Receptai sočiai vakarienei

Moteris virtuvėje / Fotolia nuotr.
Moteris virtuvėje / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Vėstant orams nori nenori imame valgyti sočiau, visą vasarą kramsnoję salotas, pageidaujame šiltų patiekalų ir ypač savaitgaliais skiriame daugiau laiko paruošti gardų maistą šeimynai. Štai jums keletas valgių receptų – leiskite namiškiams išsirinkti patiems, ko pageidautų.

Bulvių pyragas su grybais ir porais

Bulvių pyragas su grybų paštetu
Bulvių pyragas su grybų paštetu / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 1 kg šviežių bulvių, 2 kiaušinių, svogūno, 2 šaukštų sviesto, 200 ml riebios grietinėlės, 100 g miltų, 100 g virto kumpio, poro, 200 g pievagrybių, 150 g fetos, pagal skonį grūsto muskato, druskos, pipirų.

  • Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais.
  • Svogūną nulupkite, sukapokite.
  • Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais.
  • Pievagrybius nulupkite, mažus dalykite pusiau, didelius dar smulkiau.
  • Sviestą ištirpinkite keptuvėje, pakepinkite svogūnus.
  • Kai jie suminkštės, sudėkite bulves, suberkite kumpį ir kepkite apie 10 min.
  • Paruoškite užpilą: kiaušinius ir grietinėlę iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, įmaišykite trupintą fetą.
  • Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais muskatais, įmaišykite persijotus miltus.
  • Bulvių ir svogūnų masę krėskite į kepimo formą, ant viršaus išdėliokite porus, pievagrybius ir apliekite kiaušinių, miltų bei grietinėlės plakiniu.
  • Kepkite pyragą iki 200 °C laipsnių orkaitėje apie 20 min.
  • Patiekite papuošę mėgstamais žalumynais.

Jautienos kukulaičiai

Kukulaičiai
Kukulaičiai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 700 g maltos kokybiškos jautienos, kiaušinio, didelio raudonojo svogūno, baltojo svogūno, 4 česnako skiltelių, šaukšto kapotų svogūnų laiškų, nedidelio gabalėlio aitriosios paprikos ankšties, po šaukštelį kuminų ir rožinių pipirų, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus kepti, kelių šlakelių Vusterio padažo, pusės citrinos sulčių ir žiupsnelio cukraus (svogūnams marinuoti).

  • Svogūnus ir česnakus nulupkite. Česnakus sutraiškykite traiškytuvu, raudonąjį svogūną supjaustykite ketvirčiais, baltąjį – sukapokite.
  • Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite.
  • Raudonuosius svogūnus suberkite į nedidelį indelį, spauskite citrinų sulčių, pagal skonį berkite druskos, cukraus ir pamaigykite rankomis, kad suminkštėtų.
  • Gerai įkaitintame aliejuje pakepinkite kuminus, kai šie pakvips, sukrėskite traiškytus česnakus, baltuosius svogūnus ir aitriąsias paprikas. Apkepę atvėsinkite.
  • Maltą mėsą krėskite į gilesnį dubenį ir sumaigykite šakute. Suverskite keptus prieskonius, suberkite rožinius pipirus, svogūnų laiškus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska ir Vusterio padažu.
  • Masę labai gerai išminkykite, formuokite dailius rutuliukus, juos pakaitomis su marinuotais raudonaisiais svogūnais suverkite ant vandenyje mirkytų medinių iešmelių.
  • Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 15 min.

Omletas su daržovėmis

Omletas su špinatais
Omletas su špinatais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 3 pomidorų, raudonos saldžiosios paprikos, saujelės šaldytų šparaginių pupelių, 200 g kumpio, šaukšto sviesto, 3 česnako skiltelių, 6 kiaušinių, 50 ml grietinėlės, 150 g riebaus varškės sūrio, pagal skonį druskos, pipirų, kelių švieži bazilikų lapelių.

  • Česnakus nulupkite, sutraiškykite ir pakepinkite šaukšte sviesto.
  • Pomidorus nuplaukite, įpjovę viršūnėles, nuplikykite verdančiu vandeniu ir, nulupę odeles, supjaustykite griežinėliais. Pakepinę, iki suminkštės ir išgaruos skystis, suberkite atšildytas ir gerai nuvarvintas šparagines pupeles. Kaitinkite labai trumpai, kad nepakeistų spalvos.
  • Papriką perpjaukite, išvalykite ir supjaustykite kubeliais.
  • Į kitą keptuvę berkite kumpio kubelius, apskrudusius išgriebkite, o likusiuose riebaluose pakepinkite paprikas.
  • Visas keptas daržoves ir kumpio gabalėlius sukrėskite į dubenį, pagal skonį berkite druskos, pipirų, kapotų bazilikų.
  • Varškės sūrį sutarkuokite stambia trintuve.
  • Elektriniu plakikliu iki vientisumo išplakite kiaušinius su grietinėle, sumaišykite su varškės sūriu, pagal skonį pasūdykite.
  • Visas daržoves sukrėskite į riebalais pateptą keptuvę, užpilkite kiaušinių plakinį.
  • Keptuvę pašaukite į grilio režimu veikiančią įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min.
  • Tiekite su mėgstamu padažu.

Makaronai su tunu

Makaronai su tunu ir špinatais
Makaronai su tunu ir špinatais / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: apie 300 g vamzdelinių makaronų, 15 vyšninių pomidorų, nemažos saujos gražgarsčių lapelių, 400 g tuno savo sultyse, raudonojo svogūno, 2 česnako skiltelių, pagal skonį šviežiai maltų pipirų, druskos, alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto, šaukšto aliejaus.

  • Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
  • Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite aliejuje.
  • Kai česnakai apskrus, į keptuvę suberkite per pusę perpjautus pomidoriukus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir trumpai apkepkite. Nukaitę sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų skystis (geriau, kai jie į salotas dedami sausi).
  • Svogūną nulupkite, sukapokite ir pamaigykite rankomis, kad nebūtų taip aštru.
  • Nupilkite tuno skystį.
  • Giliame dubenyje sumaišykite makaronus, tunų gabalėlius, pomidorus, gerai nuplautas ir nusausintas gražgarstes.
  • Salotas pagardinkite pipirais, pasūdykite, apliekite aliejaus ir balzaminio acto užpilu (3 dalys aliejaus, viena acto).

Trinta jūros gėrybių sriuba

Tiršta krabų sriuba
Tiršta krabų sriuba / 15min.lt

Jums reikės: pakuotės (apie 200 g ) lukštentų jūrų gėrybių mišinio (krevečių, midijų, kalmarų), 150 g lašišos, kelių didelių karališkų krevečių (papuošti), 2 bulvių, svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų sviesto, gabalėlio aitriosios paprikos, gabalėlio baltosios poro dalies, 200 ml neriebios grietinėlės, pusės citrinos sulčių, pusės šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių, pagal skonį druskos, šviežiai maltų pipirų, šviežių krapų.

  • Jūrų gėrybes atšildykite pagal nurodymus ant pakuotės, perplaukite ir gerai nuvarvinkite.
  • Lašišą nuplaukite ir, nulupę odelę ir pašalinę kaulus, susmulkinkite.
  • Nuluptas bulves ir gerai nuvalytus porus susmulkinkite.
  • Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto.
  • Kai šie dailiai apskrus, sumeskite bulves, porus ir kepkite, iki daržovės suminkštės.
  • Sumetę apkepkite ir lašišų gabalėlius.
  • Galiausiai suberkite jūrų gėrybių mišinį ir labai trumpai, pagal nurodymus ant pakuotės pakepkite. Supylę grietinėlę, dar pakaitinkite, pagal skonį pasūdykite, suberkite citrinos žieveles, pagardinkite pipirais ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
  • Paruoštą masę perpilkite į plakti skirtą dubenį ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Sriubą dar kartą užkaitinkite ir išpilstykite į lėkštes.
  • Krevetes su lukštais kepkite keptuvėje apie 8 min.
  • Tiekite su aitriosios paprikos gabalėliais, krapais ir krevetėmis.
{recipe|2045}
{recipe|2201}
{recipe|2560}
{recipe|3165}
{recipe|3404}
{recipe|3623}
{recipe|5225}
{recipe|5420}