Vasaros užkandžiai: kaip nepriaugti svorio?

Vasaros užkandžiai / Fotolia nuotr.
Vasaros užkandžiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kiekvieną vasarą saulėtomis ir kaitra džiuginančiomis dienomis dažnas skuba pasikviesti draugų kompaniją, šeimos narius ir surengti šaunią iškylą. Akivaizdu, kad neapseinama be gardžių patiekalų. Tačiau kaloringi užkandžiai, kepsneliai ir kt. – ne pats geriausias pasirinkimas besistengiantiems gyventi sveikai. Jūsų dėmesiui keli patarimai pagal „Woman’s Day“, kokius skanumynus rinktis, kad ne tik neapsunkintumėte kūno nereikalingomis kalorijoms, bet ir gardžiai paiškylautumėte.

MĖSAINIAI IR DEŠRAINIAI

Mėsainis
Mėsainis / Fotolia nuotr.

Jie dažnai yra vieni mėgstamiausių vasaros užkandžių, kurie žaibiškai greitai dingsta nuo vaišių stalo. Mėsainių ir dešrainių nebūtina braukti iš valgiaraščio – galima rinktis patobulintą ir sveikesnį variantą. Pavyzdžiui, įprastą sviestinę bandelę pakeiskite neskaldytų grūdų duonele, o kiaulieną ir jautieną, kurių 100 g yra apie 180 kcal ir net 17 g riebalų, – kalakutienos kepsneliais. Jie nėra tokie riebūs ir kaloringi: suvalgius 100 g, gaunama tik 100 kcal. Labiausiai patariama vengti itin riebių priedų, tarkime, majonezo, sūrio. Vietoj jų ant sumuštinio geriau dėkite daug šviežių salotų, patiekalą pagardinkite garstyčiomis.

Mėsainis
Mėsainis / Fotolia nuotr.

UŽKANDŽIAI: BULVIŲ TRAŠKUČIAI, MIŠRAINĖS

Mėsainis
Mėsainis / Fotolia nuotr.

Mėgstate bulvių salotas? Jos bus daug sveikesnės, jei pasirinksite bulves su lupena, o vietoj riebaus majonezo padažo naudosite majonezą, perpus sumaišytą su liesu natūraliu jogurtu. Tas pat tinka ir mėgstamoms kopūstų bei morkų salotoms su riebiu majonezu – jos tikrai nepraras ypatingo skonio dėl liesesnio padažo.

Vietoj mišrainių galite rinktis ant grotelių keptas daržoves: įvairias saldžiąsias paprikas, moliūgus, cukinijas, baklažanus. Tereikia apšlakstyti jas mėgstamu aliejumi, apibarstyti žolelių prieskoniais, pagardinti česnaku ir kepti ant grotelių. Iškepus dar pabarstykite šviežiai grūstų juodųjų pipirų, apšlakstykite balzaminiu actu ir papuoškite gražgarstėmis ar kitomis mėgstamomis salotomis.

Mėsainis
Mėsainis / Fotolia nuotr.

GĖRIMAI

Net nepastebime, kaip krūvą kalorijų gauname gurkšnodami saldžius gazuotus gėrimus. Be abejo, geriausias pasirinkimas – grynas vanduo, kurio galima gerti tiek, kiek norisi. Tačiau iškylos metu dažniausiai norisi kažko skanaus. Taigi – ką rinktis?

Mėsainis
Mėsainis / Fotolia nuotr.

PYRAGAI IR DESERTAI

Vasarą gausu uogų ir vaisių, kurie turtingi vitaminų, tačiau negalintiesiems apsieiti be tikro deserto jie ne visada numalšina saldumynų poreikį. O jei jau norisi kažko saldaus, geriausia rinktis ne tokius kaloringus varškės desertus, želė, šerbetą ar vaisius, sumaišytus su jogurtu ir riešutais.

Mėsainis
Mėsainis / Fotolia nuotr.