Visa tiesa apie bulves: suteikia energijos, bet svarbu žinoti, kaip paruošti
Šiandien parduotuvėse galima nusipirkti pačių įvairiausių daržovių, tačiau bulvė daugeliui lietuvių lieka nepakeičiamas mitybos raciono produktas.
Šiais metais pavasarinės šalies ūkininkų užaugintos bulvės parduotuves pasiekė visa savaite anksčiau nei praėjusiais metais ir iškart sulaukė didelio pirkėjų susidomėjimo. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, bulvė – ypač naudingas gumbiavaisis, nors dažnai nepelnytai būna siejamas tik su ne pačiais sveikiausiais patiekalais.
Mėgstantiems cepelinus – gera žinia
Anot A. Matulevičiūtės, maistiniu požiūriu bulvė yra labai naudinga daržovė, turinti daug mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Be to, ji yra labai geras energijos šaltinis, tačiau mitybos poveikio sveikatai tyrėja pabrėžia, kad labai svarbu atsižvelgti į tai, kaip bulvės yra paruošiamos bei vartojamos.
„Neretai bulvės yra nuvertinamos dėl jų sudėtyje esančio krakmolo, tačiau paprastos valgomosios bulvės yra turtingos įvairiais vitaminais ir mineralais bei kitomis organizmui reikalingomis medžiagomis. Maistinė bulvių vertė geriausiai išsaugoma, jei nenuluptos bulvės yra verdamos mažame kiekyje vandens. Taip pat jas galima kepti orkaitėje, virti garuose ar gaminti košę, tačiau reikėtų naudoti kuo mažiau riebalų. Net ir lietuvių taip mėgstamus cepelinus galima paruošti sveikai“, – tvirtina A. Matulevičiūtė.
Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad pirkėjai visuomet mieliau renkasi Lietuvoje užaugintas daržoves ir vaisius. Ne išimtis ir bulvės, kurių derliaus dalis gyventojų įprato laukti pačioje vasaros pradžioje.
„Nors lietuviškų bulvių derlių savo klientams užtikriname kasmet, tačiau gamtinės sąlygos tokius planus kiekvienais metais pakoreguoja. Šie metai buvo kaip niekad dėkingi, todėl mūsų šalies ūkininkų užaugintas bulvių derlius – ypač ankstyvas. Be to, bulves savo pirkėjams šiemet galime pasiūlyti už gerą kainą – jos yra net 20 proc. pigesnės nei praėjusiais metais. Taip pat pastebime, kad jos lietuviams yra toks pats svarbus maisto produktas kaip duona ar pienas, todėl gyventojų pirkinių krepšeliuose atsiduria ne tik vasarą“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.
Kaip išsirinkti tinkamiausias?
A. Matulevičiūtės teigimu, bulves galima valgyti kad ir kiekvieną dieną, jei tik tai daroma saikingai ir yra užtikrinama mitybos raciono įvairovė. Vis tik, mitybos tyrėjos teigimu, šalia kito maisto patiekiamas bulves verta kartais pakeisti kitais produktais – pavyzdžiui, lęšiais ar nevalytais – rudaisiais ar raudonaisiais – ryžiais.
„Verta valgyti tiek šviežias, tiek tinkamai saugotas praėjusio sezono derliaus bulves – tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus asmeninio skonio bei to, ką iš jų norima paruošti. Pavyzdžiui, jau minėtus cepelinus iš šviežių bulvių pagaminti gali būti sudėtinga, nes jose būna mažiau krakmolo, kuris bulvių masę suriša į norimą formą. Kita vertus, krakmolas nėra ta medžiaga, dėl kurios bulves yra naudinga valgyti“, – sako A. Matulevičiūtė.
Renkantis bulves mitybos poveikio sveikatai tyrėja pataria atkreipti dėmesį į jų išvaizdą – gumbiavaisiai turėtų būti be žalių dėmių ir ūglių, kurie turi žmogui kenksmingų medžiagų. Anot A. Matulevičiūtės, geriausia pirkti vidutinio dydžio bulves, nes itin didelėse bulvėse gali būti per daug nitratų, o per mažas – bus nepatogu skusti. Nusipirktas bulves mitybos poveikio sveikatai tyrėja pataria laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje, tačiau atkreipia dėmesį į tai, kad per didelis šaltis joms kenkia, todėl jas palikti rūsiuose ar neapšiltintuose balkonuose – nepatariama.