Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras pataria, kaip pasigaminti gardų mėsainį

Mesainiai su vištiena / Vytauto Skuodo nuotr.
Mesainiai su vištiena / Vytauto Skuodo nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Daugelį metų mėsainiai (angl. „hamburgers“ arba „burgers“) buvo siejami su greito maisto restoranais, tačiau pasaulinės tendencijos rodo, kad jie ne tik populiarėja ir auga jų suvartojimas, bet ir įgauna naują pavidalą – jie gaminami iš įvairiausių ingredientų ir pateikiami vis įmantriau.

Mėsainių populiarimą pastebime ir Lietuvoje: jų gausu restoranų valgiaraščiuose, furšetuose, jie keičia vieno kąsnio sumuštinius, na o virtuvių šefai pasiūlo vis įdomesnius receptus.

Pasauliniai tyrimai rodo, kad mėsainių vartojimas nemažėjo daugiausia dėl to, kad išaugo aukštos kokybės ir vis įvairesnių šių užkandžių pasiūla. Restoranai ir kavinės visame pasaulyje, atsižvelgdami į skirtingus vartotojų poreikius bei skonius, gamina juos iš skirtingų bandelių ir įvairios rūšies mėsos, pagardina įvairiais ingredientais.

Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras
Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras / Vytauto Skuodo nuotr.

Dabar mėsainiai gali būti ir vegetariški, ir net veganiški, arba vietoje bandelės naudojami greitai paruošiami makaronai  – taip gaminami „ramen burgeriai“ (angl. suvožtiniai iš greitai paruošiamų makaronų).

Daugelį metų mėsainis („burgeris“) buvo gaminamas tik su jautiena, o prie jo patiekiamos gruzdintos bulvytės, tačiau pastaruoju metu galvojantys apie sveikesnę mitybą vartotojai itin pamėgo mėsainius su vištiena ar tik iš daržovių.

Dar viena kryptis – mėsainis pagal jūsų norus, davė laisvę ir patiems vartotojams – jie gali susikomplektuoti jį iš tokių ingredientų, kokių tik nori. Būtent sudėtinės dalys ir lemia mėsainio maistingumą ar skanumą, o jei galvojate apie sveikesnę mitybą – patariama rinktis daugiau daržovių ar net vaisius bei liesesnę mėsą.

Apie tai, kaip greitai ir skaniai mėsainius galite pasigaminti ir namuose, pasakoja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narys ir restorano „Architektai“ virtuvės šefas Mindaugas Mizaras.

Ne tik skaniau, bet ir sveikiau

Kaip jis pasakoja, gaminti mėsainius užsienyje populiaru dar nuo praėjusio šimtmečio pradžios. Ši mada atėjo ir į Lietuvą, tačiau tai ne tik klasikinis mėsainis, dažniausiai parduodamas greito maisto restoranuose.

„Mėsainiai, šnekamojoje kalboje taip ir vadinami „burgeriais“, populiarūs dėl pačių paprasčiausių dalykų – juos greita ir paprasta pagaminti. Be to, fantazijai, su kuo jį pagaminti ir patiekti, ribų nėra“, – tikina virtuvės šefas.

Mindaugas pripažįsta, kad mėsainiai –itin populiarus dienos valgiaraščio patiekalas. Pasak virtuvės šefo, galima rinktis pačias įvairiausias bandeles ar net tolygiai supjaustytą prancūzišką batoną, pagrindiniam įdarui naudoti bet kurią mėsos rūšį, na, o visi pagardai ir salotos – tai, kas dera prie parinktos mėsos. Kiekvienas virtuvės šefas ką nors papildo ir priderina, todėl mėsainiai kas kartą pateikiami originaliau ir netradiciškiau.

„Nors tradicinis „burgeris“ – tai bandelė su jautienos maltinuku, tačiau jam pagaminti puikiai tinka ir kiauliena, vištiena ar net aviena. Galvodami apie sveikesnius produktus, gaminkite panaudodami kuo daugiau daržovių, o iš mėsų rinkitės liesesnę – vištieną“, – pataria virtuvės šefas.

Mėsainius gaminti galima ne tik iš gabaliukais supjaustytos mėsos, antai vištienos krūtinėlę galima lengvai apkepti ir suplėšyti, o šlaunelių kumpelius – sukapoti.

„Ko gero, mėsainio neįsivaizduojame be sūrio ir daržovių. Paprastą fermentinį sūrį galite pakeisti pelėsiniu sūriu, o prie jo priderinti ir vaisius, pavyzdžiui šviežią figą, kuri pelėsiniui sūriui suteiks saldumo. Galima naudoti uogų džemą užtepant jį ant sūrio, – pasakoja virtuvės šefas. – Taip pat puikiai tinka mocarelos sūris, kuris labai populiarus pagardinti picoms, taigi puikiai tinka ir mėsainiams, ypač jei jie gaminami su vištiena, pomidorais ar pomidorų pesto.“

Mindaugas pritaria, kad  neatsiejamas garnyras prie mėsainio – bulvytės, tačiau ir su garnyru galime eksperimentuoti.

Nevertėtų pamiršti, kad garnyrą deriname su mėsainyje esančia mėsa.

„Jei nenorite gaminti šaldytų bulvyčių, jas galite pakeisti namie paruoštomis bulvėmis – pakepti jas keptuvėje arba lengvai apvirtas pakepinti. Tai yra tradicinis garnyras. Prie jų priderinkite šviežias sezonines daržoves ir salotas. Tačiau galima paruošti ir įdomesnį garnyrą – saliero traškutį, tačiau nevertėtų pamiršti, kad garnyrą deriname su mėsainyje esančia mėsa“, – teigia Mindaugas.

Pasak šefo, prie vištienos labiausiai tinka karamelizuotas pastarnokas. Jį galite nesunkiai pagaminti, tereikia lengvai apvirtus pastarnoko gabalėlius patepti medumi ir šiek tiek pakepti orkaitėje, kad medus karamelizuotųsi.

Virtuvės šefo Mindaugo Mizaro mėsainių receptai

Mėsainis su kapota vištiena ir pelėsiniu sūriu

Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras
Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras / Vytauto Skuodo nuotr.

Reikės:

  • 1 bandelės;
  • 50 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
  • 10 g pesto padažo;
  • 1 šviežio figos vaisiaus;
  • 20 g špinatų lapų;
  • 150 g vištienos šlaunelių mėsos be kaulo;
  • 1 česnako skiltelės;
  • 5 g šviežių petražolių;
  • 10 g alyvuogių aliejaus, 10 g;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio pipirų.

Gaminimas:

  1. Vištienos šlaunelių mėsą sukapokite mažais kubeliais, sudėkite trintą česnaką, smulkiai pjaustytas petražoles, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir suformuokite turimos bandelės dydžio kotletuką.
  2. Suformuotą kotletuką palaikykite šaldytuve 30 min.
  3. Pamarinuotą vištieną patepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje keptuvėje arba grilyje po 6–7 min. iš abiejų pusių, kol vištiena iškeps.
  4. Mėsai baigiant kepti, ant jos sudėkite gabaliukais laužytą pelėsinį sūrį ir palaukite, kol jis ištirps.
  5. Bandelę perpjaukite pusiau ir lengvai paskrudinkite orkaitėje arba grilyje.
  6. Paskrudintą bandelę patepkite pesto padažu, uždėkite špinatų lapus, iškeptą vištieną, griežinėliais pjaustytą figą ir uždenkite antra bandelės pusele.

Mėsainis su plėšyta vištiena ir mocarelos sūriu

Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras
Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras / Vytauto Skuodo nuotr.

Reikės:

  • 1 bandelės;
  • 100 g mocarelos sūrio;
  • 10 g raudonojo pesto arba pomidorų padažo;
  • 1 šviežio pomidoro;
  • 20 g „Iceberg“ salotų;
  • 150 g vidinės vištienos filė;
  • 1 česnako skiltelės;
  • 1 g malto muskato riešuto;
  • 10 g alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio pipirų.

Gaminimas:

  1. Vištienos filė gabalėlius gerai įtrinkite prieskoniais, sumaišytais su trintu česnaku, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šaldytuve marinuotis 30 min.
  2. Marinuotą vištieną pakepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 5 min. iš abiejų pusių.
  3. Bandelę perpjaukite pusiau ir lengvai paskrudinkite orkaitėje arba grilyje.
  4. Paskrudintą bandelę patepkite raudonojo pesto arba pomidorų padažu, sudėkite „Iceberg“ salotas, griežinėliais pjaustytą pomidorą, iškeptą ir lengvai paplėšytą vištieną, griežinėliais pjaustytą mocarelos sūrį, tuomet uždenkite antra bandelės pusele.
  5. Mėsainius galima patiekti su skrudintomis bulvytėmis ar kitaip pakeptomis bulvėmis, taip pat karamelizuotu pastarnoku ar saliero traškučiu, pomidorais, salotų lapais.

Siūlome išbandyti ir šiuos receptus:

{recipe|4528}
{recipe|884}
{recipe|2546}
{recipe|2709}
{recipe|2994}
{recipe|3144}
{recipe|3317}
{recipe|4324}