Skani vakarienė: gaivūs patiekalai su ridikėliais
Vienos skaniausių pavasarinių daržovių puikiai tinka vakarienės patiekalams.
Ridikėliuose gausu vitaminų ir mineralų, bei medžiagų, padedančių įveikti peršalimą. Kadangi orai mūsų šalelėje tokie permainingi, kosulio sunkumą tikrai palengvins patiekalai su ridikėliais. Juose gausu vitaminų B1, B2, PP, C (pastarasis itin naudingas odai), kalio (nepamainomo mineralo, saugančio širdies ir kraujagyslių sistemą), fosforo, kalcio, magnio, geležies. Ridikėliai netgi prilygsta tokioms daržovėms ir uogoms kaip pomidorai, avietės, žirneliai; jie taip pat stiprina imunitetą ir reguliuoja kraujo spaudimą.
Eteriniai aliejai, kurie ridikėliams suteikia to įsimintino kartumo ir pikantiškumo, pasižymi antiseptinėmis savybėmis, padeda išsiskirti skrandžio sultimis ir gerina virškinimo procesą. Tačiau persistengti nereikia: ridikėlių vartoti saikingai patariama turintiems kasos, kepenų, tulžies pūslės, inkstų problemų. Tinka diabetikams.
Nors lieknėjantiems ši daržovė tinka kone idealiai (100 g turi 50 kilokalorijų), tačiau pašalinis poveikis toks – kyla apetitas. Gali būti, kad vėliau suvalgysite gerokai per daug kito maisto. Verta paminėti, kad ridikėliai dėl savo ypatingųjų savybių padeda sumažinti ir cholesterolio kiekį.