Skaniausia žuvis šventiniam ir kasdieniam stalui
Advento laikotarpiu, taip pat pasninko besilaikančių ir siekiančių sveikiau maitintis racione padaugėja žuvies. Ji tradiciškai yra bene pagrindinis Kūčių patiekalas, bet svarbus ir ant kalėdinio stalo. Mitybos specialistai ragina daugiau žuvies valgyti ne tik per šventes, bet ir visus metus, bent 2–3 kartus per savaitę, nes tai yra vertingas ir sveikas maistas.
Skaniausia žuvys šventiniam ir kasdieniam stalui
Būtent šiomis savybėmis išsiskiria Lietuvos žuvininkystės ūkiuose išaugintos žuvys. Šias įmones vienijančios Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos direktorius Vytautas Andriuškevičius sako, kad dauguma žuvis tvenkiniuose auginančių ūkių yra įsikūrę tokiuose šalies vietose, kur beveik nevykdoma žemdirbystės veikla, laukai netręšiami ir tvenkinius maitina švaraus, tyro vandens upeliai.
Didžioji dalis asociacijos akvakultūros įmonių produkcijos yra sertifikuota kaip ekologiška. Lietuvos žuvininkystės ūkiai daugiausia išaugina ir į šalies parduotuves tiekia lietuvių taip mėgstamų karpių.
Šiandien asociacijos vadovas kartu su sodybos „Karpynė“ restoranu siūlo porą puikių karpio receptų, kad galėtumėte juos paruošti ne tik šventiniam stalui, bet pasimėgauti ir kitu metu.
Karpis, įdarytas daržovėmis
Reikės:
- karpio;
- svogūnų;
- česnako;
- morkų;
- pastarnoko;
- poro baltosios dalies;
- saliero šaknies;
- majonezo;
- alyvuogių aliejaus;
- citrinų sulčių;
- maltų juodųjų pipirų;
- druskos.
Gaminimas:
Karpį nuskuskite, išvalykite, išplaukite vidų, išpjaukite stuburkaulį, išrinkite didžiuosius kaulus, ašakas ir nusausinkite. Vidų ir išorę pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite bent 30 minučių.
Smulkiai supjaustytus svogūnus, česnaką, porą, stambiai sutarkuotas morkas, pastarnoką ir saliero šaknį pabarstykite druska ir pakepinkite aliejuje. Baigdami kepti įdėkite majonezo. Šiuo įdaru prikimškite karpio pilvą, o pjūvio kraštus sutvirtinkite mediniais smeigtukais. Žuvį aptepkite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje 15–20 minučių.
Patiekite su ryžiais arba bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis. Papuoškite citrinos griežinėliais.
„Vyresnysis tarnas“
Reikės:
- Karpio (1,2 kg);
- aliejaus;
- marinatui: sojos padažo, baltojo vyno, aliejaus, cukraus, druskos, česnako, prieskonių, malto muskato, citrinos sulčių;
- užkepui: česnako, svogūno, salierų, paprikos, pievagrybių, sviesto, garstyčių, majonezo, pomidorų padažo.
Gaminimas:
Karpį nuskuskite, išimkite žiaunas ir išplaukite. Nuskustą karpį pjaukite išilgai nugarkaulio, išimkite vidurius ir gerai išplaukite. Išpjaukite nugarkaulį, nugaros pelekus ir žuvį išplokštinkite. Paruoštą žuvį užpilkite marinatu ir palaikykite apie 30 minučių. Po to žuvį dėkite ant aliejumi pateptos skardos ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių.
Užkepui daržoves ir grybus supjaustykite kubeliais ir pakepinkite su sviestu. Po to dėkite garstyčių, pomidorų padažo, majonezo, prieskonių, druskos ir nekaitindami gerai permaišykite. Visa tai dėkite ant žuvies ir dar 10 minučių kepkite 170 laipsnių temperatūroje.
„Aš galiu būti kitoks“
Reikės:
- karpio filė;
- krakmolo;
- aliejaus;
- marinato;
- užkepui: česnako, svogūno, salierų, paprikos, pievagrybių, sviesto, garstyčių, majonezo, pomidorų padažo;
- Papuošimui: salotos lapo, citrinos, alyvuogių.
Gaminimas:
Karpio filė užpilkite marinatu (ankstesnis receptas) ir palaikykite 30 min. Marinuotos žuvies vieną pusę pavoliokite krakmole, dėkite ant aliejumi pateptos skardos ir kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje 5–7 min.
Užkepui daržoves ir grybus supjaustykite kubeliais ir pakepinkite su sviestu. Po to dėkite garstyčių, pomidorų padažo, majonezo, prieskonių, druskos ir nekaitindami gerai permaišykite. Užkepas dedamas į lėkštę ir ant jo dedama iškepto karpio porcija.
Patiekite su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis, puoškite alyvuogėmis, citrinos griežinėliu.