2017-ųjų tendencijos: nuo mados iki kultūros (I)

„Isabel Marant“ ruduo-žiema'17 / Vida Press nuotr.
„Isabel Marant“ ruduo-žiema'17 / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2017-05-11 18:40
AA

Pavasariui atėjus apima jausmas, kad norisi ko nors naujo: suknelės, fotelio, neragauto patiekalo, geros knygos, išvykos į ilgai svajotą miestą... Taip pat norisi sužinoti, kas bus madinga šiais metais. Štai jums artimiausios ateities gidas: mūsų ekspertai pakelia paslapties šydą.

Būkite ryškios detalėmis!

Stilistė Agnė Gilytė linki šiais metais neprarasti sveiko proto „šopinantis“ – kūrybiškiau pažvelgti į tai, ką jau turite, ir papildyti garderobą nenuobodžiais aksesuarais.

Dabar madinga ir stilinga neapsikrauti daiktais. Kuo toliau, tuo labiau žmonės sąmonėja, minimalistinio gyvenimo būdo idėjos daugeliui tampa vis artimesnės, todėl greta šių įprastų reiškinių šiais metais raginčiau ir skatinčiau stengtis pabrėžti savo individualumą, daugiau dėmesio skiriant „trendiniams“ aksesuarams. Jie dideli tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme.

Esame šiek tiek pavargusios nuo minimalizmo. Kelerius metus stengėmės, kad viskas būtų paprasta, gryna, tarsi iššvarinta, kad, neduok Dieve, niekas neblizgėtų, nebadytų akių ryškumu. Todėl šįmet jau ateina tendencija rinktis dėmesį traukiančius papuošalus, kurie vertingi nebūtinai vien finansiniu atžvilgiu – dar ir kelia tam tikrų emocijų. Tai gali būti prabangi bižuterija, karoliukais siuvinėtas diržas ar įdomios faktūros rankinė su išskirtinėmis detalėmis.

Dėmesys – detalėms, o ne madingiems drabužiams. Tai gali būti net itin šiuolaikiškai kirpti plaukai, o gal labai madingi lūpų dažai, nagų lakas ar apyrankė. Būkite stilingos ir ištikimos savo skoniui, bet prisitaikykite ir vieną kitą naują detalę – tik jos turi būti iškart pastebimos. Vis dar išlieka madingi batai storu vidutinio aukščio kulnu. Ir nesvarbu, ilgaauliai, trumpaauliai ar net laiveliai, – jie patogūs, stabilūs, stilingi, todėl mėgstami. Įgavo pagreitį rankinių dekoras: įvairiausi pakabučiai, kuteliai, kailiukai, linksmos plastikinės daržovių ar uogų formų figūrėlės. Rankinė gali būti pernykštė ar užpernykštė, bet ją šitaip atnaujinti nesudėtinga. Ne tiek svarbu forma ar spalva, kiek detalės: ypatingesnės rankenos, užtrauktukai, sagtelės.

Milano mados savaitė, gatvės stilius / Vida Press nuotr.

„Ant bangos“ – saulės spalvos. Žaliųjų citrinų geltona, šilta oranžinė asocijuojasi su vasara, šviesa. Nebūtina pulti pirkti geltono palto – užtenka įsiverti į kelnes geltoną dirželį ar pradžiuginti save viena kita saulėta smulkmena. Žavinga grįžtanti į madą tendencija – taškučiai. Nesąmonė, kad jie tinka tik labai jaunoms. Juk galima rinktis įvairių dydžių ir spalvų aksesuarus ar drabužius netgi su chaotiškai išsibarsčiusiais taškučiais. Taškučiais marginta šilkinė palaidinė ir juodos kelnės, ko gero, patiks kiekvienai. Madingi išlieka ir dryžiai, tik jie ne tradiciškai juodi ir balti ar balti ir mėlyni, o, pavyzdžiui, raudoni ir balti, žydri ir mėlyni ar rožiniai ir oranžiniai, kitų gretimų spalvų.

Madingos įvairios chalato variacijos. Tai gali būti susiaučiamas, viena saga susegamas paltas ar švarkas, kuris atšilus užsimetamas ant marškinėlių ir džinsų ar palaidinės ir sijono. Tokie „padorūs chalatai“ bus madingi ir vasarą – su jais puikiai atrodysite ir gerai jausitės!

Spalvinga, skanu, sveika

Verslo konsultantė, kulinarijos tinklaraščio ir knygų autorė Nida Degutienė teigia, kad po praėjusių metų, kai buvo madingi visi žali patiekalai ir sveikuoliški kokteiliai, šįmet bus atsigręžta į geltoną ir violetinę spalvas.

Dėmesys prieskoniams. Spalvą patiekalams suteiks ciberžolės – ryškiai geltoni agresyvoko kartaus skonio (jeigu padauginsite) prieskoniai, turintys ir dezinfekuojamųjų savybių. Kiti madingi prieskoniai – peruvinės pipirnės (angl. „maca“). Tai šaknys, augančios Peru aukštikalnėse. Iš jų, džiovintų, gaunami saldoki gelsvai rusvos spalvos, turintys antioksidantų milteliai, tapsiantys pagrindiniu sveikos virtuvės prieskoniu. Besidomintys sveiku maistu nepamirš obuolių acto. Apskritai žmonės daugiau galvos apie sveiką maistą – prie jų poreikių jau derinasi ir maisto pramonė: produktuose mažėja dažiklių, standiklių, skonio stipriklių. Į tendencijas reaguoja ir prekybininkai, vis labiau besitaikstantys su klientų poreikiais: prieš kelerius metus Lietuvoje buvo neįmanoma gauti egzotiškesnių prieskonių, o dabar jų jau yra.

Violetiniai patiekalai, netikėti deriniai. Sakoma, kad kuo ryškesnė ir intensyvesnė produkto spalva, tuo jame daugiau vitaminų ir antioksidantų. Naujausia mada – violetiniai kalafiorai, violetinės bulvės ir violetiniai smidrai. Riešutų pasaulyje vyraus kokosas. Kokosų aliejaus, kokosų miltų bus maišoma visur, kur įmanoma. Dar labiau bus mėgstami neįprasti deriniai, tarkim, aitriųjų paprikų džemas, burokėlių padažas („salsa“).

Atsigręšime į japonų virtuvę. Vis labiau siejamas japonų ilgaamžiškumas ir jų virtuvė. Japonijoje vartojama daug žuvų, daug augalinio maisto, daug fermentuotų produktų, bet nereikia apsiriboti sušiais – jie jau vakarykštė diena. „Ant bangos“ – japonų kasdieniai, lengvai paruošiami patiekalai ir populiarūs ingredientai: miso pasta, sezamų aliejus, citrusų sultimis pagardintas sojų padažas („ponzu“), kiti įvairūs padažai.

Pasaulis juda namie gaminamo maisto link. Nuolat skubančiai dabartinių jaunuolių tėvų kartai reikėjo greitojo maisto: čiumpi ir bėgi. Šių dienų jaunimas nėra prisirišęs prie jokio prekės ženklo, jam nėra atgrasi ar baugi virtuvė, jis drąsiai eksperimentuoja ir intuityviai gamina. Šviežias namie paruoštas maistas nurungia paskubomis mieste nusipirktą pusgaminį. Taip pat labai populiaru mažinti atliekų kiekį. Taigi, perkama mažiau ir stengiamasi iš to pagaminti daugiau ir įvairesnių patiekalų. Pasaulyje jau yra prekybos centrų, kurie deklaruoja, kad nieko neišmeta, ir restoranų, skirtų nedidelėms bendruomenėms: jie turi tam tikrą skaičių narių, žino jų poreikius, gamina tik tiek, kiek reikia.

Silicio slėnyje imta daugiau investuoti į startuolius, susijusius su maistu. Pradedama suprasti, kad tai – tvari investicija. Kai kurios bendrovės, pavyzdžiui, panaudoja net vandenį, kuris lieka nuvirus avinžirnius: iš jo gaminamas veganiškas majonezas. Produktas sukuriamas tarsi iš nieko – iš to, kas anksčiau būdavo tiesiog išpilama. Socialiai atsakinga ateinanti Z karta nori žinoti, ką valgo, todėl investuojama ir į prekinimosi programas. Jei perki, pavyzdžiui, žuvį, nuskaičius pakuotės brūkšninį kodą matyti visa grandinė, iš kur ji, kada buvo sugauta, kada atkeliavo į prekyvietę.

Pasinerkite į meno erdves

Menotyrininkė Karolina Tomkevičiūtė teigia, kad nors kultūra – bene sunkiausiai nuspėjamas ir greitai kintantis reiškinys, visgi galima šiek tiek numatyti, kas bus „ant bangos“.

Skaitymo prabanga. Į mūsų kasdienybę vis labiau veržiasi virtualybė. Ji suteikia naujų pojūčių ir leidžia naujai pamatyti pasaulį, tačiau greta to vis dar garsiai kalbama, kad skaitymas – geriausias būdas pajusti mus supančią aplinką, tapti nuoširdesniems ir gauti svarbius atsakymus. Kažkas yra pasakęs: „Kad galėtum parašyti ar pasakyti vieną sakinį, turi būti perskaitęs bent penkis.“ Todėl, kad mūsų sakiniai būtų verti užrašyti, raskime progų patirti skaitymo malonumą. Neturi reikšmės, su knyga ar elektronine skaitykle, svarbiausia – turinys. Gal apsispręsti padės Vilniaus knygų mugės bestseriai, o gal Billo Gateso geriausių metų knygų sąrašas ar „Time“ įtakingiausiųjų šimtuke atsidūrusi rašytoja Elena Ferrante.

Kūrybiškumas išgelbės pasaulį. Verslas ir mokslas nuolat ieško galimybių bendradarbiauti su menininkais, nes būtent jie padeda atverti naujų horizontų geroms idėjoms. Siūlau pasižymėti didžiausius tarptautinius meno renginius Lietuvoje: 8-oji mugė „ArtVilniusʼ17“, kurios tema – meno kolekcionavimas, ir 11-oji Kauno bienalė, kuri sieks oponuoti monopolinei populistinei griovimo ir statymo praktikai ir konservatyviam tradicionalizmui.

Įsigykite meno kūrinį. Ne, tikrai nereikia turėti storos piniginės ir nebūtina iškart pirkti iš „Sothebyʼs“ ar „Christieʼs“ aukcionų. Pasidomėkite jaunais kūrėjais, nes ir jie turi potencialo tapti ateities žvaigždėmis. Yra ne viena sėkmės istorija, kaip kolekcininkai pirko picasų ar kandinskių kūrinius, kai jie dar niekam nerūpėjo, o vėliau pasidarė itin geidžiami. Meno kūrinio paieškos – įdomi patirtis, kuri ne tik praplečia akiratį ir pažinčių ratą, bet ir įkvepia. Gal tai bus jūsų meno kolekcijos pradžia, o gal taps svarbiu gyvenimo akcentu, įprasminančiu įsimintinas patirtis ir saugančiu jas ateities kartoms. Kaip ir kur išsirinkti gerą kūrinį? Pirmiausia – nebijokite domėtis ir klausti, lankykite meno galerijas, parodų atidarymus, meno muges. Arba pasikliaukite profesionalais, kurie gali patarti.

Atraskite savo šalį. Žmones pirmyn veda nuotykių alkis. Jį malšinti padeda kelionės, bet nereikia nuvykti labai toli norint pakeliauti. Lietuva unikali tuo, kad čia vos už poros valandų kelio galima atsidurti nuostabiose gamtos oazėse, skrieti vandens paviršiumi, leistis į plaučius ir mintis išvalančius pasivaikščiojimus pėsčiųjų takais, atrasti atgimstančių dvarų ar paklausyti garsių atlikėjų atliekamo džiazo prie jūros, pušų apsuptyje.