Visi į mišką grybų!

Grybų pyragas / Fotolia nuotr.
Grybų pyragas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-07-28 17:00
AA

Sutikite, jausmas pamačius baravyko kepurę ar susispietusią voveraičių šeimyną tiesiog nepakartojamas! Na, jei nemėgstate rinkti šių miško gėrybių, „prisigrybaukite“ turguje ir pasigaminkite kvapnių grybų patiekalų.

Grybų pyragas su porais

Jums reikės: 1 puodelio miltų, po 0,5 šaukštelio druskos ir maltų pipirų, 100 g šalto sviesto, 3 šaukštų labai šalto vandens.

Įdarui: 3 porų, 50 g sviesto, 0,5 šaukštelio druskos, 450 g supjaustytų miško grybų, 2–4 šakelių šviežių čiobrelių, 3 šaukštų riebios grietinėlės, žiupsnio maltų pipirų, 1 puodelio tarkuoto kietojo sūrio.

  • Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus, druska ir pipirus. Nedideliais gabaliukais supjaustykite sviestą ir sudėkite į miltus. Minkykite pirštais, kol gausite trupinius. Įpilkite 3 šaukštus ledinio vandens ir gerai išmaišykite šakute. Suformuokite tešlos rutulį ir iškočiokite 2,5 cm storio apskritimą. Uždenkite maistine plėvelę ir dėkite 30 minučių į šaldytuvą.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių.
  • Stalą pabarstykite miltais, dėkite tešlą ir iškočiokite 25 cm skersmens apskritimą. Atsargiai perkelkite į kepimo formą ir pirštais tolygiai paskirstykite, suformuodami kraštelius. Uždenkite folija, užpilkite džiovintais žirniais ar pupelėmis. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Ištraukite, nuimkite foliją su žirniais ar pupelėmis ir dar kepkite apie 10 minučių. Ištraukite ir palikite 20 minučių atvėsti.
  • Atpjaukite porų baltą ir šviesiai žalią dalis. Perpjaukite išilgai, o tada supjaustykite pusžiedžiais. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite porus, pagardinkite druska. Kepkite pamaišydami apie 3 minutes. Padidinkite ugnį, sudėkite grybus ir pamaišydami kepkite iki išsiskirs grybų sultys – apie 5–10 minučių. Suberkite čiobrelio lapelius, supilkite grietinėlę ir pagardinkite pipirais. Išmaišykite, uždenkite ir išjunkite ugnį. Palikite atvėsti.
  • Du trečdalius tarkuoto sūrio suberkite ant tešlos pagrindo. Ant jo sudėkite grybus ir pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite apie 25 minutes. Prieš tiekdami apie 10 minučių palaikykite kambario temperatūroje.

Troškinti baravykai su svogūnais

Grybai su šonine / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 5–6 baravykų, 1–2 svogūnų, 1–2 šviežių čiobrelių šakelių, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepimui.

  • Grybus nuvalykite, jei reikia – nuplaukite ir supjaustykite stambiais gabalais. Puode užkaiskite vandens, įberkite druskos, sudėkite baravykus ir virkite 5 minutes. Nuvarvinkite.
  • Svogūnus supjaustykite žiedais. Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, sudėkite svogūnus ir pamaišydami kepkite iki geltonumo. Išimkite į lėkštę.
  • Į tą pačią keptuvę dar įpilkite aliejaus, sudėkite nuvarvėjusius grybus ir maišydami kepkite kelias minutes. Sudėkite svogūnus, išmaišykite ir ant mažos kepkite apie 15 minučių. Pagardinkite druska bei pipirais, įberkite čiobrelių lapelių ir tiekite.

    Baravykai su brokoliais, morkomis ir saldžiąja paprika

    Jums reikės: 1 mažos brokolio galvutės, 200–250 g baravykų, 1 vidutinio dydžio morkos, 1 raudonos saldžiosios paprikos, 1 šaukšto aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį, 1 skiltelės česnako (nebūtinai).

    • Brokolį susmulkinkite žiedynais. Grybus nuvalykite ir supjaustykite gabaliukais ar puselėmis. Jei naudojate česnaką, sutraiškykite skiltelę arba labai smulkiai supjaustykite. Morką suraikykite plonais griežinėliais, papriką – žiedais.
    • Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, sudėkite morkas, išmaišykite. Po 1–2 minučių sudėkite baravykus, išmaišykite ir kepkite 2–3 minutes. Sudėkite brokolius, papriką, pagardinkite druska bei pipirais ir troškinkite apie 5–7 minutes, kol brokoliai suminkštės. Nukelkite nuo ugnies ir, jei naudojate, suberkite česnaką, išmaišykite. Galite valgyti kaip atskirą patiekalą arba tiekti kaip garnyrą prie mėsos.

    Voveraičių pyragas

    Jums reikės: 200g miltų, 100 g sviesto, žiupsnelio druskos, 2 šaltų kiaušinių trynių.

    Įdarui: 300 g voveraičių (gali būti ir įvairesnių miško grybų), 200 g tarkuoto kietojo sūrio „Gauda“, 2 svogūnų, 1 šaukšto krakmolo, 1 kiaušinio, 100 g riebios grietinėlės, 100 g grietinės, druskos ir pipirų pagal skonį, žalumynų puošimui.

    • Miltus išsijokite su žiupsneliu druskos ant stalo. Padarykite duobutę ir į ją sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą. Peiliu kapokite sviestą ir miltus. Sudėkite trynius ir greitai užminkykite tešlą. Jei reikia, įpilkite kelis šaukštus labai šalto vandens. Suformuokite rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite 30 minučių į šaldytuvą.
    • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
    • Užkaiskite puode vandens, įberkite druskos. Sudėkite grybus ir pavirkite 5 minutes. Nukoškite. Svogūnus susmulkinkite ir sumaišykite su krakmolu bei puse tarkuoto sūrio.
    • Tešlą dėkite į kepimo formą ir tolygiai paskirstykite rankomis, suformuokite bortelius. Subadykite šakute, šaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių. Atvėsinkite. Orkaitės karštį sumažinkite iki 160 laipsnių.
    • Kiaušinį lengvai paplakite su grietinėle ir grietine, pagardinkite druska bei pipirais. Įmaišykite likusį sūrį.
    • Ant atvėsusio pyrago pagrindo tolygiai paskleiskite svogūnus su sūriu. Ant jų sudėkite grybus ir supilkite kiaušinio plakinį. Kepkite 40 minučių. Pabarstykite žalumynais.
    {recipe|532}
    {recipe|608}
    {recipe|1008}
    {recipe|1448}
    {recipe|1898}
    {recipe|2752}
    {recipe|2860}
    {recipe|3214}
    {recipe|3426}
    {recipe|3970}
    {recipe|4407}
    {recipe|4042}
    {recipe|4616}
    {recipe|4816}
    {recipe|5478}