Sveikuoliškos užkandinės įkūrėja Dženeta Butenytė: „Taupau žmonių laiką pietaujant, o vėliau – virškinant“

Dženeta Butenytė/Asmeninio archyvo nuotr.
Dženeta Butenytė/Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Lauke tvyro stingdantis šaltukas, sporto klube sunku rasti laisvą treniruoklį, o rytais pažadina kaimyno už sienos plakami glotnučiai. Akivaizdu, prasidėjo naujieji metai, o kalendorius skaičiuoja žiemos dienas. Išsikeltų tikslų daug, kiekvienas naujųjų pažadas atrodo vienodai svarbus, tad viską padaryti ar ištesėti kasdien tampa vis sunkiau.

Kad ir pietų lėkštės turinys pirmosiomis dienomis – pilnas išmonės ir sveikų produktų. Tačiau jau pirmosios savaitės pabaigoje vaizdas visiškai kitoks. „Mano draugams taip nenutinka.“ – šypsosi sparčiai populiarėjančios šviežio ir sveiko maisto pietų užkandinės „Shört“ įkūrėja Dženeta Butenytė. Vėliau priduria: „Sveikai maitintis ir gyventi ne taip jau sudėtinga.“

Kaip ir kodėl gimė idėja atidaryti tokio tipo užkandinę? 

Čia nebūsiu originali (juokiasi). Pirmiausia, kaip ir dauguma miestiečių mėgstu sveiką, kokybišką ir, žinoma, gardų maistą, kurio dienos pietų pasiūloje užtrunka paieškoti. Taip pat dažnai neturiu laiko jo užsakinėti bei laukti prie staliuko, o vėliau dar laukti ir sąskaitos. Todėl savitarnos užkandinė, su kasdien nauju meniu bei šviežiais ir lengvais patiekalais pasirodė, kaip puiki verslo idėja. Taip pasirodė ir mano artimiausiems draugams, tad su jų palaikymu leidausi į šią avantiūrą. Jau dabar galiu pasakyti – ne veltui.

Dženeta Butenytė/Asmeninio archyvo nuotr.
Dženeta Butenytė/Asmeninio archyvo nuotr.

Kas jums yra pietūs?

Pusryčius dažnai tituluojame svarbiausiu dienos valgiu, o štai pietus pamirštame, jiems neskiriame laiko ar tiesiog suvalgome, kas papuola po ranka. Ir čia aš tariu didelį „KODĖL?“. Mano nuomone, pietūs – tarsi darbo dienos vidurio žyma, tad šie turi būti lengvi, tačiau maistingi ir turtingi savo raciono įvairove. Pietumis save įkrauname likusiai dienos daliai, o po jų juk darbai dar tikrai nesibaigia (šypsosi).

Kokius vilniečių pietų vartojimo įpročius pastebite?

Itin mėgstu sudarinėti savaitės pietų meniu su šefu Aleksandru, mane dažnai galite sutikti ir aptarnaujant užkandinės lankytojus. Tai duoda išties nemažai naudos, nes matau savo klientus iš arti, girdžiu, kas jiems patinka, o ką vertėtų patobulinti. Galiausiai matau jų pietų įpročius – nuo porcijos dydžio vertinimo, iki skubėjimo pietaujant. Labai myliu, kiekvieną čia apsilankantį klientą ir negaliu atsidžiaugti, kad vis daugiau vilniečių renkasi šviežią ir sveiką maistą. Šito jų įpročio nepastebėti tiesiog neįmanoma. O ir galimybių sveiką maistą patiekti greitai tik daugėja.

Maistas išsinešti: už ar prieš?

Mano įsitikinimais svarbu rasti dienoje bent dešimtį minučių ir atsiplėšti nuo dienos darbų, problemų ar kitų jus šiuo metu lydinčių reikalų, atsikvėpti ir tinkamai pavalgyti. Tikiu, kad valgant svarbu koncentruotis į maistą, skirti šiam procesui laiko. Taip sutaupysite savo virškinimo laiko vėliau, o tai reiškia didesnį darbingumą likusios dienos metu. Jei vis tik negalite sau leisti net tiek, rinkitės vietas, kur maistui išsinešti naudojami tik ekologiški, gamtai ir jums draugiški indai. Štai mūsų – iš cukranendrių išspaudų. Juose maistas ilgiau išlieka šviežias, o ir dėl aplinkos taršos nereikės graužtis.