Ajurvedos žinios: kaip pagerinti virškinimą?

Moters figūra / Fotolia nuotr.
Moters figūra / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Savaitgalis – tikras išbandymas mūsų virškinimo sistemai, kadangi daugelis atsipalaiduoja ir leidžia sau pasimėgauti ne itin sveikais patiekalais... Tortai, pyragėliai, kepsniai, balta mišrainė... Ne pats puikiausias derinukas, tiesa? Ko galime pasimokyti iš indų senojo medicinos mokslo – Ajurvedos?

Valgykite ramiai ir neskubėdami, šviesia galva. Palikite stresą ir įtampą už durų, kai mėgaujatės maistu. Net jeigu sėdate prie stalo vos 15 minučių, atidėkite visus skubius darbus ir dėmesį skirkite valgiui. Dažnai žmonės sako: „Nesuprantu, pavalgiau ar ne?“. O taip yra todėl, kad maitindamiesi mes didelę laiko dalį praleidžiame užsiimdami pašaliniais darbais arba klimpstame į negatyvių minčių liūną. Tai prie stalo esate tik jūs ir patiekalas. Be televizoriaus, mobiliojo telefono ar knygos.

Po valgio pailsėkite. Bent kelias minutes leiskite sau atsipūsti. Teigiama, kad po valgio leidę sau 5–10 minučių pabūti ramiai, o ne strimgalviais puolę dirbti, jūs ne tik pajusite energijos antplūdį, bet ir pagerinsite žarnyno veiklą. Taip pat patariama po valgio praskalauti burną drungnu vandeniu.

Valgykite sėdėdami. Indų patirtis byloja, kad valgydami atsisėdę atpalaiduojame virškinamąjį traktą, o tai padeda susitelkti į mitybos procesą bei greičiau pajusti sotumo jausmą.

Neskubėkite mėgautis maistu, kai esate susikrimtę. Nesvarbu, kokios neigiamos emocijos jus užplūstų, tačiau malšinti jausmus valgiu – prasta išeitis. Pasistenkite nusiraminti ir pajausti žemę po kojomis, kitu atveju rizikuojate suvalgyti per daug. Na, o tokiu atveju gresia ir papildomi kilogramai.

Venkite persivalgymo. Ajurveda teigia, kad žmogus neturėtų suvalgyti daugiau nei tris ketvirtadalius maisto kiekio, kuris telpa skrandyje. Trumpai tariant, skrandyje turi likti vietos ne desertui, o vietos normaliai funkcionuoti. Taigi, pasakymas „Sustok, kol skanu“, šiuo atveju išties vertingas...  

Atsisakykite šaltų gėrimų ar gėrimų su ledukais. Remiantis indų išmintimi, šalti gėrimai ne tik erzina skrandį, bet ir užkerta kelią efektyviai žarnyno veiklai.

Valgykite ką tik paruoštą, šviežią maistą, o ne pašildytą. Antrą kartą šildomas maistas praranda savo energetiką, ir nors skrandis gauna tai, ko trokšta, tačiau tai neišeina į naudą. Taip pat patariama maistą gaminti tuomet, kai esate geros nuotaikos. Kadangi mūsų emocijos persiduoda, tikėtina, jog maistas, paruoštas su pykčiu ar kitais neigiamais jausmais, gali būti netiesiogine prasme užterštas. Jeigu dažnai valgote viešose įstaigose, verta susimąstyti, juk nežinote, kas jį ruošė.

Mėgaukitės maistu tuomet, kai esate alkani. Svarbu pasakyti, kad jokiu būdu nepatariama persivalgyti! Valgyti reikia tada, kai jaučiate alkį, o ne pagal grafiką. 

Nemaišykite produktų, kurie tarpusavyje nedera. Pavyzdžiui, anot Ajurvedos, melionus valgyti reikia kaip atskirą patiekalą. Tuo pačiu metu geriau nevartoti pieno produktų ir rūgščių, citrusinių vaisių, nemaišyti vaisių su bulvėmis ir kitais krakmolo turinčiais skanėstais.  

Kartą per savaitę leiskite organizmui pailsėti. Virškinimo sistema tikrai atsipūs, jeigu kurią dieną leisite sau padaryti iškrovos dieną ir mėgausitės sveikais, subalansuotais patiekalais, nepersivalgysite, neapkrausite organizmo riebiu maistu, padažais, saldėsiais.

Patiekalus gardinkite prieskoniais. Ne druska ar pipirais, bet įvairiausiomis žolelėmis, kurios gerina medžiagų apykaitą, veikia antibakteriškai, skatina virškinimo procesus: nevenkite imbiero, kardamono, mėtų, mairūnų, bazilikų, kmynų, čiobrelių, rozmarinų.

Po valgio niekuomet neskubėkite miegoti. Palaukite bent valandą ar pusantros. Ajurveda apskritai siūlo vengti miegoti dieną, kadangi taip sulėtinami visi kūne vykstantys procesai. Taip pat iškart pavalgę negerkite vandens ar kitų skysčių.