas naudoti vienoje iš šių šalių: JAV, Kanada, Australija ir Naujoji Zelandija.

Žymuo Maisto priedas Funkcija Galimas šalutinis poveikis
E104 Chinolino geltonasis Dažiklis Alergija, astma, hiperaktyvumas
E122 Azorubinas, kamosinas Dažiklis Alergija, astma, hiperaktyvumas
E123 Amarantas Dažiklis Alergija, astma, vėžiniai susirgimai
E124 Ponso 4R, Kochinelas raudonasis A Dažiklis Alergija, astma, vėžiniai susirgimai
E128 Raudonasis 2G Dažiklis Alergija, astma
E131 Patent mėlynasis V Dažiklis Alergija, astma
E142 Žaliasis S Dažiklis Alergija, astma, vėžiniai susirgimai
E151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN Dažiklis Alergija, astma
E154 Rudasis FK Dažiklis Alergija, astma, mutageniškumas
E155 Rudasis HT Dažiklis  Alergija, astma, hiperaktyvumas
E180 Litolrubinas BK Dažiklis Alergija, astma
E214 Etilo p–hidroksibenzoatas Konservantas Alergija, astma
E215 Natrio etilo p–hidroksibenzoatas Konservantas Alergija, astma
E217 Natrio propilo p–hidroksibenzonatas Konservantas Alergija, astma
E219 Natrio metilo p–hidroksibenzonatas Konservantas, antioksidatorius Alergija, astma
E227  Kalcio rūgštusis sulfitas Konservantas, antioksidatorius Alergija, astma
E230 Bifenilas Konservantas Alergija, astma, migrena
E231 Ortofenilfenolis Konservantas  Alergija, astma
E233 Tiabendazolas Konservantas Alergija, astma
E239 Heksametilentetraminas Konservantas Alergija, astma
E432 Polioksietileno sorbitano monolauratas (polisorbatas 20) Emulsiklis Alergija, astma
E434 Polioksietileno sorbitano monopalmitatas (polisorbatas 40) Emulsiklis Alergija, astma
E474 Sacharozės gliceridai Emulsiklis Alergija, astma
E483 Stearilo tartratas Miltų apdorojimo medžiaga Alergija, astma
E493  Sorbitano monolauratas Emulsiklis Alergija, astma
E494  Sorbitano monoleatas Emulsiklis Alergija, astma
E495 Sorbitano monopalmitatas Emulsiklis Alergija, astma
E513 Sulfato rūgštis Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga Alergija, astma
E524 Natrio hidroksidas Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga Alergija, astma
E525 Kalio hidroksidas Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga Alergija, astma
E527 Amonio hidroksidas Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga Alergija, astma
E528 Magnio hidroksidas Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga Alergija, astma
E576 Natrio gliukonatas Antioksidatorius Alergija, astma
E626 Guanilo rūgštis Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma
E628 Dikalio guanilatas Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma
E629 Kalcio guanilatas Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma
E630  Inozino rūgštis Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma
E632  Dikalio inozinatas Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma
E633 Kalcio inozinatas Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma
E634 Kalcio 5‘-ribonukleotidai Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma
E635 Dinatrio 5‘-ribonukleotidai Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma
E927b Karbamidas Miltų apdorojimo medžiaga Alergija, astma
E952 Ciklamo rūgštis, Kalcio ciklamatas,  Natrio ciklamatas Saldiklis Alergija, astma
E954 Sacharinas, Kalcio sacharinas, Kalio sacharinas, Natrio sacharinas Saldiklis Alergija, astma

Vengtini – yra mokslinių tyrimų, įrodančių, kad didesnės priedo koncentracijos arba junginiai su kitais priedais gali pakenkti. Gamintojams siūloma apriboti šio priedo naudojimą. 

Žymuo Maisto priedas Funkcija Gali paūmėti ar kilti šios ligos
E102 Tartrazinas Dažiklis Alergija, astma, hiperaktyvumas
E110  Saulėlydžio geltonasis FCF Dažiklis Alergija, astma, hiperaktyvumas
E127 Eritrozinas Dažiklis Alergija, astma, hiperaktyvumas
E129 Alura raudonasis AC Dažiklis Astma, alergija, vėžiniai susirgimai
E132 Indigotinas, indigokaminas Dažiklis Alergija, astma
E211 Natrio benzoatas Konservantas Alergija, astma, hiperaktyvumas, vėžiniai susirgimai
E249 Kalio nitritas Konservantas Alergija, astma, migrena, vėžiniai susirgimai
E250 Natrio nitritas Konservantas Alergija, astma, migrena, vėžiniai susirgimai
E320 Butilintas hidrokisanizolas (BHA) Antioksidatorius Alergija, astma, mutageniškumas
E621 Mononatrio glutamatas Aromato ir skonio stipriklis Alergija, astma, migrena, vėžiniai susirgimai
E951 Aspartamas Saldiklis Alergija, astma, migrena

Šaltinis – sveikas.lt