Motinos piene yra angliavandenio laktozės, tad mūsų polinkis saldžiam skoniui yra prigimtinis įprotis, kurio neišnaikinsime, LRT Radijui sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Kauno technologijos universiteto dėstytojas maisto chemikas Petras Rimantas Venskutonis pataria keisti savo įpročius ir, pavyzdžiui, natūralų jogurtą saldinti tik medumi.
Pataria sekti graikų pavyzdžiu
Cukrus yra gryna ir kaloringa medžiaga, kurioje nėra jokių mitybai reikalingų komponentų, LRT Radijui sako Petras Rimantas Venskutonis. Anot jo, energiją geriau gauti su tuo maistu, kuriame yra kitų vertingų medžiagų.
Kaip tikina chemikas, energija su maistu mums reikalinga bet kokiu atveju: „Cukrus yra vienas iš angliavandenių, kurie mums reikalingi, bet jis greitai pasisavinimas, pakelia vadinamąjį glikeminį indeksą, susijusį su insulino poreikiu, taip pat labai greitai keičiamas į riebalus, besikaupiančius organizme.“
Su kitais maisto produktais, anot P.R.Venskutonio, gaunami ne tik angliavandeniai, tarp jų cukrus, bet ir kitos vertingos medžiagos. „Geriau tuomet, kai cukrus patenka į kitų maisto produktų sudėtį“, – pasakoja specialistas.
Paklaustas, kodėl cukraus visur tiek daug, pašnekovas sako, kad pagrindinė to priežastis – žmonės mėgsta saldžiai: „Juk yra natūralus jogurtas be priedų, be angliavandenių ir cukraus, bet jis gana rūgšti medžiaga. Galiu patarti laikytis graikiškų įpročių – Graikijoje valgoma labai daug natūralaus jogurto, bet pasaldinamas jis medumi.“
P.R.Venskutonio nuomone, būtina stebėti savo mitybą, ypač tada, kai atsiranda sveikatos problemų ar ima kauptis antsvoris.
„Tuomet reikia atkreipti ypatingą dėmesį į savo mitybą ir maisto produktų sudėtį. Šiuo metu yra privalomas žymėjimas, ant kiekvieno maisto produkto galima pamatyti, kiek ir kokių medžiagų ten yra ir kokia jų energinė vertė“, – aiškina maisto chemikas. Taip, anot jo, galima reguliuoti ir pasirinkti savo dienos racioną.
Saldaus skonio pomėgis prasideda su motinos pienu
Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, kad tiek cukraus, tiek riebalų perteklius sveikatai visiškai nereikalingas: „Tai netgi žalinga, bet nei vieno, nei kito nelaikyčiau didesniu priešu. Yra aiškiai įrodyta, kad sočiųjų riebalų turintys produktai, tokie kaip sviestas ar riebi mėsa, ir perteklinis jų vartojimas turi įtakos cholesterolio plokštelės formavimuisi.“
Dėl šio fakto, pasak dietologės, niekas nesiginčija, o tokių sveikatai kenkiančių maisto produktų reikėtų vengti mažai judantiems ir vyresnio amžiaus žmonėms.
„Negalima visiškai kaltinti cukraus – polinkis saldokam skoniui yra atsineštas su mamos pienu, ten yra laktozės, o tai toks pat angliavandenis, kaip gliukozė. Taigi tas saldus skonis yra prigimtinis įprotis, lydintis nuo motinos pieno“, – aiškina specialistė.
J.Dobrovolskienės teigimu, dėl šios priežasties iš žmonių sąmonės cukraus poreikio išnaikinti nepavyks. Visgi, anot gydytojos, vartoti jo reikia minimaliai: „Viskas priklauso nuo suvartojamo kiekio. Jei perkame jogurtą, jis turi būti natūralus, o tada jau kaip norime, taip pagardiname. Kontroliuoti suvartojamą cukraus kiekį būtina.“
Dietologė sako, kad nesunku įžvelgti pramonininkų gudrybes ir būdus, kuriais visur įdedama saldiklių arba cukraus. „Net į kūdikių tyreles pridėta tiek vaisių, kad tas fruktozės kiekis padidina greitai įsisavinamų angliavandenių kiekį. Tai tas pats, kaip ir cukrus, tik ten dar yra kitokių maistingų medžiagų. Reikia žinoti, kas valgoma. Jei viskas saldu, reikia cukraus kiekį maksimaliai mažinti“, – tvirtina J.Dobrovolskienė.