Su kukurūzais

Virti kukurūzai su sviestu / Shutterstock nuotr.
Virti kukurūzai su sviestu / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Saldžius, gardžius konservuotus kukurūzus mėgsta ir maži, ir dideli. Todėl patiekalai su jais niekada neužsibūna ant stalo – ištirpsta akimirksniu.

Gaiviosios salotos

Salotos su kukurūzais
Salotos su kukurūzais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 250 g konservuotų kukurūzų, 230 g šparaginių pupelių, kelių vyšninių pomidoriukų, pusės raudonojo svogūno, pusės citrinos.

Padažui: 60 ml aliejaus, šaukšto balzaminio acto, šaukšto citrinos sulčių, šaukštelio garstyčių, česnako skiltelės, šaukštelio medaus, po pusę šaukštelio sezamų ir kanapių sėklų, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Pupeles supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabalėliais.
  • Svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite.
  • Dideliame puode užvirinkite vandenį, įberkite druskos, paruoškite kitą puodą su lediniu vandeniu pupelėms atvėsinti.
  • Smulkintas pupeles sumeskite į verdantį vandenį ir virkite maždaug minutę.
  • Suberkite kukurūzus ir virkite dar minutę.
  • Nukošę, sužerkite į ledinį vandenį ir palaikykite, kol visiškai atvės. Nusausintas daržoves išdalykite į salotines lėkštes.
  • Česnako skiltelę sukapokite. Medų išlydykite vonelėje virš garų.
  • Nedideliame dubenėlyje sumaišykite česnakus, aliejų, actą, citrinos sultis, garstyčias, medų, visas sėklas.
  • Pagal skonį berkite druskos ir pipirų, suberkite pjaustytą svogūną ir gerai išmaišykite.
  • Paruoštas salotas apipilkite padažu ir tiekite su citrinos skiltele.

Sotusis apkepas

Kukurūzų pyragas
Kukurūzų pyragas / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 800 g bulvių, 500 g jautienos faršo, 300 g konservuotų kukurūzų, 250 ml sultinio, 125 ml pieno, 100 g šaldytų žirnelių, cukinijos, 2 morkų, svogūno, 3 šaukštų tarkuoto parmezano, 2 šaukštų sviesto, šaukšto aliejaus, šaukšto miltų, 2 česnako skiltelės, druskos ir pipirų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  • Česnakus smulkiai sukapokite, o cukiniją supjaustykite gabalėliais.
  • Morkas, svogūną ir bulves nulupkite. Svogūną smulkiai sukapokite, morkas ir bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Bulves pavirkite sūdytame vandenyje apie 10 min. Nuvarvinkite.
  • Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite virtas bulves, užpilkite pienu, užvirkite, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sutrinkite iki vientisumo.
  • Didelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, česnakus ir kepkite maždaug 2 min. Sukrėskite faršą ir kepkite maišydami, kol parus.
  • Suberkite morkas, miltus, supilkite sultinį ir viską gerai išmaišykite. Troškinkite 10 minučių, kol morkos suminkštės.
  • Sužėrę kukurūzus ir cukinijas, maišydami kepkite dar 2 min.
  • Paruoštą masę krėskite į riebalais pateptą kepimo skardą, ant viršaus paskirstykite bulvių masę ir apibarstykite parmezanu.
  • Kepkite 20–30 minučių.

Kukurūzų duona

Kukurūzų duona su karamelizuotais svogūnais
Kukurūzų duona su karamelizuotais svogūnais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 250 ml pieno, 170 g konservuotų kukurūzų, 120 g tarkuoto parmezano, 60 g kukurūzų miltų, 2 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, 5 laiškinių svogūnų, trečdalio šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais.
  • Svogūnus smulkiai sukapokite.
  • Kukurūzus nukoškite, dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Didelėje keptuvėje pieną užkaitinkite su druska ir kukurūzų miltais. Nustatykite vidutinę kaitrą ir vis maišydami kaitinkite, kol sutirštės.
  • Įmaišykite pusę sūrio kiekio, kukurūzus, laiškinius svogūnus, dar truputį pakepkite.
  • Atskirame inde išplakite kiaušinius. Atsargiai į kiaušinių masę įsukite truputį karšto pieno masės. Supilkite viską į likusį karštą pieną ir gerai išmaišykite.
  • Gautą masę krėskite į riebalais pateptą kepimo skardą.
  • Kepinio viršų pabarstykite sviesto gabalėliais, aitriųjų paprikų dribsniais ir sūriu.
  • Kepkite 25–30 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol dailiai pagels.
  • Prieš pjaustydami palikite duoną gerai atvėsti.

Tiršta sriuba

Moliūgų ir kukurūzų sriuba
Moliūgų ir kukurūzų sriuba / Fotolia nuotr.

Jums reikės: apie 800 ml daržovių sultinio, 500 g konservuotų kukurūzų, 2 bulvių, 150 ml grietinės, 150 ml grietinėlės, 2 šaukštų sviesto, šaukšto džiovintų čiobrelių, šaukšto aliejaus, pagal skonį tabasko padažo, druskos ir pipirų.

  • Dideliame puode išlydykite sviestą. Supilkite aliejų ir užkaitinkite.
  • Bulves nuskuskite, susmulkinkite, pakepinkite riebaluose, kol suminkštės.
  • Kukurūzus nukoškite per sietelį, suberkite į keptuvę, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir čiobreliais.
  • Kaitinkite, kol masė suminkštės, įmaišykite sultinį, grietinėlę, grietinę, išmaišykite ir atidengę troškinkite maždaug pusvalandį.
  • Pagardinkite sriubą šlakeliu tabasko padažo, išmaišykite, nukaiskite ir leiskite 15 min. atvėsti. Kelis šaukštus masės atsidėkite papuošti, likusią gerai sutrinkite elektrine trintuve.
  • Jei sriuba per skysta – dar truputį pakaitinkite. Jei per tiršta – įpilkite dar grietinėlės arba vandens.
  • Sriubą išpilstykite į lėkštes, ant viršaus krėskite po šaukštą pagardo.

Minkšti maltinukai

Jums reikės: 320 g konservuotų kukurūzų, didelės bulvės, saujos duonos trupinių, 5 laiškinių svogūnų, 2 šaukštų avinžirnių miltų, šaukštelio imbiero, pusės šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių, pusės šaukštelio pipirų, pusės šaukštelio druskos.

  • Bulvę išvirkite, svogūnus smulkiai sukapokite.
  • 750 ml vandens užvirkite puode. Kai užkais, suberkite kukurūzus.
  • Uždengę puodą virkite nustatę vidutinę kaitrą, kol kukurūzai suminkštės.
  • Nukėlę nukoškite, atvėsinkite ir sutrinkite kukurūzus elektrine trintuve.
  • Į kukurūzų masę įmaišykite svogūnus, sutrintą virtą bulvę, miltus, imbierus aitriųjų paprikų dribsnius. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  • Gautą masę padalykite į 6–8 lygias dalis ir suformuokite maltinukus.
  • Pavoliokite į duonos trupinius ir perkelkite į kitą didelę lėkštę. Šaldykite bent valandą.
  • Ištraukę iškepkite karštuose riebaluose, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir patiekite.
{recipe|20}
{recipe|597}
{recipe|1903}
{recipe|2576}
{recipe|2597}
{recipe|3750}
{recipe|3751}
{recipe|5153}