Rudųjų ryžių dieta: ne tik numesite svorio, bet ir išvalysite organizmą

Rudieji ryžiai. / Fotolia nuotr.
Rudieji ryžiai. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kartais klaidingai manoma, kad baltieji ir rudieji ryžiai skiriasi tik savo spalva, o jų maistinė vertė yra vienoda. Rudieji ryžiai naudingesni sveikatai.

Jų apdorojimo metu pašalinamas tik lukštas, juose išlieka daugiau maistinių skaidulų. O štai visiškai nulukštenti baltieji ryžiai praranda nemažą dalį maistingųjų savybių, skaidulų, baltymų ir vitaminų. Rudųjų ryžių skaidulos yra lėčiau virškinamos, todėl jie turi žemesnį glikemijos indeksą (GI) –  taip lengviau mesti ar išlaikyti norimą svorį.

Taip pat skaitykite: Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį?

Besilaikant rudųjų ryžių dietos, per dieną reikia suvalgyti:

• 3 porcijas virtų (galima ir garuose) nevalytų rudųjų ryžių (1 porcija – 60 g sausų ryžių);

• 100 g šviežių arba džiovintų vaisių;

• 300–400 g daržovių;

• 1 valg. š. nerafinuoto alyvuogių aliejaus;

• šiek tiek natūralaus acto (salotoms).

Ryte, tik prabudus, reikia išgerti stiklinę negazuoto mineralinio vandens arba žolelių arbatos (liepžiedžių, ramunėlių, šalpusnio, asiūklių, mėtų...). Gerdami arbatą, turite mėgautis procesu, ji turi būti jums skani, todėl išsirinkite tai, kas jums patinka.

Daržovių sultinys. Supjaustykite kubeliais 300 g daržovių (morką, porą, salierų šaknį, nedidelį svogūną, mažą bulvę, šiek tiek kopūstų ir bet kokių kitų daržovių). Užpilkite jas 1 litru vandens, užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 30 min. Virimo pabaigoje pridėkite žalumynų (petražolių, krapų, rozmarinų, čiobrelių, bazilikų). Nukoškite, atvėsinkite nenuėmę dangčio ir pastatykite į šaldytuvą. Sultinį galima saugoti šaldytuve iki 4 dienų, bet, jeigu turite laiko, geriau gaminti kiekvieną dieną šviežią. Sultinį taip pat galima užšaldyti atskiromis porcijomis. Prieš vartojimą sultinį galima šiek tiek praskiesti vandeniu arba pridėti arbat. š. avižinių miltų (sumaltų avižinių dribsnių).

Daržovių užpilui naudokite tik kokybišką ir natūralų actą (obuolių arba vyno), nerafinuotą alyvuogių arba riešutų aliejų.

Pavyzdinis dietos valgiaraštis

1 diena

  • Pusryčiai: obuolys, ryžiai, pagardinti citrinos žievele ir lašeliu jų sulčių;
  • Pietūs: daržovių sultinys, žalių salotų arba salierų lapų salotos su svogūnų laiškais (pagardinti actu arba nerafinuotu alyvuogių aliejumi), ryžiai su šviežiais žalumynais, užpilti 1 arbat. š. nerafinuoto alyvuogių aliejaus;
  • Vakarienė: daržovių sultinys, garuose paruošti ryžiai su morkomis ir cukinija (arba salierų šaknimi).

2 diena

  • Pusryčiai: apelsinas, ryžiai, šiek tiek pagardinti apelsino žievele ir 1 arbat. š. grietinės;
  • Pietūs: daržovių sultinys su virtomis daržovėmis ir ryžių porcija;
  • Vakarienė: daržovių sultinys su virtomis daržovėmis ir ryžių porcija.

3 diena

  • Pusryčiai: kriaušė, cinamonu pagardinti ryžiai;
  • Pietūs: daržovių sultinys, agurkų salotos (pagardinti actu arba nerafinuotu alyvuogių aliejumi), ryžiai su 150 g alyvuogių aliejuje apkepintų šviežių pievagrybių;
  • Vakarienė: daržovių sultinys, garuose paruošti ryžiai su brokoliais.

4 diena

  • Pusryčiai: vaisių salotos su 1–2 valg. š. ryžių dribsnių, ryžiai su pienu ar grietinėle;
  • Pietūs: daržovių sultinys, ridikėliai su žaliomis salotomis, garuose paruošti ryžiai su morkomis;
  • Vakarienė: daržovių sultinys, ryžiai su petražolėmis ir žiupsneliu saulėgrąžų sėklų.

5 diena

  • Pusryčiai: ryžiai su vynuogėmis arba razinomis ir 1 arbat. š. smulkintų migdolų;
  • Pietūs: daržovių sultinys, ryžiai su žalumynas bei garuose paruoštomis daržovėmis, pagardinti 1 valg. š. nerafinuoto alyvuogių aliejaus;
  • Vakarienė: daržovių sultinys, ryžiai, pagardinti 1 valg. š. graikinių riešutų, 2 valg. š. svogūnų laiškų ir 2 valg. š. tarkuotų salierų arba petražolių šaknų, garuose paruošti špinatai.

6 diena

  • Pusryčiai: ryžiai, 2 datulės, 4 graikiniai riešutai, 1–2 figos, 1 kriaušė;
  • Pietūs: daržovių sultinys, ryžiai su šviežiomis daržovėmis (agurkas, saldžioji paprika, mėtos), pagardinti 1 valg. š. nerafinuoto alyvuogių aliejaus.
  • Vakarienė: daržovių sultinys, ryžiai, pagardinti 1–2 smulkiai pjaustytais obuoliais, 1 valg. š. grietinėlės arba grietinės, 0,5 arbat. š. medaus.

7 diena

  • Pusryčiai: ryžiai su kubeliais supjaustytu obuoliu ir kriauše, pagardinti šlakeliu citrinų sulčiu ir 1 arbat. š. medaus, 0,5 porcijos jogurto;
  • Pietūs: daržovių sultinys, žalių salotų porcija, garuose paruošti ryžiai su 1 pomidoru ir pupelėmis;
  • Vakarienė: daržovių sultinys, garuose paruošti ryžiai su cukinija, pagardinti 1 arbat. š. nerafinuoto alyvuogių aliejaus, 5 alyvuogėmis ir bazilikais.

Taip pat skaitykite: Dukano dieta: mitybos planas, pasižymintis ilgalaikiu poveikiu

Svarbi taisyklė: tarp valgymų reikia vartoti daug skysčių: vandens, negazuoto mineralinio vandens, žaliosios arbatos, šviežių vaisių ar daržovių sulčių.

Dietos trukmė: mažiausiai – 3 dienos, daugiausiai – 2 savaitės.

Baigti šią dietą reikia palaipsniui ir nuosekliai, 3–5 dienas po dietos nepulti prie mėsos ir pieno produktų. Pietums ir vakarienei valgyti patiekalus iš ryžių ir sėlenų. Dienos viduryje valgykite daugiau šviežių daržovių, o tarpuose tarp valgymų – daug gerkite.