Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje

Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje / Asmeninio archyvo nuotr.
Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Ypatingas penkmečio įvykis Martyno ir Kotrynos Starkų virtuvėje - gurmaniška vakarienė tik šeimos nariams

- Kotryna, penkeri praėję metai buvo trumpas ar ilgas laikotarpis? Koks jis buvo tau?

- Anksčiau maniau, kad penki metai suaugusio žmogaus gyvenime yra iš tiesų nedaug, nes kas gi per juos pasikeičia? Nedaug, lyginant su kūdikiu, kuris nuo gimimo per penkis pirmuosius gyvenimo metus patiria daugybę dalykų. Vis dėlto, bandydama atgaminti savo penkerių metų įvykius galvoju, kad su dar labai jauna – mano gyvenime įvyko tiek daug ir aš pati stipriai pasikeičiau. Išleista pirmoji mano knyga, pastatytas namas, mano gvenime atsirado dar viena virtuvė, autorinė kulinarinė laida „Kotrynos burtai“, o mūsų trys mažos mergaitės tapo studentėmis, paauglėmis…

Net jauniausioji greitai baigs pradinę mokyklą. Daugiausia pasikeitimų įvyko mano profesinėje veikloje, nes per penkis metus iš mamos ir namų šeiminkės tapau dirbančia mama ir dirbančia namų šeimininke. Esu visiškai pasinėrusi į savo hobį, aistrą, virtuvę, maisto gaminimą, kuris per penkis metus virto rimta darbine veikla. Turbūt tai ir yra didžiausias pokytis, kurio nesitikėjau. Pasirodo, profesinėje veikloje galingos permainos įvyksta, kai keli sau vis naujus tikslus, nors ir nedidelius…

Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje
Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje / Asmeninio archyvo nuotr.

- Ar vis dar kyla noras pasikviesti svečių, kai tapai profesionalia maisto gaminimo šefe, kai hobis virto tavo darbine rutina?

- Taip, be to, dabar vaišes ruošiu žymiai paprasčiau ir greičiau, bet lygiai taip pat patirdama malonumą. Nenustoju mokytis virtuvės meno, skaitau, geriau planuoju ir valdau laiką, mano virtuvėje įgyvendintos naujos technologijos, visa tai leidžia suktis žymiai greičiau ir rezultatas geresnis. Man vaišių ruoša ne vargas, o didelis malonumas, galimybė išbandyti daugybę naujų receptų. Bandomieji triušiai man reikalingi nuolat! (Kotryna juokiasi) Šeima ne tokia objektyvi, jau pripratusi prie įvairių skonių, todėl smagu kai turiu galimybę gaminti kitiems.

- Kas lemia geriausią rezultatą tavo puoduose – ar puikūs įgūdžiai, ar geri receptai, erdvė kurioje tu gamini, o gal emocija?

- Tai yra visuma, negaliu nieko išskirti. Be abejo, kai atsiranda daugiau patirties, pasitikėjimo savo jėgomis, kartu atsiranda ir drąsa išbandyti sudėtingesnius receptus. Produktai, aplinka, virtuvės įranga, įvairios gaminimui skirtos priemonės taip pat daro didelę įtaką rezultatui. Žinokite, pastebėjau, kad svarbu net ir vieta, kurioje gamini. Dabar turiu dvi virtuves.

Nežinau kodėl, bet vienoje virtuvėje tas pats patiekalas gaunasi geriau, kitoje prasčiau ir atvirkščiai. Tai vadinu vietos magija. Na, bet mūsų močiutės gamindavo labai prastomis sąlygomis, naudodamos primityviausius įrankius, o sugebėdavo šedevrus pagaminti. Susikoncentravus, galima viską padaryti. Prastesnė emocija mano gaminiams irgi nekenkia, net atvirkščiai – tešlos minkymas ramina, lyg meditacija ir rezultatas būna puikus.

Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje
Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje / Asmeninio archyvo nuotr.

- Ar yra kur tobulėti? Gal trokšti išmokti kažko naujo?

- Yra dalykų, kurie norėtųsi, jog gautųsi geriau. Yra tokių, kurių nedrįstu bandyti. Su viena pagrindinių kulinaro užduočių – iškepti tobulą omletą – jau susitvarkau puikiai. Atrodytų, paprasčiausias patiekalas, bet ne visi šefai moka jį iškepti tokį, koks turi būti. Turiu norą „suvaldyti“ mėsą, žinoti apie ją kuo daugiau, suprasti, kokia tinkamiausia temperatūra, kodėl, ką turiu daryti, kad gautųsi sultinga, skani, minkšta… Žengiu į ,,mėsos pasaulį“. Konditerija niekur nedings, žinoma, tačiau ten jaučiuosi jau nemažai išmokusi.

- Matyti, kad yra temos, kurios keičiasi tavo veikloje, o yra labai pastovių dalykų, pavyzdžiui, šeima. Ką šiandien gaminsi šeimai, vakarienei penkių artimų asmenų ratui?

- Šeimai šiandien noriu pagaminti šventinę vakarienę. Vyrui ir vaikams natūralu gaminti paprastus pusryčius, pietus, vakarienę. Būna net užstringu ties vienodais patiekalais, kad būtų greičiau ir paprasčiau. Šventines gurmaniškas vakarienes dažniau gaminame svečiams, draugams arba plačiam giminės ratui ypatingomis progomis.

O man taip gražu ta aristokratiška tradicija, kaip kino filmuose, kuomet vakarienė valgoma nuolat tuo pačiu metu prie gražiausiais indais paserviruoto stalo. Labai norėčiau, kad mes šeimoje bent kartą per savaitę taip vakarieniautume. Dabartinio pasaulio bėgime, rutinoje labai sunku tą padaryti – skirti dieną savaitėje šventiniams patiekalams. Šiandien ruošiuosi palepinti savo artimus – paserviruoti stalą ir paruošti ypatingą trijų patiekalų vakarienę…

Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje
Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje / Asmeninio archyvo nuotr.

- Ar galėtum pasidalinti įkvėpimu ir išduoti moliūgų sriubos receptą?

- Su malonumu! Jums reikės šviežio moliūgo, aštraus peilio ir didelio gero NEFF puodo. O papildomam įkvėpimui į pagalbą ateina mano virtuvės prekės ženklas NEFF, švenčiantis penkerių metų jubiliejų Lietuvoje. Tokių pačių puodų rinkinį, kokiuose ruošiu maistą pati, galima laimėti @neff_baltics Instagram paskyroje. Netrukus, spalio 23d. bus skelbiamas žaidimas virtuvės entuziastams ir jų draugams, mėgstantiems gerą maistą ir draugiškus pasisėdėjimus.

Kotrynos Starkienės moliūgų sriubos receptas

Sriubai reikės:

  • 1,5 kg moliūgo;
  • 5 didelių pomidorų;
  • Galvutės svogūno;
  • Kelių česnako skiltelių;
  • Nedidelio gabalėlio imbiero;
  • Stiklinės sultinio;
  • 200 ml. kokosų pieno;
  • Šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
  • Pusės šaukštelio malto kumino;
  • Žiupsnelio maltų kajeno pipirų;
  • Druskos;
  • Kelių čiobrelio šakelių.
Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje
Šventinė vakarienė Martyno ir Kotrynos Starkų šeimoje / Asmeninio archyvo nuotr.

Petražolių pesto:

  • 100 gr. alyvuogių aliejaus;
  • 100 gr. moliūgo sėklų;
  • Saujos petražolių;
  • 80 gr. sūrio Feta;
  • Skiltelės česnako;
  • Druskos.

Moliūgą supjaustykite nedideliais gabalėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai jį įtrinkite. Į kepimo skardą sudėkite moliūgą, pusiau perpjautus pomidorus, česnaką bei čiobrelių šakeles. Viską kepkite orkaitėje, 200 laipsnių temperatūroje, kol moliūgai taps minkšti. Keptuvėje apkepinkite sukapotą svogūną, imbierą, suberkite paprikos miltelius, kuminą, kajeno pipirus ir pakepinkite. Į virtuvinį kombainą sudėkite keptus moliūgus, pomidorus, bei pakepintas daržoves. Supilkite sultinį ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Sutrintus moliūgus supilkite į puodą kartu su kokosų pienu, dėkite druskos ir užvirkite.

Paruoškite petražolių pesto. Į maisto smulkintuvą supilkite alyvuogių aliejų, suberkite moliūgų sėklas, petražoles, česnaką, bei druską ir sutrinkite. Suberkite sūrį ir dar kartą sutrinkite.

Į lėkštę pilkite sriubos ir dėkite šaukštelį pesto. Skanaus.