Tobulas patiekalas – Budos dubuo: paruoš kiekvienas
Šiemet išpopuliarėję Budos dubenėliai patiks net išrankiausiems valgytojams. Juos paruošti itin paprasta, be to, patogu, nes galima sunaudoti produktų likučius.
Pavadinimas dažnai siejamas su budistų vienuolių tradicija eiti per žmones su dubenėliu, kol jis užsipildo įvairiausio paaukoto maisto.
Pavadinimas dažnai siejamas su budistų vienuolių tradicija eiti per žmones su dubenėliu, kol jis užsipildo įvairiausio paaukoto maisto.
Kiti pavadinimą sieja su įvairių gėrybių kupino dubenėlio panašumu į apvalų Budos pilvuką. Daug kas šį patiekalą vadina gausos, palaimos, gėrybių dubeniu.
Kad patiekalas būtų visavertis, 25 proc. jo turėtų sudaryti kruopos ar makaronai, 35 proc. – virtos ar keptos daržovės, 15 proc. – baltymingi produktai. Likusią dubenėlio dalį reikėtų užpildyti žaliomis daržovėmis, daigais, riešutais, sėklomis.
Su bolivinėmis balandomis ir vištiena
Kruopoms: stiklinė (apie 160 g) bolivinių balandų, 2 stiklinės vandens, žiupsnelis druskos.
Avinžirniams: skardinė (400 g) konservuotų avinžirnių, 2 šaukšteliai kario miltelių, šlakelis alyvuogių aliejaus.
Vištienos juostelėms: 200 g vištų krūtinėlių mėsos, šaukštas citrinų sulčių, šaukštelis medaus, 2 česnakų skiltelės, po žiupsnelį druskos ir pipirų.
Saldžiųjų bulvių šiaudeliams: 2 nedidelės saldžiosios bulvės, šlakelis aliejaus.
Lapinių kopūstų salotoms: 2 dideli lapai, šaukštas aliejaus, šaukštas obuolių acto, saujelė moliūgų sėklų ir kedrinių pinijų.
Dar reikės: avokado, citrinų sulčių jam apšlakstyti, žiupsnio porų daigų (tiks ir kitokie), šaukšto sezamų sėklų.
1. Vištieną supjaustykite pasirinkto dydžio juostelėmis, įtrinkite marinatu, paruoštu iš citrinų sulčių, medaus, sugrūstų česnakų ir prieskonių ir palikite bent pusvalandį (galima ir ilgiau, bet tada laikykite šaldytuve) pasimarinuoti.
2. Kruopas labai kruopščiai nuplaukite, kad nebūtų karčios, sukrėskite į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite 12–15 min. Paskui ugnį išjunkite, bet puodo neatidenkite dar keliolika minučių – kol prireiks patiekti.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Avinžirnius nukoškite, suberkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite kariu ir kelis kartus krestelėkite, kad tolygiai pasiskirstytų. Suberkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, šalia išdėliokite vištienos juosteles, šiaudeliais supjaustytas ir aliejumi apšlakstytas saldžiąsias bulves, šaukite į orkaitę ir kepkite 20-25 min., kol viskas gražiai apskrus.
4. Supjaustykite lapinius kopūstus, rankomis pagniaužykite, kad suminkštėtų, ir sumaišykite su aliejumi, actu ir sėklomis. Avokado minkštimą tuoj pat apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
5. Kai mėsa, bulvės ir avinžirniai iškeps, kruopos vis dar bus karštos, daržovės – paruoštos, viską dailiai sukomponuokite dubenėliuose ir iš karto patiekite.
2–3 asmenims.
Su ryžiais ir keptais moliūgais
Ryžiams: stiklinė (apie 150 g) ryžių, 2 stiklinės vandens, šaukštelis juodgrūdžių, šaukštas sviesto, žiupsnelis druskos. Moliūgams: pusė nedidelio moliūgo (apie 500 g), šaukštas aliejaus.
Dar reikės: ketvirtadalio raudongūžio kopūsto, šlakelio citrinų sulčių, ilgavaisio agurko, saujos gražgarsčių ar kitokių žalumynų, kelių šaukštų žemės riešutų.
1. Pirmiausia iškepkite moliūgus: orkaitę įkaitinkite iki 220 °C, moliūgą, pašalinusi sėklas, supjaustykite skiltimis, jas viena eile sudėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 10 min. Paskui palikite vėstančioje orkaitėje, kol prireiks patiekti.
2. Puode, kuriame virsite ryžius, išlydykite sviestą, suberkite juodgrūdes ir pakepinkite, kol pasklis būdingas aromatas. Tada suberkite nuplautus ryžius, supilkite verdantį pasūdytą vandenį, uždenkite ir iš pradžių ant didesnės, paskui ant visai mažos ugnies virkite 12 min. Išjunkite ugnį, bet puodo neatidenkite dar 12 min.
3. Sausoje keptuvėje paskrudinkite riešutus ir paruoškite daržoves: kopūstus supjaustykite šiaudeliais, pasūdykite, apšlakstykite citrinų sultimis ir rankomis pamaigykite, kad truputį paminkštėtų. Agurkus supjaustykite griežinėliais. Nuplaukite ir nusausinkite gražgarstes.
4. Viską sukomponuokite dubenėliuose ir iš karto patiekite.
4 asmenims
TAIP PAT SKAITYKITE: Valyti reikia ne tik kūną! 5 dvasios švarinimo būdai
Su makaronais ir jautiena
Jautienos troškiniui: 400 g maltos jautienos, 200 g pievagrybių, 2 svogūnai, 3 česnakų skiltelės, 2 šaukštai aliejaus, šaukštas medaus, šaukštas obuolių ar balto vyno acto, 2 šaukštai sojų padažo, žiupsnelis maltų imbierų.
Morkų salotoms: 2 didelės morkos, šaukštas alyvuogių ar sezamų aliejaus, šlakelis citrinų sulčių, po žiupsnį cukraus ir druskos.
Reikės: pakelio (200 g) ryžių makaronų, pluoštelio svogūnų laiškų.
1. Pirmiausia paruoškite mėsos troškinį: nedideliame indelyje sumaišykite sojų padažą, actą, medų ir imbierus. Grybus supjaustykite nedideliais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite grybus, 2 min. pakepinkite, sukrėskite į atskirą indą ir atidėkite.
2. Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, smulkiai sukapotus česnakus ir trumpai pakepinkite. Sudėkite mėsą ir maišydama kepkite, kol visai iškeps. Sukrėskite pievagrybius, medaus padažą ir dar porą minučių pakaitinkite.
3. Kol mėsa troškinasi, paruoškite salotas: morkas supjaustykite specialia spiraline pjaustykle. Jei neturite, sutarkuokite kuo ilgesniais šiaudeliais. Dideliame dubenyje sumaišykite aliejų, citrinų sultis, įberkite po žiupsnelį druskos ir cukraus. Sudėkite susmulkintas morkas, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti.
3. Ryžių makaronus paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės (labai plonų net virti nereikia – užtenka trumpai palaikyti karštame vandenyje, storesnius pavirkite labai trumpai), nuvarvinkite ir išdėliokite į lėkštes. Dėkite karšto troškinio, morkų salotų ir apibarstykite supjaustytais svogūnų laiškais.
TAIP PAT SKAITYKITE: Gaminame lazaniją. Net 27 receptai!