T.Šliažaitė: pasenę metodai, kurie nepadeda numesti svorio

Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Kalorijų skaičiavimas – pasenęs metodas atsikratyti svorio. Pastebiu tendenciją, kad žmonės susigriebia rūpintis sveikata ir atsikratyti kelių kilogramų prieš ateinant vasarai. Tačiau jei svorio metimas ir jo „išlaikymas“ būtų toks paprastas, manau, visi vaikščiotume patenkinti savo atvaizdu veidrodyje, bėda ta, kad gausybė informacijos nepadeda ir dažnai gali net klaidinti.

Šį kartą noriu aptarti kelių mitų apipintą svorio metimą ir suteikti praktiškų patarimų, ką daryti, kad svoris palaipsniui mažėtų ir negrįžtų.

Kalorijų skaičiavimas nėra efektyvus būdas atsikratyti svorio

Dauguma šiuolaikinių dietų yra paremtos kalorijų skaičiavimu, tai ne tik varginantis, bet dažnai ir nerealus būdas ilgam atsikratyti svorio, tai apima skaičiavimus, maisto svėrimus ir griežtų planų sudarymus. Pamąstykime – lengvai galime gauti tokį patį kiekį kalorijų iš šokoladuko ar viso avokado, tačiau jie mūsų organizme apdorojami ir kaupiami visiškai skirtingai.

Naudingiau: vietoj kalorijų skaičiavimo geriau atkreipkime dėmesį į cukraus kiekį mūsų pasirinktame produkte. Daugelis studijų ne kartą parodė, kad ribojant cukraus kiekį mityboje, galima pasiekti ilgalaikių rezultatų. Tačiau šioje vietoje be galo svarbu išsiaiškinti, kokiuose produktuose yra cukraus.

Baltas ar rudus cukrus (jie beveik taip pat kelia mūsų cukraus lygį organizme).

Medus – net ir naminis ekologiškas savyje turės daug cukraus, tad jo kiekį reikėtų riboti.

Grūdiniai produktai – visada geriau rinktis viso grūdo dalių avižas, rudus ryžius, grikius, bolivinę balandą, perlines kruopas. Kuo mažiau grūdas nuvalytas, tuo lėčiau cukrus bus įsisavinamas.

Duonos gaminiai – vengti baltų miltų bei jų gaminių. Rinktis viso grūdo dalių ruginę, speltos ar kvietinę duoną.

Vaisių sultys (net ir šviežiai spaustų) – stiklinė jų gali lengvai sudaryti trečdalį leidžiamo cukraus dienos normos. Geriau rinktis kokteilius „glotnučius“ arba suvalgyti vaisių.

Saldumynai – jų apskritai reikėtų atsisakyti, o jei jaučiate didelį jų poreikį, vertėtų susitvarkyti virškinimo sistemos darbą, padidinti gerųjų bakterijų kiekį organizme. Tai dažnai sumažina arba visiškai padeda nuslopinti saldumynų poreikį.

Užslėptas blogis norint numesti svorį – ryžių ar grikių trapučiai: nors jų kaloringumas mažas, jie turi neigiamą poveikį mūsų cukraus lygiui organizme.

Beje, jei vartojate dirbtinius saldiklius, jų taip pat siūlyčiau atsisakyti. Kaip rodo tyrimai, saldiklių vartojimas gali skatinti cukrinį diabetą, svorio augimą, virškinimo sistemos problemas. Mano mėgstamas būdas saldinti maistą yra stevija, tai visiškai natūralus ekstraktas, pagamintas iš saldaus augalo – saldu, nulis kalorijų, o jo vartojimas neturi poveikio cukraus kiekiui kraujyje, tad puikiai tinka ir diabetikams.

Šaldytuvas
Šaldytuvas / „Fotolia“ nuotr.

Užkandžių valgymas tarp valgių – pasenusios naujienos

Žmogus niekada nebuvo sukurtas tam, kad valgytų visą dieną.

Žmogus niekada nebuvo sukurtas tam, kad valgytų visą dieną. Mūsų organizmas taip išvystytas, kad pakankamai gerai prisitaikome net tada, kai neturime pakankamai maisto. Tad kas atsitinka, kai pradedame valgyti daugiau ir dažniau, nei mums reikia? Nepaisant to, kad tai gali turėti neigiamų pasekmių mūsų virškinimo sistemai, dažniausiai toks maistas tampa atsargomis. Įsivaizduokime, jog tuo metu, kai virškiname maistą, daug mūsų resursų yra naudojami būtent tam. Kai kurie mokslininkai net teigia, jog norint geresnės koncentracijos naudinga kibti į darbus tuščiu skrandžiu. Tad jei mes visą dieną kažką valgome, neduodame savo organizmui reikalingos pertraukos.

Taip pat kitas įdomus faktas, jog tie, kurie valgo dažnai, turi didesnę riziką susirgti cukriniu diabetu. Tad kodėl mes tiek daug metų buvom mokomi neišeiti iš namų be užkandžio rankinėje? Manau, tai iš dalies susiję su užkandžių pramone, kuri yra galinga industrija, ir kasmet vis auga. Juk pradėjus rinktis 3 pagrindinius patiekalus – pusryčius, pietus ir vakarienę, nebelieka vietos užkandžiams, kurie dažnai neturi daug maistinės vertės. Nesakau, jog visi užkandžiai yra beverčiai, šiuo metu parduotuvėse gausu iš avižų gaminamų batonėlių, baltymų prisotintų užkandžių, riešutų ir t. t. Bet labai tikiu, jog renkantis tris didelius ir maistingus patiekalus per dieną, yra žymiai lengviau kontroliuoti savo svorį. Pasirinkę produktus, kuriuose yra baltymų, riebalų, skaidulų, galime būti užtikrinti, jog būsime sotūs ilgesnį laiką ir neprireiks bėgti iki parduotuvės pirkti dar ko nors užkąsti.

Ne riebalai mus veda antsvorio link, o cukrus

Labai dažnai savo klinikoje susiduriu su žmonėmis, kurie dėl sveikatos priežasčių pakeitė tradicinio riebumo pieno produktus į liesus. Visus norėčiau nuraminti ir pasakyti, jog riebalų nereikėtų bijoti, dažniausia svorio priaugimo priežastis yra cukraus perteklius mityboje. Liesiems pieno produktams paskaninti paprastai yra naudojami priedai, turintys cukraus. Mano rekomendacija: susigrąžinkime viso riebumo pieno produktus į savo mitybą, tik jų kiekį ribokime.

Pabaigai norėčiau paminėti, jog svorio metimas yra itin individualus dalykas, tai, kas tinka jūsų draugei, nebūtinai tiks jums. Svorio metimas 80 proc. priklauso nuo mitybos įpročių ir 20 proc. nuo fizinio aktyvumo. Tad nepamirškime pradėti pokyčių ne tik sporto salėje, bet ir savo virtuvėje.