Kuo skaninti ryžius, kad jie būtų sveikesni

Ryžiai / „Fotolia“ nuotr.
Ryžiai / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-09-29 09:00
AA

Mėgstate ryžius kaip garnyrą prie įvairių mėsos patiekalų, o gal jais gardžiuojatės ir vienais?

Nors tai tikrai nėra pats sveikiausias maistas, kokį galite sugalvoti, tikrai yra ne vienas būdas, kuris padės ryžius paruošti bent kiek sveikiau. Šie metodai puikiai tiks tiek baltiesiems, tiek ir rudiesiems ryžiams, tad siūlome išbandyti.

Ryžiai su kokosų aliejumi

Šri Lankos mokslininkai pastebėjo, kad kokosų aliejumi paskaninti ryžiai tampa gerokai sveikesni ir netgi mažiau kaloringi. Kad pasiektumėte tokį efektą, į vandenį, kuriame virsite pakelį baltųjų ryžių, įpilkite ir du arbatinius šaukštelius kokosų aliejaus. Ryžius toliau virkite kaip įprasta ir, praėjus nurodytam laikui, valgykite juos be jokios sąžinės graužaties.

Ryžiai, paskaninti vištienos sultiniu

Ryžius virti galite ne tik paprastame vandenyje, bet ir vištienos sultinyje – taip patiekalas įgaus dar daugiau skonių, o ir taps kiek sveikesnis. Tiesa, naudojant šį metodą, rekomenduojama rinktis kuo ekologiškesnį vištienos sultinį arba – dar geriau – ryžius virti daržovių sultinyje.

Ryžiai su imbieru

Jei mėgstate imbierą, juo taip pat galite paskaninti savo ryžių porciją. Tai padaryti galite keletą žiupsnelių imbiero įbėrę į vandenį, kuriame verdate ryžius. Šis būdas ne tik suteiks egzotiško skonio, bet ir apdovanos jus gausybe naudingų sveikatai savybių. Jau nuo seno žinoma, kad imbieras itin efektyviai sureguliuoja kraujo spaudimą ir cholesterolį, taip pat mažina širdies ligų riziką bei, žinoma, stiprina imunitetą. Jei imbiero vis tik nemėgstate, ryžius taip pat skaninti galite sojos ar teriyaki padažu.

Ryžius gardinkite antioksidantų turinčiais produktais

Antioksidantai labiausiai vertinami todėl, kad jie gali padėti kovoti prieš vėžį, taip pat dėl savo savybių ir odos grožiui. Žmogaus organizmas gali pats pasigaminti tam tikrą kiekį antioksidantų, tačiau jo nepakanka maksimaliai apsaugai užtikrinti. Todėl antioksidantų būtina gauti ir su maistu.

Norint, kad organizmo apsauginė funkcija būtų stipri, reikia vartoti daug augalinio maisto, žolelių ir prieskonių, būtent dėl to net ir ryžius verta gardinti šiais produktais. Antioksidantų gausu ir česnakuose bei svogūnuose – šiuo atveju dar tuo pačiu sustiprinsite ir savo imunitetą.

Ji24.lt siūlo išbandyti ir šiuos receptus su ryžiais:

{recipe|2528}
{recipe|2974}
{recipe|3789}
{recipe|2716}
{recipe|3483}
{recipe|2914}
{recipe|3029}
{recipe|3254}
{recipe|4511}
{recipe|4349}