Universalieji ryžiai
Iš Rytų atkeliavusiais baltaisiais grūdeliais šiandien mėgaujasi visas pasaulis. Įvairių rūšių ir formų, maistingi ir naudingi organizmui ryžiai puikiai tinka sriuboms virti, apkepams kepti, salotoms ruošti.
Daugiaryžis su grybais
Jums reikės: 300 g pievagrybių, 300 g rizoto ryžių, 120 ml sauso vyno, šaukšto sviesto, litro daržovių sultinio, 3 šaukštų aliejaus, svogūno, 3 skiltelių česnako, kelių šviežių čiobrelių lapelių, 150 g mėgstamo brandinto sūrio, pagal skonį druskos, pipirų.
- Grybus nuvalykite, nuplaukite, pasmulkinkite.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite ir pakepinkite aliejuje, kol taps skaidrūs.
- Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi.
- Po truputį supilkite vyną, maišydami kaitinkite, kol jis susigers. Paskui po samtelį vis pilkite sultinį, kol ryžiai visiškai išbrinks, maždaug apie 15 min.
- Įkaitintame svieste pakepinkite grybus, sukrėskite juos į ryžius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, kapotais čiobrelių lapeliais.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies, įmaišykite drožtuku drožtą sūrį, berkite čiobrelių lapelių ir patiekite.
Suktinukai su ryžiais, kokosais ir vištiena
Jums reikės: pakuotės ryžių lakštų, 100 g virtų ryžių, 200 g keptos vištienos filė, svogūno, pusės puodelio kokosų grietinėlės, šaukšto aliejaus, 50 g sviesto, pagal skonį druskos, pipirų, bazilikų, įvairių salotų lapelių.
- Vištieną susmulkinkite, svogūną nulupkite, sukapokite.
- Svogūną pakepinkite karštame aliejuje, suberkite vištieną, ją pasūdykite, pagardinkite pipirais ir paskrudinkite.
- Į keptuvę suberkite ryžius, gerai išmaišykite. Sudėkite sviestą, krėskite kokosų kremą, berkite smulkintus bazilikus ir pakaitinkite, kol susimaišys skoniai.
- Paruoštą masę atvėsinkite.
- Ryžių lakštus paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės.
- Į kiekvieną dėkite salotų lapelių, krėskite įdaro ir, užlanksčiusi galus, dailiai susukite.
- Galite tiekti ir supjaustytus gabalėliais.
Sriuba su ryžiais ir krevetėmis
Jums reikės: 250 g krevečių sūryme, 150 g ryžių, 400 ml natūralaus vištienos sultinio, 5 šaukštų žemės riešutų sviesto, nedidelio gabalėlio imbiero šaknies, svogūno, 2 skiltelės česnako, pusės citrinos sulčių, šaukšto sviesto, pagal skonį druskos, pipirų, aitriosios paprikos, svogūnų laiškų.
- Krevetes gerai nuvarvinkite, nusausinkite, apšlakstykite citrinų sultimis.
- Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite, svogūną ir česnaką sukapokite, imbierą sutarkuokite ir su gabalėliu aitriosios paprikos pakepinkite svieste.
- Į gilesnį puodą supilkite sultinį, suberkite ryžius ir virkite, kol ryžiai suminkštės.
- Sukrėskite žemės riešutų sviestą, keptas daržoves ir dar virkite ant mažos ugnies apie 10 min.
- Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išpilstykite į dubenėlius.
- Ant viršaus berkite krevečių, kapotų svogūnų laiškų ir patiekite.
Ryžių apkepas su daržovėmis
Jums reikės: 200 g ilgagrūdžių ryžių, 200 g grietinės, 200 g fetos, 300 g minkštos jautienos, 4 pomidorų, vidutinio dydžio cukinijos, šaukšto alyvų aliejaus, 2 svogūnų, skardinės konservuotų kukurūzų, pagal skonį druskos, pipirų, šviežių čiobrelių, 150 g mėgstamo brandinto sūrio.
- Jautieną nuplaukite, nusausinkite, plonai supjaustykite, pagal skonį įtrinkite druska ir pipirais, iš abiejų pusių apkepkite karštame aliejuje.
- Mėsą išimkite iš keptuvės ir atvėsinkite.
- Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės, bet nepervirkite – jie turi būti birūs.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kotelius ir pasmulkinkite.
- Svogūnus nulupkite, sukapokite. Kukurūzus nuvarvinkite.
- Cukiniją sutarkuokite stambia trintuve.
- Dideliame dubenyje sumaišykite visas daržoves ir mėsą. Jas pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir krėskite į riebalais išteptą kepimo formą, ant viršaus berkite sluoksnį tarkuoto sūrio.
- Paskirstykite ryžius, tepkite su feta sumaišytą grietinę ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol paviršius dailiai apskrus.