Austrės – delikatesas, menantis dinozaurų laikus

Austrės / Getty nuotrauka
Austrės / Getty nuotrauka
Remigija Paulikaitė
2023-10-05 13:51
AA

„Nusprendus paragauti AUSTRIŲ, reikėtų duoti joms daugiau šansų: jei nepatiko vienos rūšies, pabandyti kitokių. Kiekvienas žmogus turi atrasti sau labiausiai patinkantį skonį. Na, o supratus, kurios teikia daugiausia malonumo, gyventi be austrių nebepavyks“, – juokiasi rugsėjį Vilniuje vykusio vienuoliktojo austrių gliaudymo čempionato nugalėtojas Aleksandras Samoilenko.

Taip atsitiko ir Aleksandrui. Daugiau kaip penkiolika metų dirbdamas restoranų virtuvėse, austrių jis buvo ragavęs ne kartą. Tačiau niekada jos neatrodė kuo nors išskirtinės. Kai pasaulį sustabdė pandemija, vieną kitą kartą užsisakė jų į namus. Supratęs, kad šių delikatesų visai nepažįsta, pradėjo gilintis į istoriją, auginimo, patiekimo ypatumus. Įkūrė austrių barą „Gentle Shrimp“ (gyvuoja jau antri metai). Ir antrą sykį iš eilės nugalėjo austrių gliaudymo čempionate, kur reikėjo kuo greičiau ir švariau, taip pat – nesusižeidžiant specialiu peiliu atidaryti geldeles, austres atskirti nuo pagrindinio raumens, na, o paskui pasiūlyti jų patiekimo idėjų.