Ruošiame gardžius padažus
Su padažu – viskas skaniau. O kad būtumėte tikri, ką pilate ant mėsos ar kitų patiekalų, padažus pasigaminkite patys.
Pievagrybių padažas
Jums reikės: 400 g pievagrybių, kelių džiovintų baravykų, didelio svogūno, 2 šaukšto sviesto, 100 ml grietinėlės, šaukšto miltų, pagal skonį muskato, laurų lapelių, kvapiųjų pipirų, druskos ir juodųjų pipirų, kapotų žolelių.
- Baravykus išmirkykite labai mažame kiekyje vandens, susmulkinkite, skysčio neišpilkite.
- Svogūną supjaustykite ir pakepinkite svieste, kol taps permatomas.
- Pievagrybius nuvalykite, perpjaukite per pusę, trumpai pavirkite, dalį suberkite į keptuvę su svogūnais, kelis palikite.
- Ten pat sukrėskite baravykus su visu skysčiu, laurų lapelius, kvapiuosius pipirus, muskatą ir vis maišydami kaitinkite, kol dalis skysčio nugaruos.
- Nenustodami maišyti įberkite miltus, kai padažas ims tirštėti, supilkite grietinėlę, užkaitinkite, nukelkite keptuvę nuo ugnies, palaikykite uždengtą, kad gerai susimaišytų prieskonių skoniai, išgriebkite laurų lapelius, kvapiuosius pipirus ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, paskaninkite kapotomis žolelėmis.
- Galiausiai įmaišykite likusius smulkintus pievagrybius ir tiekite su lietiniais, bulvių, mėsos, makaronų ir žuvų patiekalais, taip pat keptomis daržovėmis.
Aštrusis barbekiu padažas
Jums riekės: 4 didelių pomidorų, obuolio, 4 šaukštų aliejaus, 3 skiltelių česnakų, nedidelės aitriosios paprikos, 2 šaukštų Vusterio padažo, 4 šaukštų pomidorų pastos, šaukšto medaus, 3 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų sojų, pagal skonį rūkytos paprikos, druskos, pipirų.
- Pomidorų galus įpjaukite, nuplikykite juose verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite.
- Kapotus česnakus ir išvalytas aitriąsias paprikas pakepinkite aliejuje, suberkite pomidorus ir obuolio tarkius.
- Viską kaitinkite ant mažos ugnies, kol masė sutirštės.
- Supilkite padažus, citrinos sultis, suberkite prieskonius, sukrėskite medų.
- Pagal skonį pasūdykite ir dar kelias minutes patroškinkite.
- Padažą atvėsinkite uždengusi dangčiu ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Skanu tiekti su makaronų, mėsos, daržovių patiekalais, ypač keptais ant laužo.
Garstyčių padažas
Jums reikės: 2 kiaušinių trynių, 250 ml alyvuogių aliejaus, šaukšto citrinų sulčių, apie pusę šaukštelio druskos, pagal skonį garstyčių miltelių ir grūdelių, medaus.
- Kiaušinius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, atskirkite baltymus. Trynius supilkite į pašildytą dubenėlį ir plakite šluotele, maišytuvu arba sukite mediniu šaukštu apie 3 min., kol masė taps vienalytė.
- Supilkite citrinų sultis, suberkite druską, garstyčių miltelius ir vėl plakite iki vientisumo.
- Labai lėtai plakdami, po lašą į trynius supilkite pusę aliejaus.
- Likusį supilkite plonyte srovele ir masę plakite iki purios konsistencijos.
- Galiausiai įmaišykite garstyčių miltelius ir grūdelius, supilkite į stiklainėlį, palaikykite 2 paras šaldytuve ir tiekite su mėgstamais daržovių, mėsos valgiais, sumuštiniais.
Karamelinis padažas
Jums reikės: 280 g cukraus, 100 g sviesto, 200 ml riebios grietinėlės, pagal skonį druskos ir vanilės.
- Į puodą storu dugnu subertą cukrų kaitinkite vis maišydami, kol jis pradės karamelizuotis ir taps geltonos spalvos. Jeigu norite intensyvesnio skonio ir kvapo padažo, karamelę labai trumpai, vos kelias minutes paskrudinkite – bus deginto cukraus skonio.
- Puodą nukelkite nuo ugnies, įmaišykite kubeliais pjaustytą sviestą.
- Kai jis ištirps, suberkite iš ankšties iškrapštytas vanilės sėklytes, druską ir ilgai nedelsdami, kad karamelė nepradėtų stingti, liedami plonyte srovele įmaišykite grietinėlę.
- Masę gerai išmaišykite, supilkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.
- Tirštą ar skystesnį pašildytą karamelinį padažą galite tiekti su blynais, vafliais, desertais, sumuštiniais, košėmis, ledais.