Vaidos Skaisgirės receptai Kūčių ir Kalėdų stalui: netradicinė silkė ir patiekalai su lašiša

Vaidos Skaisgirės šventinis stalas / Asmeninio albumo nuotr.
Vaidos Skaisgirės šventinis stalas / Asmeninio albumo nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Šios šventės bus labai kitokios, gal kiek liūdnokos, bet tuo pačiu turime galimybę įvertinti, ką reiškia artimieji, gebėjimas džiaugtis vienas kitu, tarpusavio ryšys. Kai kažko netenkame, mus apriboja, visai kitaip į tam tikrus dalykus pažvelgiame“, – sako TV laidų prodiuserė ir vedėja Vaida Skaisgirė (30).

Šventes V.Skaisgirė sutiks be tėvų, tačiau pasidžiaugia, kad XXI a. technologijos leidžia prisitaikyti prie dabartinių išbandymų. Žinoma moteris jau suplanavo virtualų susitikimą su šeima.

Vaida Skaisgirė / Asmeninio albumo nuotr.
Vaida Skaisgirė / Asmeninio albumo nuotr.

„Ir mano sūnus Atas visai nesijaudina, priešingai – domisi esama situacija, yra linkęs improvizuoti. Aišku, pasiilgo senelių, kurių ilgą laiką nematė, tačiau  žino, jog kol kas nesusitikti visiems bus geriau. Abudu randame ką veikti. Stengiuosi sūnų užimti – skaitome knygas, žaidžiame. Tos šventės, vienaip ar kitaip, į mūsų namus ir šįmet ateis. Tiesa, ankstesnio scenarijaus nebus. Pati esu pasinešusi ant valgio gaminimo, todėl juokiuosi, jog teks save pristabdyti ir tiek maisto, kiek paprastai, negaminti“, – pasakoja V.Skaisgirė. 

Vaidos Skaisgirės Aštuonkojis su bulvytėmis / Asmeninio albumo nuotr.
Vaidos Skaisgirės Aštuonkojis su bulvytėmis / Asmeninio albumo nuotr.

Laidų vedėja sako dažniausiai mėgstanti netradicinius patiekalus ir kas kartą besistengianti pagaminti tokius skanėstus kaip lašišos vyniotinis, česnakinės krevetės ar apelsininė antis.

„Anksčiau mano mama ruošdavo jau legenda tapusius lietuvių patiekalus, o aš gamindavau kokias jūros gėrybes, šiais metais to nebus. Na, bet ant stalo  tikrai atsiras vietos silkei, pati labai ją mėgstu", – sako laidų prodiuserė. 

Artėjančių švenčių proga Vaida dalijasi kiekvieno stalą papuošiančiais receptais.

Vaidos Skaisgirės Apelsininė antis su traškiomis bulvytėmis / Asmeninio albumo nuotr.
Vaidos Skaisgirės Apelsininė antis su traškiomis bulvytėmis / Asmeninio albumo nuotr.

Apelsininė antis su traškiomis bulvytėmis

Reikės:

  • Anties
  • Poros v.š. medaus
  • 4-5 apelsinų
  • Sviesto ančiai įtrinti
  • Žiupsnelio šviežių čiobrelių
  • Žiupsnelio šviežių rozmarinų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio juodujų pipirų
  • Mažų bulvyčių
  • Šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Saujos rukolos salotų
  • 1 granato

Anties paruošimas:

Parą prieš kepimą įtriname antį sviestu, druska ir pipirais. Likus pusdieniui iki kepimo, supilame ant anties marinatą. Marinatas ruošiamas sumaišius tirpintą medų, 1-2 apelsinų sultis, žalumynus. Išsimarinavusią antį dedame į kepimo maišą, supilame likusį marinatą, dedame apelsino skiltelių, sviežių žalumynų. Surišame maišą ir kepame apie 1 val. 30 min. 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (priklauso nuo anties dydžio).

Bulvyčių paruošimas:
 
Mažas bulvytes apverdame 5-6 minutes, dedame į skardą, patraiškome jas su šakute, apibarstome druska, pipirais, pašlakstome alyvuogių aliejumi. Kepame 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol gražiai apskrus.
 
Ant padėklo dedame rukolą, apelsino skilteles, ant jų antį, bulvytes, pagardiname viską sviežiais žalumynais ir granatų sėklomis. Skanaus!
 
 
Vaidos Skaisgirės Špinatų vyniotinis su lašiša / Asmeninio albumo nuotr.
Vaidos Skaisgirės Špinatų vyniotinis su lašiša / Asmeninio albumo nuotr.

Špinatų vyniotinis su lašisa

Reikės:
 
  • 300 g sūdytos arba rūkytos lašišos
  • 4 kiaušinių
  • 400 g špinatų
  • Citrinos
  • „Philadelphia“ tepamo sūrio su žolelėmis
  • Šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • 2-3 šaukštų miltų
  • Žiupsnelio pipirų
  • Šviežių krapų
Paruošimas:
 
Pirmiausia su šlakeliu vandens, alyvuogių aliejumi ir druska bei pipirais kelias minutes keptuvėje patroškiname špinatus. Vėliau visą vandenį nupilame ir  špinatus sutriname, į masę dedame kiaušinius, druskos, pipirų, krapus, miltus. Gauta tešla išklojame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame orkaitėje, 190–200 laipsnių temperatūroje apie 12 min.
 
Vaida sako, jog svarbiausia, kad blynas neišdžiūtų ir neperkeptų. Jam iškepus ir atvėsus, žinoma moteris paskirsto ant blyno tepamą  sūrelį, deda lašišą ir viska apšlaksto citrinos sultimis, pabarsto krapais, prieskoniais. Susuka blyną, apdengia jį folija ir kelias valandas palaiko šaldytuve, kad viskas susigulėtų. Vėliau viską supjausto gabalėlias ir patiekia lėkštėje su žalumynais. 
 
„Dažnai prie vyniotinio patiekiu ir česnakines krevetes. Jas kepu keptuvėje su česnaku, sviestu ir medumi“, – priduria V.Skaisgirė.
 
Vaidos Skaisgirės Kišas su lašiša / Asmeninio albumo nuotr.
Vaidos Skaisgirės Kišas su lašiša / Asmeninio albumo nuotr.

Kišas su lašiša

Pagrindui reikės:
  • 200 g miltų
  • 120 g sviesto
  • 2 kiaušinių trynių
  • Žiupsnelio druskos
  • Šlakelio šalto vandens
  • Žiupsnelio šviežių krapų papuošimui
Įdarui reikės:
  • 150 ml grietinėlės
  • Rūkytos arba sūdytos lašišos
  • 2 kiaušinių baltymų
  • Kelių šaukštų tarkuoto parmezano sūrio
  • Svogūno
  • Pusės poro
  • Sviesto
  • Vyšninių pomidorų šakelės
Paruošimas:
 
Į dubenį dedame gabalėlias susmulkintą sviestą, kiaušinių trynius, miltus, įpilame vandens, druskos. Viską minkome rankomis. Tešlą išklojame į mūsų formos pasirinktą skardą (padengtą kepimo popieriumi) ir ją kepame orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 15-20 minučių.
 
Kol kepa pagrindas, pasidarome įdarą. Grietinėlę sumaišome su kiaušinių baltymais, sūriu. Svieste apkepiname svogūnus ir porus, dedame juos į grietinėlės ir sūrio mišinį, į viską dedame smulkiais gabalėliais supjaustytą lašišą. Pagrindą ištraukiame iš orkaitės ir supilame įdarą. Viską kepame dar 15-20 min. Prieš baigiant kepti, kol pyragas dar minkštas, įspaudžiame ant jo viršaus vyšninių pomidorų šakelę. Reikia stebėti, kad viskas iškeptų, sukietėtų. Baigus gaminti pyragą, pagardiname krapais. Skanaus.
Vaidos Skaisgirės Silkė su karamelizuotais svogūnais / Asmeninio albumo nuotr.
Vaidos Skaisgirės Silkė su karamelizuotais svogūnais / Asmeninio albumo nuotr.

Silkė su karamelizuotais svogūnais

Reikės:

  • 250 g silkės
  • Poros didelių svogunų
  • Šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Šaukšto rudojo cukraus
  • Šaukšto balzaminio acto
  • Tamsiųjų rudųjų pomidorų
  • Špinato lapelių pagardinimui

Paruošimas:

Į keptuvę su aliejumi dedame svogūnus, cukrų, pilame šlakelį balzaminio acto. Viską kepame, kol svogūnai suminkštės, cukrus ištirps. Paragaujame, įvertiname, ar jie minkšti, pakankamai karamelizavosi.

Supjaustome gabalėliais silkę ir ant jos viršaus dedame atvėsusius svogūnus, papuošiame pomidorais ir špinatų lapeliais.