Sekmadienio vakarienei – apkepai
Paprasta, sotu, skanu – tokia lengvai paruošiamų apkepų formulė. Klasikinis varškės ar pikantiškas vištienos – jie negali nepavykti.
Purus varškės
Jums reikės: 800 g kreminės varškės, 5 kiaušinių, 6 šaukštų cukraus, pusės stiklinės kukurūzų kruopų, 200 ml grietinėlės, šaukšto krakmolo, 2 šaukštų miltų, stiklinės besėklių razinų, pagal skonį nutarkuotų citrinos žievelių ir sulčių, kokosų drožlių, vanilinio cukraus, sviesto (formai patepti), šaukštelio kepimo miltelių.
- Kukurūzų kruopas užpilkite grietinėle ir palikite pastovėti.
- Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį ir giliame inde sumaišykite su krakmolu ir išbrinkusiomis kruopomis.
- Į masę įmaišykite cukrų, kepimo miltelius, pagal skonį berkite druskos, vanilinio cukraus ir nutarkuotų citrinos žievelių, kokosų drožlių.
- Atskirtus kiaušinių trynius įmaišykite į varškės masę, o baltymus elektriniu plakikliu išplakite iki standžių putų.
- Razinas nuplaukite, nusausinkite, apvelkite miltais (kad kuo tolygiau pasiskirstytų tešloje) ir suberkite į varškę.
- Galiausiai atsargiai, kad nesubliukštų, įmaišykite plaktus baltymus.
- Paruoštą masę krėskite į sviestu išteptą kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
- Prieš tiekdama palaukite, kol apkepas šiek tiek atvės, nes karštą sunku supjaustyti.
Sotusis su grybais
Jums reikės: pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos, 450 g pievagrybių, 200 g brandinto sūrio, 125 ml grietinėlės, 80 ml pieno, 80 ml grietinės, 2 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, didelės skiltelės česnako, šaukšto šviežių arba šaldytų petražolių, pusės šaukštelio kardamono, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.
- Nuluptą česnaką ir petražoles sukapokite smulkiais gabalėliais.
- Sūrį stambiai sutarkuokite.
- Tešlą kepimo formoje išklokite taip, kad uždengtų jos kraštus.
- Didelėje keptuvėje sviestą išlydykite ant vidutinės kaitros, suberkite grybus ir padidinusi karštį pakepinkite.
- Kai dalis skysčio nugaruos, kaitrą sumažinkite, suberkite česnakus ir kepkite dar 2 min.
- Atskirame inde kiaušinius gerai išplakite su grietine, grietinėle ir pienu.
- Pagal skonį berkite druskos ir pipirų, truputį kardamonų, įmaišykite tarkuotą sūrį ir kapotas petražoles.
- Ant tešlos tolygiai paskirstykite grybus, užpilkite sūrio ir grietinėlės mišinį.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol viršus dailiai parus.
- Prieš tiekdami leiskite atvėsti bent 10 minučių.
Pikantiškas vištienos
Jums reikės: pakelio bemielės tešlos, 400 g vištų krūtinėlių filė, 500 ml vištienos sultinio, 75 ml grietinėlės, 2 morkų, 2 svogūnų, kiaušinio, skiltelės česnako, lauro lapo, 1,5 šaukšto miltų, saujelės petražolių, pagal skonį druskos, kvapiųjų pipirų, čiobrelių, aliejaus (kepti).
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Svogūnus, morkas ir česnaką nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Petražoles sukapokite.
- Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Juos pakepinkite didelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite čiobreliais.
- Į keptuvę įmeskite lauro lapą, kelis kvapiuosius pipirų grūdelius, uždenkite ir kaitinkite apie 5–6 min., kol vištiena apskrus.
- Suberkite česnaką ir svogūną, išmaišykite ir kepkite dar minutę. Suberkite miltus, vėl permaišykite ir pakepinkite dar 2 min.
- Supyluę trečdalį sultinio kaitinkite, kol padažas sutirštės, tada supilkite likusį sultinį, grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir kaitinkite apie 15 min.
- Karščiui atsparią formą ištepkite riebalais, supilkite padažą, ant viršaus berkite pjaustytas morkas.
- Formos viršų kruopščiai uždenkite tešlos lakštu, viduryje pradurkite skylutę garams išeiti, o viršų ištepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite apie 40 min. vidutinio karščio orkaitėje.
- Tiekite šiek tiek ataušintą.
Lašišų apkepas
Jums reikės: 300 g bemielės sluoksniuotos tešlos, 250 g lašišų filė, 200 g špinatų, 3 šaukštų aliejaus, didelio kiaušinio, skiltelės česnako, šaukšto kedrinių pinijų, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Špinatus nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite.
- Česnaką nulupkite, sukapokite.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite česnakus. Po minutės suberkite špinatus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir uždenkite keptuvę dangčiu. Pakaitinę apie 3–4 min., nuimkite dangtį, išgriebkite česnakus ir suberkite kedrines pinijas.
- Viską gerai išmaišykite ir nukelkite.
- Lašišų filė pasūdykite ir iš abiejų pusių gerai ištepkite aliejumi.
- Tešlą klokite ant stalviršio stačiakampio forma ir subadykite šakute.
- Kiaušiniu patepkite tešlos kraštus, o viduryje tolygiai paskirstykite lašišą. Ant jos sukrėtę špinatus su kedrinėmis pinijomis, kraštus užlenkite taip, kad suformuotumėte pyragą.
- Pyrago viršuje keliose tešlos vietose peiliuku padarykite įpjovas garams išeiti. Paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.