„Supermaistas“, kurio kasdien turėtume įtraukti į valgiaraštį, jei norime sulieknėti

Avinžirniai / Shutterstock nuotr.
Avinžirniai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2016-04-04 13:38
AA

Nors avokadai, dėl kurių kelinti metai esame pamišę, savo naudingųjų savybių neprarado, vietą užleisti turėtų kitam „supermaistui“, kuris ne tik labai vertingas, bet ir gali padėti norint sulieknėti – jei kasdien įtrauksime jo į valgiaraštį.

Ankštinės daržovės – žirniai, avinžirniai, lęšiai, pupos, pasižymi ne tik maistingumu, bet ir liekninamuoju poveikiu. Tokie tyrimo rezultatai buvo paskelbti „American Journal of Clinical Nutrition“.

Kasdien į valgiaraštį įtraukiant 3/4 puodelio ankštinių daržovių, galima numesti svorio, net jei kiti mitybos ar fizinės kultūros įpročiai nekeičiami.

Mokslininkai išanalizavo 21 klinikinį tyrimą, kuriuose dalyvavo daugiau nei 900 žmonių. Paaiškėjo, kad kasdien į valgiaraštį įtraukiant 3/4 puodelio ankštinių daržovių, galima numesti svorio, net jei kiti mitybos ar fizinės kultūros įpročiai nekeičiami. Svorio skirtumas būna nedidelis, tačiau juk tai įvyksta nieko papildomai nedarant, tik valgant daugiau pupų!

Kodėl ankštinės kultūros vadinamos „supermaistu“? Nes jos turi unikalų baltymų, angliavandenių ir ląstelienos derinį; suteikia ilgalaikio sotumo jausmą. Tyrimai rodo, kad skaidulos, esančios žirniuose, lęšiuose, pupose ir avinžirniuose, gali sutrukdyti kūnui pasisavinti kalorijas iš šio maisto (pačių skaidulų organizmas nepasisavina, jos nevirškinamos, tačiau gerai valo organizmą).

Šiose daržovėse gausu mineralų, vitaminų ir antioksidantų, kurie padeda išlikti sveikiems ir kovoti su įvairiomis ligomis. Be to, ankštinėse kultūrose nėra glitimo, jos nesukelia alergijų.

Ankštinės daržovės / Vida Press nuotr.

Viskas yra puiku, ir apie maistinę ankštinių daržovių vertę žinojome seniai – nežinojome tik apie liekninamąją savybę, tačiau yra viena problema, dėl kurios dažnas mūsų valgo ankštinių kultūrų daug mažiau, nei rekomenduojama. Jų užvalgius, dažniausiai išpučia pilvą, ir tas išsipūtimas „išsivaikšto“ ne pačiu maloniausiu būdu. Nekalbant apie pilvo skausmą ir tai, kad tie pojūčiai gali trukti visą dieną.

Reikia mokėti tinkamai paruošti ir pripratinti organizmą prie ankštinių, reguliariai jų vartoti – tuomet tų nemalonių pojūčių ženkliai sumažės.

Pavyzdžiui, dažna žirnių, avinžirnių ar pupų paruošimo bėda – kad mes nepakankamai ilgai juos verdame (arba prieš tai – per trumpai brinkiname vandenyje). Valgant pusžalių šių daržovių, jų brinkimo procesas prasitęsia mūsų pilve. Tokių daržovių nepatartina vartoti prieš sportą/mankštą.

Sertifikuota mitybos specialistė ir bestselerių autorė Cynthia Saas, prieš metus išleidusi knygą apie minėtų daržovių naudą „Slim Down Now: Shed Pounds and Inches with Pulses – The New Superfood“, teigia, kad tai bene labiausiai neįvertintas maistas, o įtraukti jo į valgiaraštį galima labai paprastai: dažniau vartokite vietoj mėsos – įvairių rūšių pupos, žirniai, lęšiai ir t. t. suteiks reikiamų baltymų ir sotumo; dėkite jų į glotnučius – tam puikiai tiks baltos pupos, jos suteiks kokteiliams kremiškumo, o skonio beveik nesijaus; vartokite jų prie makaronų, dėkite į mėsainius; gaminkite padažų (kad ir humusą) ir t. t.

C.Saas knygoje pateikia 30 dienų mitybos, nesudėtingos fizinės veiklos ir meditacijos planą. Autorė teigia, kad laikantis nurodytų rekomendacijų, galima atsikratyti iki 3,64 kg svorio vien per pirmąsias keturias dienas; nereikia skaičiuoti kalorijų ar angliavandenių; sustiprinama širdis ir sumažėja rizika susirgti vėžiu ir II tipo diabetu.