Vedybų planuotoja Teresa Ulozienė: „Iš širdies paruoštas maistas – taip pat meilės išraiška“

Teresos Ulozienės japoniški blyneliai / Rūtos Rylaitės ir asmeninio albumo nuotr.
Teresos Ulozienės japoniški blyneliai / Rūtos Rylaitės ir asmeninio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Nors mano darbas – organizuoti šventes kitiems, bet nesu batsiuvys be batų: taip pat mėgstu švęsti, su šeima paminime visas progas“, – sako vedybų planuotoja Teresa Ulozienė. Be pompastikos, bet gražiai ir jaukiai, su trimis atžalomis ir vyru ji švęs ir Valentino dieną, ir Vasario 16-ąją bei Užgavėnes. 

Šiomis dienomis, kai taip trūksta susitikimų su draugais, kitur gyvenančiais artimaisiais, kai ilgimės  išėjimų iš namų, mėgstamos veiklos, pramogų, vadybų planuotoja pataria sau ir šeimai kartais surengti mažą šventę. Kodėl gi nepaminėjus Valentino dienos, jei anksčiau ją ir ignoruodavote?!

„Nebūtinai namus išpuošti širdelėmis, neprivaloma pirkti dovanas. Man atrodo, kad tądien pakanka  artimiausiems žmonėms su meile paruošti ką nors gardaus, – sako Teresa. – Poroms ar šeimoms su vaikais galima gaminti kartu. Gražiai paserviruoti nekasdieniški pusryčiai, pietūs ar vakarienė – argi ne puikus tokios dienos paminėjimas? Iš širdies paruoštas maistas taip pat gali būti meilės išraiška“. 

Teresos Ulozienės japoniški blyneliai / Asmeninio albumo nuotr.
Teresos Ulozienės japoniški blyneliai / Asmeninio albumo nuotr.

Antradienį laukia dviguba šventė: Lietuvos valstybės atkūrimo diena bei Užgavėnės. Teresa pastebi,  kad ir tas progas galima švęsti per maistą: pasidomėti istorine mūsų šalies virtuve, o galbūt ką nors įdomesnio iš praeities ir pagaminti. Na, o Užgavėnių proga išbandyti naują blynų receptą. 

„Karantinas gali būti ir naujų atradimų metas. Ne vienas būtent šiuo metu patiria, kad, pasirodo, ruošti maistą gali būti smagu, įdomu“, – pastebi Teresa. Ji pati virtuvę atrado sukūrusi šeimą. Stengiasi, kad Ulozų penketas prie stalo susiburtų bent kartą per dieną, nes tiki, kad maistas žmones vienija.

Teresa Ulozienė / Rūtos Rylaitės nuotr.
Teresa Ulozienė / Rūtos Rylaitės nuotr.

Kiekvienam šeimos nariui skirtingų patiekalų neruošia, bet lėkštėse būna tai, ką jie tikrai valgys. Tarkim, Valentino dienos pusryčiams atžalos, aišku, užsisakys širdelių formos blynų. Jai pačiai tai – proga pasimėgauti elegancija dvelkiančiais, tik ypatingomis progomis kepamais subtiliais japoniškais  blyneliais.

Teresa žino, kad vyras mėgsta stipresnius pusryčius, todėl Mariui iškeps kiaušinį ant duonos su skrudinta šonine. Tik šįsyk ir ten bus širdelės motyvas. Na ir visą maistą kruopščiai dekoruos.

Idėja Valentino dienos pusryčiams / Teresos Ulozienės nuotr.
Idėja Valentino dienos pusryčiams / Teresos Ulozienės nuotr.

„Esu šeimos žmogus. Būti virtuvėje, šeimininkauti man smagu, nejaučiu rutinos, – prisipažįsta.  – Kai gamini su meile, galvodama apie kiekvieną, kuris valgys, žmonės tai jaučia ir vertina. Bent jau mano namiškiai – tikrai džiaugiasi. Na, o kai jauti artimiausių žmonių dėkingumą, vienas malonumas stengtis. Smagu, kai jie pasako, kad buvo gardu kaip restorane.“

Su portalo Žmonės.lt skaitytojais Teresa dalijasi jos namiškių mėgstamų blynų receptais. Jie tiks ir Valentino dienai, ir Užgavėnėms.

Japoniškų blynelių receptas

Reikės:

  • 4 kiaušinių trynių
  • 40 ml pieno
  • 20 g tirpinto sviesto
  • 60 g miltų
  • 5 kiaušinių baltymų 
  • 60 g cukraus pudros
  • žiupsnelio druskos
  • aliejaus kepti blyneliams
Teresos Ulozienės japoniški blyneliai / Asmeninio albumo nuotr.
Teresos Ulozienės japoniški blyneliai / Asmeninio albumo nuotr.

Viename dubenyje Teresa sumaišo kiaušinių trynius, pieną, ištirpdytą ir pravėsintą sviestą bei miltus. 

Kitame inde plaka baltymus su žiupsniu druskos. Baigdama plakti į baltymų masę įberia cukraus pudros. Baltymai turi virsti labai standžiomis putomis. Tokio rezultato lengviausia pasiekti plakant  elektriniu plakikliu.

Purius baltymus atsargiai, po truputį įmaišo į tešlą.

Blynus kepa aliejumi šiek tiek pašlakstytoje keptuvėje. Tiems, kas siekia tobulumo, galima juos kepti metaliniuose kepimo žieduose – tuomet jie bus taisyklingai apvalūs. Tačiau turėtų puikiai pavykti ir be jų.

Viena blynelių pusė neaukštoje temperatūroje kepa apie 6 minutes. Galima kelioms minutėms keptuvę uždengti dangčiu.

Tuomet juos reikia atsargiai apversti ir kepti dar kelias minutes – svarbu, kad jie iškiltų, išorė būtų  gražiai rusva, o vidus – iškepęs. Iškepusius blynelius patiekia su šviežiomis uogomis, apibarstytus cukraus pudra.

Blynų „Širdelės“ receptas

8 keptuvėms blynų reikės:

  • 150 g jogurto (šįsyk naudojo mėlynių skonio)
  • 2 kiaušinių
  • 120 g miltų
  • 100 ml pieno
  • 20 g ištirpdyto pravėsusio sviesto 
  • cukraus – pagal skonį

Šiuos vaikų mėgstamus blynus paruošti greita ir paprasta: iš visų ingredientų ji užmaišo tešlą ir specialioje keptuvėje kepa širdeles. Iškeptus blynus galima pagardinti uogomis, sirupu, cukraus pudra.

Blynai „Širdelės“ / Teresos Ulozienės nuotr.
Blynai „Širdelės“ / Teresos Ulozienės nuotr.