Velykinis itališkas keksas – kolomba

Itališkas Velykų gardėsis / Shutterstock nuotr.
Itališkas Velykų gardėsis / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Neišsigąskite pamačiusios, kad šis skanus itališkas keksas gaminamas ilgokai. Beveik trys valandos sugaištamos ne jam pagaminti, o laikyti šiltoje vietoje. Pats velykinio skanėsto gamybos procesas paprastas ir greitas kaip dukart du. Taigi,pasiraitokite rankoves ir nustebinkite namiškius nepaprastai gardžiu itališku keksu.

6 asmenims
Pagaminsite per 3,5 val.

Ingredientai:
stiklinė pieno,
5 kiaušiniai,
žiupsnelis druskos,
170 g cukraus,
pusės citrinos žievelių,
10 g sausų mielių,
550 g miltų,
50 g nuvalytų migdolų,
300 g sviesto,
150 g cukatų.

Kaip gaminti:

  1. Įpilkite 2–3 valg. š. šilto vandens, ištirpinkite jame sausas mieles. Įberkite 100 g miltų ir užminkykite tešlą.
  2. Suformuokite tešlos kamuoliuką, padarykite jame gilų kryžiaus formos pjūvį. Dėkite tešlą į dubenį, įpilkite stiklinę šilto vandens, uždenkite dubenį ir palaikykite šiltoje vietoje apie valandą.
  3. Į likusius miltus įdėkite druskos, suminkštėjusį sviestą, suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles ir įmuškite 4 kiaušinius. Sudėkite viską į pirmąjį dubenį.
  4. Įpilkite pieno ir tešlą kruopščiai išminkykite. Užbarstykite ant jos miltų, uždenkite dubenį ir vėl šiltai palaikykite valandą.
  5. Nedideliais gabalėliais susmulkinkite cukatas ir, praėjus valandai laiko, suberkite jas į pakilusią tešlą. Pasistenkite, kad cukatos tešloje pasiskirstytų tolygiai. Dubenį vėl uždenkite ir vėl palaikykite šiltai valandą.
  6. Apvalios kepimo formos pagrindą ir jos šonus išklokite riebalams atspariu popieriumi (sviestiniu popieriumi). Sukrėskite į ją tešlą ir leiskite jai 15 min. nusistovėti. Ištepkite tešlos viršų išplaktu kiaušiniu, išdėliokite migdolus.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC ir kepkite keksą 40 minučių. Paskui sumažinkite temperatūrą iki 170 ºC ir kepkite dar 30 minučių. Jei matote, kad velykinio kekso viršus greitai ims svilti, uždenkite jo viršų folija.