7 maisto produktai, kuriuos rekomenduoja dietologai

Džiovintos slyvos / „Fotolia“ nuotr.
Džiovintos slyvos / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Svarstote, ką valgo ir be kokių produktų neišsiverstų sveikos mitybos ekspertai?

JAV dirbanti dietologė ir mitybos ekspertė Julie Upton portalui huffingtonpost.com vardija 7 maisto produktus, kurie ne tik yra nepaprastai sveiki organizmui, bet ir padeda kovoti su įvairiomis ligomis.

Rapsų aliejus ir nerafinuotas alyvuogių aliejus

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad saikingas sočiųjų riebalų rūgščių vartojimas mažina širdies ligų, antrojo tipo diabeto ir netgi kai kurių vėžio formų susidarymo riziką.

Negana to, tyrimai taip pat atskleidė, kad rapsų aliejus itin naudingas norint kraujyje sureguliuoti cukraus lygį, o alyvuogių aliejus atlieka svarbų vaidmenį mažinant krūties vėžio riziką.

Taip pat skaitykite: Mitybos lentelė: žaliosios, geltonosios ir raudonosios zonos maisto produktai

Mėgaukitės: rapsų aliejus puikiai tinka gardinant salotas, taip pat skrudinimui bei kepimui, o alyvuogių aliejų puikiai panaudosite ruošdami įvairius padažus salotoms.

Džiovintos slyvos

Jau nuo seno žinoma, kad džiovintose slyvose esančios skaidulos gerina virškinimą, tačiau naudingos jos ne tik dėl to. San Diego valstijos universitete atlikti tyrimai rodo, kad per dieną suvalgant bent 5–6 džiovintas slyvas, ilgainiui pagerėja ir kaulų sveikata.

„Džiovintose slyvose yra daug naudingųjų medžiagų, kurios itin svarbios kaulų sveikatai, tai: vitaminas K, boras, magnis ir kalis“, – tikina atlikto tyrimo autorius Shirinas Hooshmandas.

Mėgaukitės: džiovintos slyvos puikiai tinka kaip užkandis, kai itin norisi ko nors saldaus, o jei norite kad užkandis būtų dar sveikesnis, valgykite jas su graikišku jogurtu. Trintomis džiovintomis slyvomis įvairiuose kepiniuose netgi galite pakeisti cukrų.

{recipe|3824}
{recipe|3931}
{recipe|3295}

Avižos

Keletą dešimtmečių atliekami tyrimai įrodė, kad jos padeda organizme mažinti cholesterolio kiekį, taip pat mažina kraujo spaudimą bei antrojo tipo diabeto riziką.

Tik neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad pavalgius avižų už ilgai išliekantį sotumo jausmą derėtų dėkoti jose aptinkamam už šias naudingąsias avižų savybes atsakingas jose aptinkamas beta-gliukanas.

Mėgaukitės: avižas galite pagardinti bet kuriais mėgstamais šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis.

{recipe|3117}
{recipe|1769}
{recipe|3972}
{recipe|4644}

Pistacijos

Jei norite pagerinti savo širdies ir akių sveikatą, taip pat susimažinti diabeto riziką, tuomet valgykite pistacijas. Nors visuose riešutuose gausu širdžiai naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių, pistacijose be šio komponento taip pat apstu baltymų, skaidulų, vitamino K, kalio ir karotinoidų.

Taip pat skaitykite: Išbandykite mitybos programą „Clean“ – energijos ir puikios savijautos užtaisą

Negana to, pistacijos yra vieninteliai riešutai, kuriuose būtų liuteino ir zeaksantino – dviejų karotinoidų, reikalingų norint palaikyti akių sveikatą.

Mėgaukitės: valgykite jas kaip užkandį, gardinkite jomis mėgstamą jogurtą, salotas ar maišykite jų į įvairius kepinius.

{recipe|4660}
{recipe|3735}

Avinžirniai, pupelės ir lęšiai

Atliktas tyrimas įrodė, kad baltymų gausūs avinžirniai, pupelės ir lęšiai padės atsikratyti nereikalingų kilogramų net ir neįdedant daug pastangų. Tyrimo metu antsvorio turinčių žmonių buvo paprašyta per savaitę suvalgyti 5 puodelius avinžirnių, pupelių ar lęšių. Lyginant rezultatus pastebėta, kad ši grupelė atsikratė tiek pat kilogramų, kaip ir tie, kurių buvo paprašyta per savaitę suvartoti 500 kilokalorijų mažiau.

Mėgaukitės: visi jie gardūs vieni, taip pat puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų.

{recipe|4480}
{recipe|4546}
{recipe|3223}
{recipe|3264}
{recipe|4623}
{recipe|4693}