Vaidos Skaisgirės receptai Kūčių ir Kalėdų stalui: netradicinė silkė ir patiekalai su lašiša
„Šios šventės bus labai kitokios, gal kiek liūdnokos, bet tuo pačiu turime galimybę įvertinti, ką reiškia artimieji, gebėjimas džiaugtis vienas kitu, tarpusavio ryšys. Kai kažko netenkame, mus apriboja, visai kitaip į tam tikrus dalykus pažvelgiame“, – sako TV laidų prodiuserė ir vedėja Vaida Skaisgirė (30).
Šventes V.Skaisgirė sutiks be tėvų, tačiau pasidžiaugia, kad XXI a. technologijos leidžia prisitaikyti prie dabartinių išbandymų. Žinoma moteris jau suplanavo virtualų susitikimą su šeima.
„Ir mano sūnus Atas visai nesijaudina, priešingai – domisi esama situacija, yra linkęs improvizuoti. Aišku, pasiilgo senelių, kurių ilgą laiką nematė, tačiau žino, jog kol kas nesusitikti visiems bus geriau. Abudu randame ką veikti. Stengiuosi sūnų užimti – skaitome knygas, žaidžiame. Tos šventės, vienaip ar kitaip, į mūsų namus ir šįmet ateis. Tiesa, ankstesnio scenarijaus nebus. Pati esu pasinešusi ant valgio gaminimo, todėl juokiuosi, jog teks save pristabdyti ir tiek maisto, kiek paprastai, negaminti“, – pasakoja V.Skaisgirė.
Laidų vedėja sako dažniausiai mėgstanti netradicinius patiekalus ir kas kartą besistengianti pagaminti tokius skanėstus kaip lašišos vyniotinis, česnakinės krevetės ar apelsininė antis.
„Anksčiau mano mama ruošdavo jau legenda tapusius lietuvių patiekalus, o aš gamindavau kokias jūros gėrybes, šiais metais to nebus. Na, bet ant stalo tikrai atsiras vietos silkei, pati labai ją mėgstu", – sako laidų prodiuserė.
Artėjančių švenčių proga Vaida dalijasi kiekvieno stalą papuošiančiais receptais.
Apelsininė antis su traškiomis bulvytėmis
Reikės:
- Anties
- Poros v.š. medaus
- 4-5 apelsinų
- Sviesto ančiai įtrinti
- Žiupsnelio šviežių čiobrelių
- Žiupsnelio šviežių rozmarinų
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio juodujų pipirų
- Mažų bulvyčių
- Šaukšto alyvuogių aliejaus
- Saujos rukolos salotų
- 1 granato
Anties paruošimas:
Parą prieš kepimą įtriname antį sviestu, druska ir pipirais. Likus pusdieniui iki kepimo, supilame ant anties marinatą. Marinatas ruošiamas sumaišius tirpintą medų, 1-2 apelsinų sultis, žalumynus. Išsimarinavusią antį dedame į kepimo maišą, supilame likusį marinatą, dedame apelsino skiltelių, sviežių žalumynų. Surišame maišą ir kepame apie 1 val. 30 min. 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (priklauso nuo anties dydžio).
Špinatų vyniotinis su lašisa
- 300 g sūdytos arba rūkytos lašišos
- 4 kiaušinių
- 400 g špinatų
- Citrinos
- „Philadelphia“ tepamo sūrio su žolelėmis
- Šaukšto alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio druskos
- 2-3 šaukštų miltų
- Žiupsnelio pipirų
- Šviežių krapų
Kišas su lašiša
- 200 g miltų
- 120 g sviesto
- 2 kiaušinių trynių
- Žiupsnelio druskos
- Šlakelio šalto vandens
- Žiupsnelio šviežių krapų papuošimui
- 150 ml grietinėlės
- Rūkytos arba sūdytos lašišos
- 2 kiaušinių baltymų
- Kelių šaukštų tarkuoto parmezano sūrio
- Svogūno
- Pusės poro
- Sviesto
- Vyšninių pomidorų šakelės
Silkė su karamelizuotais svogūnais
Reikės:
- 250 g silkės
- Poros didelių svogunų
- Šaukšto alyvuogių aliejaus
- Šaukšto rudojo cukraus
- Šaukšto balzaminio acto
- Tamsiųjų rudųjų pomidorų
- Špinato lapelių pagardinimui
Paruošimas:
Į keptuvę su aliejumi dedame svogūnus, cukrų, pilame šlakelį balzaminio acto. Viską kepame, kol svogūnai suminkštės, cukrus ištirps. Paragaujame, įvertiname, ar jie minkšti, pakankamai karamelizavosi.
Supjaustome gabalėliais silkę ir ant jos viršaus dedame atvėsusius svogūnus, papuošiame pomidorais ir špinatų lapeliais.