Verdame barščius
Šaltos ir karšto burokėlių sriubos neabejotinai pirmauja lietuvių mėgstamiausių sriubų sąraše. Kviečiame išbandyti kiek kitokius barščių receptus.
Šalti su feta
Jums reikės: 4 virtų marinuotų burokėlių, 2 prinokusių pomidorų, pusės ilgavaisio agurko, raudonos paprikos, mažo svogūno, 2 skiltelių česnako, pusės stiklinės baltos duonos trupinių, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, stiklinės pasukų, stiklinės švelniai gazuoto mineralinio vandens, indelio graikiško jogurto, 200 g fetos, saujelės kapotų petražolių.
- Pusiau perpjautus pomidorus, papriką, svogūną, česnakus sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 30 min. iki 185 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
- Iškepusias daržoves su visu skysčiu sukrėskite į plakti skirtą indą ir atvėsinkite.
- Ten pat suberkite duonos trupinius, nulupto agurko gabalėlius, tarkuotus burokėlius, iki vientisos masės sutrinkite ir supilkite į gilų dubenį.
- Įmaišykite jogurtą, pasukas, supilkite mineralinį vandenį.
- Gerai išmaišykite, pagal skonį berkite druskos, pipirų, jei mėgstate pikantiškesnį skonį, galite įspausti šiek tiek citrinos sulčių, išmaišykite.
- Sriubą gerai atvėsinkite šaldytuve, išpilstykite į dubenėlius, berkite smulkintos fetos kubelių.
- Tiekite su kapotomis petražolėmis.
Sotūs ukrainietiški
Jums reikės: 3 marinuotų burokėlių, 200 g šviežių kopūstų, 1,5 litro jautienos sultinio, 50 g pomidorų pastos koncentrato, 2 bulvių, petražolės šaknies, morkos, paprikos, 2 svogūnų, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų sviesto, šaukšto aliejaus, šaukšto kvietinių miltų, 200 ml grietinės, pagal skonį druskos, pipirų, kapotų petražolių, rūkytų lašinukų.
- Iš marinato išgriebtus burokėlius ir visas kitas daržoves nulupkite, nuplaukite, sutarkuokite stambia trintuve.
- Svogūnus ir česnakus sukapokite.
- Gilioje keptuvėje svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus. Suberkite tarkuotas morkas, papriką, petražolės šaknį, bulves, viską užkaitinkite, supilkite sultinį ir kelias min. patroškinkite, kad daržovės suminkštėtų.
- Tada sukrėskite kopūstus, burokėlius ir nustačiusi mažą kaitrą virkite apie 20 min.
- Sukrėskite šaukšte aliejaus pakepintus ir su grietine sumaišytus miltus, pomidorų pastą, išmaišykite ir ant mažos ugnies kaitinkite dar 10 min.
- Galiausiai suberkite su petražolėmis sumaišytus kapotus lašinukus, sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, išvirusią palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai, ir išpilstykite į dubenėlius.
Su voveraitėmis
Jums reikės: stiklinės šaldytų arba sūdytų voveraičių, 4 burokėlių, 2 bulvių, 2 morkų, 2 l natūralaus daržovių sultinio, svogūno, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, kmynų, rozmarinų, 4 šaukštų natūralaus pomidorų padažo, 2 šaukštų sviesto, šaukšto aliejaus.
- Voveraites atšildykite arba nuvarvinkite, pasmulkinkite, su druska ir pipirais pakepinkite svieste.
- Burokėlius nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, neluptus dėkite į formą ir kepkite orkaitėje apie 40 min. nustačiusi vidutinę kaitrą. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Morkas ir bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais.
- Svogūną nulupkite, sukapokite.
- Šaukšte aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus. Kai šie dailiai apskrus, sumeskite morkas, vėliau bulves, pasūdykite ir sumažinusi kaitrą troškinkite apie 10 min.
- Apkeptas daržoves sukrėskite į puodą su sultiniu ir burokėliais, užvirkite, sukrėskite keptas voveraites, suberkite prieskonius, dar kelias minutes pakaitinkite, uždenkite puodą dangčiu ir apie 20 min. palaikykite.
Trinti su džiovintomis slyvomis
Jums reikės: 1,5 litro natūralaus jautienos sultinio, 4 mažų burokėlių, pusės stiklinės rūkytų džiovintų slyvų, 2 morkų, obuolio, 2 svogūno, skiltelės česnako, didesnės petražolės šaknies, 100 g rūkytos šoninės, 3 šaukštų pomidorų tyrės, stiklinės burokėlių sulčių, pagal skonį petražolių, kvapiųjų pipirų žirnelių, laurų lapelių, druskos, 2 šaukštų sviesto.
- Morkas, burokėlius, obuolį ir petražolės šaknį nulupkite, sutarkuokite.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite keletą minučių gilioje keptuvėje svieste su morkomis, obuoliais ir petražolės šaknies tarkiais.
- Sukrėskite burokėlius, pomidorų tyrę, supilkite sultis ir kaitinkite, kol burokėliai suminkštės.
- Į keptuvę supilkite sultinį, sumeskite smulkintas slyvas, laurų lapelius bei pipirų žirnelius ir apie 10 min. pavirkite.
- Tada suberkite sausoje keptuvėje pakepintą smulkintą šoninę, dar trumpai pakaitinkite.
- Sriubą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai grūstais maltais pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.