Viskam savas laikas: kaip iš tiesų turi atrodyti mūsų dienotvarkė?
Kada gyvenimas yra puikus? Sakote, kai valgai, ką nori ir kiek nori, o miegi ar dirbi, kada įsigeidi? Tačiau taip gyvenant anksčiau ar vėliau užklups ligos, todėl norėdami išlikti sveiki galime pasinaudoti vedų išmintimi, kuri sako, kad viską reikia daryti tinkamu laiku.
Ką reiškia daryti viską tinkamu laiku? Vedos sako: plaukti pasroviui gyvenimo upe. Galima plaukti ir prieš srovę, bet taip sudėtingiau ir atima daug energijos. Tas pats ir su maistu.
Netinkamam ar ne laiku suvalgytam maistui suvirškinti organizmas sunaudoja daugiau energijos nei jos gauna arba maistą suvirškina nevisiškai, taip kaupdamas šlakus ir toksinus, kurie vėliau ir sukelia ligas.
Dirbti, miegoti, valgyti, ilsėtis reikia tam tikru laiku – tada būsime geros nuotaikos, mums netrūks energijos ir optimizmo. Vedų žinovai teigia, kad vien tik laikantis dienos režimo ir taisyklingai maitinantis galima išsigydyti daugybę ligų.
Dienotvarkė: kas ir kada?
Turbūt žinote, kad žmogaus nervų sistema ilsisi nuo 21 iki 23–24 valandos. Jeigu tuo metu nemiegame, nervų sistema nepasiilsi. Ir nesvarbu, kiek valandų miegosite, vis tiek jausitės mieguisti, dirglūs ir nepailsėję. Jeigu tokia būsena užsitęsia, neišsimiegame nuolatos, organizmo energija senka, gyvenimas pamažėle tampa beskonis ir bespalvis, niekas nebeteikia džiaugsmo.
Be to, kai nervų sistema tinkamai nepailsi, gali pradėti trikti organų veikla, jų ritmas, atsirasti palaipsniui didėjantis dirglumas. Ką tuomet darome? Griebiamės cigaretės, neva nervinei įtampai mažinti, dar ir dar geriame kavos, manydami, jog taip susigrąžinsime prarastą darbingumą ir energiją. Todėl nieko keista, kad nuo tokio „gydymosi“ reikalai dar labiau suprastėja – nusilpsta imunitetas, ima kibti ligos.
Vienuoliai ir Visatos paslaptis įminti nusprendę žmonės keliasi su pirmaisiais gaidžiais – 3 ryto (nuo 3 iki 5 valandos vyrauja dvasinė energija). Paprastiems žmonėms užsiimti dvasine praktika geriausia nuo 4 iki 6 valandos ryto. Nuo 4 valandos medituoja tie, kas gali įveikti save ir gyvenimo sunkumus. Nuo 5 valandos dvasine praktika užsiima žmonės, gebantys pasiekti savo tikslų.
Naudinga žinoti
- Atsigulti miegoti reikėtų iki 22 valandos, o keltis – vėliausiai 6 ryto. Tiesa, mažieji iki 14 metų gali miegoti, kiek nori, vyresni nei 14 metų vaikai – 8 valandas, suaugusieji – 7 valandas. O senjorams užtenka ir 5–6 valandų miego.
- Kuo vėliau keliatės, tuo labiau jus veikia neigiamos energijos. Sumažėja organizmo tonusas, jaučiamas sunkumas galvoje. Vedų žinovai teigia, kad žmonėms, kurie keliasi 8 ryto ir vėliau, didėja chroniškų negalavimų tikimybė, šokinėja kraujospūdis. Atsikėlus tokiu laiku, be kavos neišgyvensi. Tie, kurie keliasi vėlai, dažnai būna labai užsispyrę, jiems sunku išgirsti kitus.
- Atsikėlus pravartu nusiprausti po dušu – nusiplausite per naktį išsiskyrusius toksinus. Vyrams tinkamesnis šaltas vanduo, moterims – vėsus. Grįžus po darbų namo, geriau praustis šiltu vandeniu – vakare šaltas dušas netinka.
- Geriausias laikas pusryčiauti – 6–8 valanda ryto, tuo metu tampa aktyvi virškinimo sistema.
- Nuo 6 iki 7 valandos ryto labai geras laikas mokytis, nes tuo metu puikiai veikia atmintis, o nuo 8 valandos sustiprėja loginis mąstymas. Apie 10–11 valandą rimtų darbų neplanuokite – sunkiau sukoncentruoti dėmesį, nes artėja pietų metas.
- Tinkamiausias laikas pietauti – 12 valanda, kai saulė yra aukščiausiai, tuomet virškinimo sistema stipriausia. Nepamirškite, kad vėliausias laikas pietums – 15 valanda.
- Dirbti geriausia iki 18 valandos (beje, šis laikas tinkamiausias vakarienei), o likusį vakarą skirti pomėgiams, bendravimui.
Gyvename, kad valgytume, ar valgome, kad gyventume?
Kokį maistą valgyti, kad jis ne kenktų organizmui, o jį gydytų? Jei sergate chroniškomis ligomis, susilpnėjęs imunitetas, trūksta energijos, turite polinkį į depresiją – tinkami produktai ir valgymo laikas, atitinkantis saulės padėtį, padės jums sustiprinti sveikatą.
Pusryčiams valgykite vaisių (jei virškinimas silpnas, labiau tinka džiovinti vaisiai), pieno produktų, uogų, riešutų, saldžių prieskonių, cukraus (geriau ne baltojo), medaus. Šie produktai teikia energijos ir optimizmo, lemia gerą visos dienos nuotaiką. Nepatikėsite, bet ajurvedos žinovai teigia, kad pusryčiams galite valgyti saldumynų, kiek širdis geidžia. Pusryčių maistas turi būti saldus, teikiantis energijos visai dienai. Po 12 valandos saldžiai valgyti nereikėtų, nes saldus skonis atpalaiduoja ir pasidaro sunku dirbti. Vakare valgyti saldžiai nebegalima.
Jei turite natūralaus pieno, galite pasigaminti įvairių naminių jogurtų, į kuriuos pridėję priedų pasiruošite puikius pusryčius. Pašildytą ir atvėsintą iki 40–50 laipsnių pieną užraukite namine grietine, kefyru, natūraliu jogurtu.
Pietums valgykite troškintų ar svieste (aliejuje) keptų daržovių, pieno produktų patiekalų, grūdų. Ar žinote, kad grūdų ir ankštinių daržovių patiekalai aktyvina proto veiklą, todėl jei šių produktų valgysite vakare, bus sunku užmigti. Be to, prieš miegą suvalgius grūdų ar ankštinių daržovių gali sutrikti medžiagų apykaita, o inkstuose ir tulžies pūslėje formuojasi akmenys. Ryte ir po 14 valandos valgomi grūdai ir ankštinės daržovės trikdo aktyvią proto veiklą, nes šių produktų virškinimui reikia daug energijos, todėl nepamirškite, kad tinkamas laikas juos valgyti tada, kai saulė aukštai – tuomet ji teikia reikiamos energijos ir produktai yra visiškai suvirškinami.
Vakarienei tinka troškintos daržovės su riešutais, druska, prieskoniais. Puikus patiekalas – grikių košė. Grikiai nepriskiriami prie grūdų ir yra lengvai virškinami. Vakarienei skirti produktai turi aktyvinti hormonų veiklą, raminti nervų sistemą.
Prieš miegą gerai išgerti truputį karšto ar šilto pieno. Ar žinote, kad pagal ajurvedą pienas (ir medus) – pats naudingiausias žmogaus organizmui produktas, kurio netoleruoja tik neišmanymo gunos valdomi žmonės. Pieną galima truputėlį pasaldinti medumi ir pridėti jums tinkančių prieskonių. Vakare nereikėtų gerti pieno su cinamonu, nes jis aktyvina organizmą (veikia kaip kava). Jei norite nusiraminti, puikiai tinka muskato riešutas. Muskato riešutas ne tik ramina, bet ir tirpdo cholesterolį. Pienas su prieskoniais – vaistas, todėl nereikia jo gerti daug. Jei ryte jaučiate nemalonų skonį burnoje, padaugėjo gleivių, o liežuvis baltas – pieno išgėrėte per daug.
Atmintinė „Kaip tinkamai valgyti?“
1. Prieš valgį reikia išgerti šilto vandens. Jei virškinimas geras, galima gerti vandens ir valgio metu, tačiau pavalgius gerti nereikėtų.
2. Šviežių daržovių salotos aktyvina žarnyno veiklą, bet jų nereikėtų valgyti daug.
3. Sriuba dar labiau aktyvina virškinimą, ji neturėtų būti skysta. Jei sriuba labai saldi, pavyzdžiui, burokėlių, morkų, pastarnokų, gali slopinti virškinimą.
4. Košes reikia valgyti pagardintas aštriais prieskoniais, su saldžiais prieskoniais košės tinka tik tiems, kurių virškinimas labai geras.
5. Pavalgius reikėtų truputėlį pailsėti, negalima iš karto bėgti dirbti. Jei virškinimas silpnas, labai palanku 15–20 minučių pagulėti ant kairiojo šono.
6. Valgyti reikia ramiai, neskubant, gerai nusiteikus. Puiku, jei groja maloni muzika. Kai valgome, nereikia daug kalbėti (ypač apie politiką), uždavinėti klausimų – turime mėgautis maistu.
7. Jeigu pavalgius pykina, jaučiamas silpnumas, vadinasi, organizmas apnuodytas.
8. Jeigu pavalgius padidėja dirglumas, nervingumas, tai ženklas, kad maistas, kurį suvalgėte, netinka jūsų organizmui.
9. Kartą per savaitę reikėtų daryti iškrovos dieną. Tinkamiausia ta savaitės diena, kurią esate gimę.
Parengta pagal O.Torsunovo ir S.Serebriakovo paskaitas.