Tyrimas: viso grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką
Šiuolaikinis gyvenimo tempas ir nesubalansuota mityba veda prie dažnėjančių širdies ir kraujagyslių ligų. Naujausi tyrimai atskleidė, kad šių ligų gali padėti išvengti viso grūdo produktais praturtinta mityba.
Kompanijos „Nesté“ ir Klivlendo klinikos mokslininkai nustatė, kad antsvorio turintiems žmonėms iki 50-ies metų širdies ir kraujagyslių ligų rizika žymiai sumažėja, jeigu jų mityboje rafinuotų grūdų produktai pakeičiami viso grūdo produktais.
Kaip parodė tyrimas, viso grūdo produktai gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą ir taip sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties nuo jų riziką.
Mokslininkų inicijuotame tyrime dalyvavo grupė antsvorio turinčių asmenų. Du periodus po aštuonias savaites šie asmenys maitinosi visiškai vienodai, tačiau vienų mityba buvo papildyta viso grūdo produktais, kitų – rafinuotų, tai yra, išvalytų grūdų produktais.
Tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurių mityboje buvo viso grūdo produktų, diastolinis kraujo spaudimas (žemiausias spaudimas tarp širdies susitraukimų) sumažėjo tris kartus, palyginti su žmonėmis, kurių mityboje buvo tik rafinuotų grūdų produktai. Toks kraujo spaudimo sumažėjimas prilygsta 30 proc. sumažėjusiai mirties nuo širdies ligų rizikai ir 40 proc. sumažėjusiai mirties nuo insulto rizikai.
Viso grūdo produktai būtini kasdienėje mityboje
Kas yra viso grūdo produktai? Pirmiausia, nereikėtų painioti viso grūdo produktų su rupiai maltų ar nemaltų grūdų produktais. Iš viso grūdo produktų gali būti malami miltai, tačiau jie neišsijojami. Toks grūdas pasižymi tuo, kad nuo jo nėra pašalinta išorinė grūdo dalis – luobelė. Kitaip sakant, visas grūdas yra nepilno valymo grūdas.
Vienas geriausių tokio grūdo pavyzdžių – grikių kruopos. Jos visada yra viso grūdo kruopos. Su ryžiais kiek kitaip – dažniausiai jie apdorojami, pašalinant išorinį grūdo sluoksnį, tad visi balti ryžiai nėra viso grūdo kruopos. Viso grūdo kruopoms priskiriami tik laukiniai (su luobele) ir rudieji ryžiai, kurių išorinis sluoksnis tik dalinai nuvalytas.
Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė sako, kad viso grūdo produktų turėtų atsirasti kasdieniame racione. Tai padėtų mitybą papildyti visomis būtinomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir skaidulomis bei užtikrinti visavertį maitinimąsi.
„Visavertis racionas yra prevencinė įvairių lėtinių ligų, tarp jų ir širdies bei kraujagyslių ligų, cukraligės, vėžinių susirgimų, priemonė. Būtinosios maistinės medžiagos yra vitaminai, mineralinės medžiagos ir skaidulos. Būtent viso grūdo gaminiai aprūpina žmogaus organizmą mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais, o svarbiausia – tai yra pagrindinis tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis.
Tirpios skaidulos šiandien žinomos kaip vienas iš pagrindinių šaltinių, padedančių prevenciškai sumažinti susirgimų riziką asmenims, linkusiems sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukralige ar vėžiu. Be to, viso grūdo gaminiai suteikia ilgesnį sotumo jausmą, o tai padeda reguliuoti kūno masę“, – viso grūdo produktų naudą pristato E.Gavelienė.
Gydytoja dietologė rekomenduoja mitybą papildyti tokiais viso grūdo produktais kaip duona, viso grūdo miltų gaminiais, košėmis, javainių mišiniais. Žinoma, renkantis tokius gaminius visada reikia atkreipti dėmesį, ar ant pakuotės nurodyta, jog jie pagaminti iš viso grūdo kruopų ar grūdų.
Viso grūdo produktų įtaką širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai atskleidęs tyrimas yra vienas didžiausių viso grūdo produktų įtakos sveikatai tyrimų.