Gian Luca priėmė marijampoliečių iššūkį: gėrė vabzdžių kokteilį ir gamino blynelius su milčio lervomis
Laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco metė sau rimtą iššūkį – paragauti svirplių! Nors svirpliai vis labiau populiarėja, juos išbandyti dažniausiai ryžtasi tik drąsiausi. Vis dėlto Marijampolėje svirplių ūkį turinti šeima – Greta ir Vaidas – ne tik sugriovė visus mitus, bet ir ne vieną žiūrovą sugundė kuo greičiau šių vabzdžių paragauti ir patiems…
Vos atvykęs susitikti su šeima, Gian Luca buvo pavaišintas specialiu pasitikimo gėrimu. Laidos vedėjas spėliojo, kad, matyt, tai – kokteilis su bananais, tačiau Greta išdavė, kad iš tiesų jame yra gausu… svirplių. Taip vedėjo baimė, susieta su šiais vabzdžiais, ėmė nykti, ir laidos pabaigoje jis ne tik drąsiai ragavo ir kitus svirpliais gardintus gaminius, bet ir pats paruošė su jais patiekalą.
Šeima pasakojo, kad idėja kurti svirplių ūkį, jiems gimė karantino metu – apie juos išgirdusi Greta netrukus šiais vabzdžiais užbūrė ir savo vyrą Vaidą. Tiesa, jų paragauti iš pradžių buvo nedrąsu ir jiems.
„Iš tiesų, mes iš 50 eurų susilažinome, kuris paragaus pirmas. Greta laimėjo. O nuo to vieno mažo svirplio paragavimo viskas ir prasidėjo“, – TV3 laidoje „La maistas“ pasakojo Vaidas.
O dabar tai, kuo užsiima, šeimai labai patinka. Jie ne tik svirplius augina, bet ir parduoda iš jų miltų padarytus makaronus, traškučius ir svirplius, gardintus sūriu, česnaku, druska ar čili pipirais. Ko paragauti, būtų net smaližiams! O drąsiausi visuomet kviečiami pasivaišinti ir milčio lervomis…
„Mūsų vis klausia, ar patys svirplius valgome? Tačiau, kaip būtų galima jų nevalgyti ar nemėgti?! Jų maistingumas – viena iš priežasčių, kodėl mes ir pradėjome juos auginti. Visuomet rūpinomės tuo ką, valgome, todėl, kai sužinojome apie daugybę baltymų turinčius svirplius, abejonių nebeliko“, – apie verslo pradžią pasakojo Greta.
O dabar svirplius valgo ir jų 3 metų dukrelė. „Kai prieš 4 metus pradėjome auginti svirplius, eksperimentuoti virtuvėje ir juos valgyti, aš tuo metu laukiausi. Mano geležis labai svyravo, tačiau į mėsą nė negalėjau žiūrėti. O svirpliuose geležies yra net 4 kartus daugiau negu jautienoje!“ – pasakojo Greta.
Anot moters, 100 gramų svirplių taip pat yra 2-3 kartus daugiau baltymų nei, pavyzdžiui, mėsoje. „Svirpliuose esantis baltymas yra pilnavertis – juose yra visos būtinos amino rūgštys. O ir šio baltymo įsisavinimas svyruoja nuo 60 iki 95 procentų“, – TV3 laidoje „La maistas“ pasakojo Greta.
Taip pat šeima atskleidė, kad iš viso pasaulyje egzistuoja 2000 svirplių rūšių, iš kurių net 900 priskiriamos valgomoms. Tiesa, Lietuvoje šiuo metu patvirtintos tik dvi auginimui ir gaminiams tinkamos rūšys.
Greta ir Vaidas laidos vedėjui parodė visą svirplių auginimo procesą. Įdomu tai, kad auginant svirplius, nereikia nieko švaistyti. Pavyzdžiui, iš svirplių kūnelių gaminami traškučiai, o kojos ir sparneliai naudojami miltams. Tiesa, specialios įrangos, kad atskirtų šias svirplių kūno dalis, šiuo metu dar nėra, todėl šeima tą daro rankiniu būdu. O ir dirba savo ūkyje tik dviese!
Įkvėptas svirplių, Gian Luca laidoje nusprendė pagaminti japoniškus blynelius su svirplių miltais. Norėdami pakartoti patiekalą namuose, pirmiausiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus kelioms minutėms sudėkite į šaldymo kamerą, o trynius išplakite su pienu. Kepimo miltelius sumaišykite su įprastiniais ir svirplių miltais bei suberkite juos į trynius. Gerai išmaišykite.
Baltymus išplakite su cukrumi iki standžių putų ir lengvais judesiais įmaišykite į tešlą. Skardą patepkite sviestu, supilkite blynų tešlą ir 10 minučių kepkite 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai blyneliai iškeps, pagardinkite juos uogiene ir milčio lervomis.
„La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3.