Šventės namuose ir gamtoje – kaip jas atšvęsti neištuštinus piniginės?

Liudvikas Aleliūnas / Rimi nuotr.
Liudvikas Aleliūnas / Rimi nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Kartu su vasara artėja ir asmeninių švenčių metas – krikštynos, vestuvės, gimtadieniai bei kitos progos, kurios gerokai pakarpo santaupas tiek jų organizatoriams, tiek ir svečiams. Susiduriame ne tik su finansiniais, bet ir su kūrybiniais iššūkiais: ką padovanoti, kuo įpakuoti, kaip papuošti aplinką ir dekoruoti stalą, o galiausiai – kuo pavaišinti svečius?

Prekybos tinklo „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas visais atvejais rengiant šventes pataria rinktis ne kiekybę, bet kokybę: „Prisiminkime, kad tvarumas ir kasdienybėje, ir per šventes gali padėti sutaupyti finansų, laikų, o galiausiai – nereikalingų vienkartinių daiktų, kuriuos vėliau teks išmesti.“

Atkreipkite dėmesį į dovanos ir prasmę

Šiuo metu beieškantiems dovanų „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas L.Aleliūnas siūlo atkreipti dėmesį į geresnės kokybės daiktus: „Geresnė kokybė dažniausiai reiškia tai, kad daiktas pagamintas tvaresniais metodais, iš natūralesnių medžiagų. Aišku, tuomet ir kaina gali būti didesnė, tačiau dovaną tokiu atveju geriau pirkti vieną, kartu su giminaičiais ar draugais. Juk kiekvienas norėtume gauti dovanų kokybišką, panaudojamą daiktą, o ne dar vieną suvenyrą į lentyną.“

Dovanas specialistas taip pat siūlo rinkti šeimai, o ne asmeniui: „Kai dovana yra skirta šeimai, ja skatinama bendrystė, bendravimas. Pavyzdžiui, stalo žaidimas gali praturtini šeimos laiką, ypač tuomet, kai daug laiko praleidžiame prie išmaniųjų telefonų. Dar vienas patarimas – dovanoti patirtį, o ne daiktą. Pavyzdžiui, skrydį oro balionu, vakarienę restorane, grilių, reikmenis piknikui ir pan. Žmogus patirtį prisimins dar ilgai, o tuo pačiu paremsite vietinį verslą.“

Trečias variantas – gaminti dovanas patiems. „Tai gali būti ir maisto produktai, pavyzdžiui, tortas, įvairūs džemai ar uogienės, granolos, džiovinti vaisiai, karamelizuoti riežutai ir pan. Rankdarbius mėgstantys žmonės gali sukurti kokį nors aksesuarą – lėkštę ar lentelę tortui įdėti, nupiešti paveikslą, suorganizuoti fotosesiją ar kitaip parodyti dėmesį“, – idėjomis dalijasi specialistas.

Neskubėkite pirkti dovanoms naujų maišelių ar pakavimo popieriaus – pirmiausia pasižiūrėkite, ką turite namuose. „Ne visas dovanas reikia pakuoti į atskirą popierių ar maišelį. Kartais užtenka dėžutę perrišti kaspinu ar siūlu. Vis dėlto, jeigu nusprendėte dovaną pakuoti, rudas popierius yra pats geriausias pasirinkimas. Reikėtų vengti blizgių įpakavimo priemonių, kurias vėliau sunku perdirbti. Be to, kaip pakavimui gali pasitarnauti folija ar spalvoti žurnalo puslapiai“ , – vertinti paprastumą skatina L. Aleliūnas.

Apskaičiuokite maisto porcijas

Paprastumo principo specialistas kviečia laikytis ir kalbant apie šventinį stalą, ant kurio dažniausiai atsiduria daugiau maisto nei pajėgiame suvalgyti: „Mažiau išleisite ir išmesite, jei dalį sudėtingai pagaminamų patiekalų pirksite jau paruošus. Kartais tam tikriems patiekalams reikia daug retų ingredientų, kurių likučius vėliau gali būti sunku panaudoti, tad jau paruoštas patiekalas ne tik sutaupys jūsų laiko ar finansų, bet ir leis išvengti maisto švaistymo.“

Sudėjus užkandį, karštą patiekalą ir desertą, vienam žmogui vidutiniškai reikėtų planuoti apie 5oo gramų maisto. Skaičiuojama, kad iškepusios mėsos vienam žmogui turėtų tekti 200 g. Paukštienos reiktų šiek tiek daugiau, nes ji su kaulais, bet 4 asmenų šeimai visiškai pakaks 1,2 kg vištos: „Būtent vištos kaulai po švenčių išmetami net nesusimąsčius – ir visai be reikalo. Kai nupjaustote nuo kaulų mėsą, kaulus galite panaudoti kvapniam ir labai skaniam sultiniui išvirti. Virkite jį taip pat, kaip įprastai, šalia kaulų įdėję svogūną, morką, saliero ir lauro lapų. Tuo tarpu mėsos likučius sunaudokite sumuštiniams ar kaip salotų priedą. Tą patį galite daryti ir su keptomis šakninėmis daržovėmis.“

Planavimas – raktas į tvaresnį gyvenimą

Specialistas pastebi, jog planuojant meniu, tiek kasdienybėje, tiek per šventes maisto išmetama kur kas mažiau: „Ne tik po švenčių, bet ir sekmadieniais po visos savaitės valgių svarbu peržiūrėti šaldytuvą, jį susitvarkyti ir sunaudoti dar tinkamus vartojimui likučius. Labai dažnai ir pats darau tokius lavašus, kuriuos vadinu „kas liko šaldytuve“. Jie gali būti ir vegetariški, ir su mėsa – priklausomai nuo to, koks buvo jūsų savaitės meniu. Sunku patikėti, kad tokio patiekalo porcijos kaina siekia vos 60 centų, tad sunaudodami visą maistą galite nemažai sutaupyti.“

Kas savaitę nepamirškite peržiūrėti ir spintelių, stalčių, vaisinių. „Pas kiekvieną namuose galime rasti kokių nors vaisių, kurių nespėja suvalgyti, tad jie puikiai tinka trintiems kokteiliams ar užšaldymui. Labai svarbu virtuvėje eksperimentuoti ir pažinti naujus skonius, palankius tiek sveikatai, tiek gamtai ar pinigei“, – sako L. Aleliūnas.

Daugiau su projektu susijusių straipsnių bei video turinio rasite čia.