Užgavėnių šventei – įdomesni blynai ir... blynų tortas
Ir kokios gi Užgavėnės be stirtos įvairiausių blynų ir blynelių? Tiesiog neįsivaizduojamos! Net Kanapinio ir Lašininio kova nustumiama į antrą planą, o persirengėlių eitynės – tik šventės paskaninimas.
Sakoma, jei tikrai nuoširdžiai nori išvaryti žiemą iš kiemo, Užgavėnių dieną nevalia pamiršti virtuvės ir skanaus, sotaus maisto. Priešingai – reikia valgyti tiek, kiek telpa, o gal net dar šiek tiek daugiau; kol pilvas bus pilnut pilnutėlis ir daugiau netilps nė kąsnelis. Bent vieną dieną per metus šalin visas dietas, susilaikymus ir kąsnių skaičiavimus. Kuo daugiau apvalių blynų, tuo greičiau prisiviliosime saulę ir šilumą!
Blynai – neatsiejama tradicinių Užgavėnių dalis. Jie gali būti patys įvairiausi: dideli ir maži, saldūs ir sūrūs, plonyčiai ir purūs, visai paprasti ar ištaigingi ir su daug priedų. Be to, blynus galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje. Išmėginkite orkaitėje keptą blyną su obuoliais ir įsitikinsite, kad šis pusiau pyragas, pusiau blynas yra tikra šventė tiek dideliems, tiek mažiems! Maži ir simpatiški purūs blyneliai su pieninio šokolado lašeliais taip pat patiks visiems smaližiams, o štai blynų tortas su šokoladu nepaliks abejingų – tokį sutepę, drąsiai atsisveikinimo su žiema šventę galėsite organizuoti savo namuose.
Užgavėnės yra ideali proga išbandyti kuo daugiau naujų blynų receptų ir atrasti mėgstamiausius. Tegu blynų festivalis, kuris šįmet sutampa su Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero švente (kovo 4 d.), prasideda! Paskirkime savaitgalį eksperimentams, o antradienį tais blynais išvarykime ir žiemą. Pasitikime pavasarį saldžiai ir skaniai!
Jei nemėgstate stovėti prie keptuvės ar tiesiog neturite laiko, orkaitėje keptas blynas – puikus pasirinkimas. Tokį blyną paruošite labai greitai, o rezultatas tikrai nenuvils. Galima sakyti, kad tai kur kas daugiau nei blynas – pusiau blynas, pusiau pyragas. O žiupsnis cinamono, imbiero ir muskato šiam skanėstui suteiks puikaus kvapo. Patikėkite, ne tik mėgausitės puikiu skoniu, bet ir namai dar ne vieną valandą kvepės labai jaukiai.
Šie blyneliai – beveik tradiciniai. Vienintelis, bet didelis jų pranašumas – tai į tešlą įmaišyti pieninio šokolado gabalėliai. Jei labiau mėgstate juodąjį ar baltąjį šokoladą, naudokite jį. Na, o jei pirmenybę teikiate nesaldiems blyneliams, kepkite juos be šokolado.
Esame įpratę matyti kitokius tortus: su biskvitais, riešutais, sviesto ar grietinėlės pertepimais... Žinome, jiems reikia ir daug laiko, ir kantrybės, todėl rankos kartais nekyla net pradėti. O štai čia – visai kas kita! Blynų tortas paruošiamas juokingai lengvai ir labai greitai, atrodo gražiai, o jo skonis – tiesiog nuostabus. Tai šauni alternatyva tiek įprastiems blynams, tiek įprastiems tortams. Netikėta, gražu, gardu!