Sveikiausios dietos – aplink pasaulį
Kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio? Kiekvienoje pasaulio šalyje vyrauja vis kitokie mitybos įpročiai ir, žinoma, nacionalinė virtuvė.
Kaip, tarkime, prancūzaitės, skanaudamos gana kaloringus prancūziškus sūrius, įsigudrina būti tokios lieknos? Bet kuriuo atveju, geras pavyzdys juk užkrečia, ar ne? Tad pasidomėkime, kokios dietos pasaulyje gali būti vertinamos kaip sveikiausios, naudingiausios ir, aišku, gardžiausios!
Prancūzija
Prancūzaitės gali pasigirti kone mažiausiu kūno masės indeksu visoje Europoje. Ir jos tikrai nebadauja! Nuostabūs prancūziškieji batonai, sūrių įvairovė ir taurė vyno neatsiejama jų valgiaraščio dalis. Tačiau prancūzės moka mėgautis – jos gardžiuojasi kiekvienu kąsneliu! Paslaptis slypi keliose paprastose taisyklėse.
♦ Pirmoji iš jų – valgykite kuo lėčiau. Skubėdamos retai kada mėgaujamės ir iš maisto pasiimame viską, ką tik galime. Tačiau ne veltui sakoma, kad maistas – tai vienas didžiausių malonumų. Tad leiskite sau tai pajusti. Štai prancūzės pietums apytiksliai skiria 42 minutes. Vadinasi, jos ne tik papietauja, bet ir neskubėdamos mėgaujasi pokalbiu su drauge ar tiesiog maloniais apmąstymais. O tai pravartu ne tik kūnui, bet ir sielai!
♦ Tegul pietūs būna svarbiausias dienos maistas. Prancūzės pusryčiams renkasi nedideles porcijas, o štai per pietus leidžia sau suvalgyti ne tik salotų, bet ir sriubos, karštąjį patiekalą, pasaldinti gyvenimą gaiviu ir neriebiu desertu. Per pietus kaip reikiant pasisotinusios, nenorėsite užkandžiauti vakarais, kas gresia gelbėjimosi ratu ant pilvo ir sunkiu miegu.
♦ Tačiau nekankinkite savęs nerealiais reikalavimais, nusprendusios visiškai atsisakyti skanumynų. Saldumynai nieko gero mums neduoda, tačiau kartkartėmis sukramsnotas juodojo šokolado gabalėlis su gardžia arbata tikrai nepakenks, o dargi suteiks geros nuotaikos ir jėgų.
Japonija
Okinavoje gyvenantys žmonės garsūs visame pasaulyje kaip ilgaamžiai, galintys pasigirti kone geležine sveikata. Ir nutukimo lygis Japonijoje yra vienas mažiausių visame pasaulyje. Rytiečiai savo sveikatai apskritai skiria itin daug dėmesio.
Taigi pasidomėkime, ką valgo japonės?
♦ Pusryčiams, kas keisčiausia mums, lietuviams, jie dažniausiai renkasi tradicinę sojų pupelių sriubą, kuri gaminama iš sojų pupelių tyrės (miso) ir sultinio. Visos kitos sudėtinės dalys gali būti įvairios: daržovės, grybai ir pan. Žodžiu, gal ir keista valgyti sriubą ryte, tačiau tyrimai parodė, kad moterys, savaitę pusryčiams bent 5–6 kartus skanavusios sriubos, galėjo džiaugtis mažesniu KMI. Žinia, sriuba neapsunkina skrandžio, suteikia daug energijos ir sotumo jausmą. Taigi drąsiai rinkitės sriubą ir pusryčiams, ir pietums, ir lengvai vakarienei. Šį patiekalą galite skanauti ne tik karštą, bet ir šaltą. Puiki jos alternatyva – šviežiai išspaustos daržovių ir vaisių sultys.
♦ Nuspalvinkite savo lėkštę. Žinoma, netiesiogiai, bet pasirinkdamos spalvotus vaisius ir daržoves. Japonai stengiasi, kad jų dubenėlis nusidažytų geltona, balta, juoda, raudona, žalia ar mėlyna spalvomis. Tad skanaukite ir jūs pomidorų, slyvų, persikų, baklažanų, agurkų, pupelių, kopūstų...
♦ Yra labai geras posakis, atskleidžiantis japonų maitinimosi įpročius, – „Sustok pačiame skanume“. Tai reiškia, kad nereikia prisivalgyti. Stenkitės jaustis soti, bet nepersivalgiusi ir lengva. Jeigu manote, kad vis dar trūksta kokio kąsnelio, tuomet padarykite bent 20 minučių pertrauką ir išgerkite stiklinę vandens. Sotumo jausmas neateina strimgalviais!
Švedija, Norvegija, Danija, Islandija
Šie šiauriečiai taip pat gali pasidžiaugti, kad nepatenka į labiausiai nutukusių pasaulio gyventojų sąrašą. Čia vėlgi galima „kaltinti“ mitybos ypatumus.
♦ Duona duonelė... Jos yra įvairiausių rūšių, todėl norintys išlaikyti dailią figūrą ir sveikatą renkasi ne baltą, o ruginę, dažnai neskaldytų grūdų. Tai ne tik gardu, bet mažina cholesterolio kiekį bei kontroliuoja cukraus svyravimus kraujyje. Kaip žinome, cukraus kiekis kraujyje dažnai nulemia mūsų energijos stoką arba paūmėjimą bei norą prisivalgyti iki soties, dėl to vėliau gresia nuotaiką gadinančiais papildomais kilogramais.
♦ Žuvis ir jūrų gėrybės. Pažvelkite į savo mitybos planelį. Ar dažnai jame atsiduria šviežia žuvis ir jūrų gėrybės? Greičiausiai pirmenybę teikiate kitokiems, lengviau paruošiamiems, įprastesniems patiekalams. Tačiau įrodyta, kad žuvis ir jūrų gėrybės ir sveika, ir turi mažiau riebalų nei kiti kasdien valgomi patiekalai. Jau nekalbame apie širdžiai ir visam organizmui itin naudingas omega-3 riebiąsias rūgštis. Tad drąsiai valgykite lašišą, tuną, menkę, skumbrę. Islandijos universiteto mokslininkai, atlikę tyrimus, pastebėjo, kad antsvorio turintys žmonės, valgę 3–5 kartus per dieną šviežios žuvies ir jūrų gėrybių, sulieknėjo kur kas greičiau nei tie, kurie tokio maisto atsisakė.
♦ Šios šalies klimatui būdingos tokios daržovės kaip įvairių rūšių kopūstai – puikus pasirinkimas laikantis dietos. Gal ne visiems priimtinas jų skonis, tačiau dėl vitaminų gausos ir naudos sveikatai būtinai skanaukite kopūstų su troškiniais, sriubomis, salotomis. Tai ir naudinga, ir sveika!
Viduržemio jūros šalys
Viduržemio jūros dieta garsi visame pasaulyje: alyvuogių aliejus, neskaldyti grūdai, vaisiai, daržovės, ankštinės kultūros, žuvis, liesa mėsa... Nieko keista, kad šiose šalyse galima pamatyti tiek daug sveikai atrodančių ir savo kūnų besidžiaugiančių žmonių.
♦ Alyvuogių aliejus – tikras stebuklas. Jis tinka maistui, grožiui ir daugybei kitų netikėtų gyvenimo atvejų. Aukščiausios rūšies tyrasis skystasis auksas idealiai tinka gardinti salotas, apšlakstyti itališkus skrebučius, marinuoti mėsą, orkaitėje kepti daržoves ir daugeliui kitų patiekalų. Sveika, naudinga ir gardu.
♦ Žolelės – neatsiejama Viduržemio jūros šalių virtuvės dalis. Jos ne tik pagerina skonį, o dargi garantuoja gerą virškinimą. Bazilikai, krapai, raudonėliai, mairūnas, čiobreliai, krapai, mėtos – visa tai nuostabiai tinka įvairiems patiekalams, gėrimams, troškiniams. Be to, ir lieknina, padeda deginti riebalus ir palaikyti gražią figūrą.
♦ Sumažinkite mėsos kiekį. Riebi mėsa skatina širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą, svorio augimą ir apskritai apsunkina žmogaus organizmą bei patį virškinimo procesą. Taigi riebią ir sunkią mėsą geriau keiskite vištiena, žuvimi, ankštinėmis kultūromis.
Pabandykite patobulinti savo valgiaraštį atsižvelgdami į skirtingų tautų mitybos įpročius ir pamatysite, kad jausitės kur kas lengvesnės, o atsiras energijos daugiau!