Ieva Zasimauskaitė paneigia mitą, kad gaminti vegetarišką maistą – sudėtinga: du receptai
„Maisto ruošimas man – stipri aistra. Jei nedainuočiau, tai gaminčiau, gal net turėčiau šeimos restoranėlį“, – prisipažįsta atlikėja Ieva Zasimauskaitė (27). Jau ne vienus metus jos lėkštėje – tik vegetariškas maistas.
„Kol buvau visavalgė, gaminti mokiausi iš močiutės. Kai atsisakiau mėsos, restoranuose ragaudama vegetariškus patiekalus klausdavau, iš ko vienas ar kitas yra pagamintas, receptų ieškodavau internete, – prisimena Ieva. – Na, o kai perpratau jų gaminimo principus, virtuvėje pradėjau eksperimentuoti.“
Šeimininkavimą dainininkė vadina savotiška meditacija. Gamindama ji niekuomet neragauju. „Todėl niekada nežinau, koks bus mano ruošiamo patiekalo skonis, – juokiasi. – Kiekvienas gaminimas ir valgymas būna lyg degustacija.“
Ieva pabrėžia, kad maistas jai yra daugiau nei alkio numalšinimas. Ji stengiasi įsiklausyti į kūno poreikius ir ruošia būtent tai, ko tądien organizmas prašo. „Net jei užsinorėsiu balandėlių ar cepelinų, kuriuos gamindama sugaišiu dvi valandas, bet būsiu įsiklausiusi į save“, – sako Ieva.
Beje, ji nori paneigti mitą, kad gaminti vegetarišką maistą yra sunkiau, ilgai trunka. „Vakar pietums sriubą, kotletukus, ryžius, troškinį ir bandeles paruošiau per gerą pusvalandį, – pasakoja. – Jau turiu susidariusi sistemą, kaip sveiko, gardaus maisto pasigaminti ir tada, kai neturiu laiko.“
Avinžirnių maltinukų – falafelių receptas
Reikės:
- 200 g virtų avinžirnių
- 1 tarkuotos morkos
- pusės tarkuotos cukinijos
- pusės smulkiai pjaustytos paprikos
- petražolių
- po pusę šaukštelio kalendrų, kario, juodųjų pipirų
- žiupsnelio asafetidos (kvapiosios ferulos, kuri skoniu primena česnaką)
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- 2 šaukštų pilno grūdo arba paprastų kvietinių miltų
- aliejaus kepti
Padažui:
- 6 šaukštų veganiško arba natūralaus jogurto
- 1 šaukštelio citrinų sulčių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- po žiupsnelį asafetidos, juodųjų pipirų, druskos
- šakelės krapų
Avinžirnius, smulkintas daržoves ir prieskonius Ieva beria į dubenį. Viską gerai sutrina trintuvu.
Pila citrinų sulčių, beria miltų ir vėl gerai išmaišo.
Formuoja kotletukus, juos apvolioja miltuose. Į keptuvę pila aliejaus, jam įkaitus deda falafelius. Juos maždaug po penkias minutes apkepa iš abiejų pusių – kol gražiai apskrunda.
Kol falafeliai kepa, ruošia padažą. Į dubenėlį deda jogurto, pila citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus, beria prieskonius, pasūdo, sudeda smulkintus krapus. Gerai išmaišo.
Maltinukus patiekia su padažu bei avokado puselėmis, pagardintomis druska ir pipirais.
Vegetariški sojų šašlykai
Reikės:
- 500 g sojos gabalėlių
- 2-3 laurų lapų
- druskos
- pusės mažos cukinijos
- 3 šaukštelių maltų kalendrų
- žiupsnelio asafetidos
- 3 šaukštelių kario
- 1 šaukštelio džiovintų bazilikų
- 1 šaukštelio juodųjų pipirų
- 4 šaukštelių citrinų sulčių
- 400 g grietinės
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
Salotoms:
- apatinės Pekino kopūsto dalies
- žiupsnelio asafetidos
- druskos
- 1 šaukštelio citrinų sulčių
- 2 šaukštų obuolių acto
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
Sojų gabalėlius dainininkė suberia į pasūdytą verdantį vandenį, įdeda porą lauro lapelių ir verda apie 10 minučių.
Išvirusius sojų gabalėlius nukošia ir nuspaudžia, kad juose neliktų vandens. Sudeda į dubenį. Ten deda ir stambiai pjaustytą cukiniją. Ant jų suberia visus pagardus. Gerai išmaišo, kad sojų gabalėliai ir cukinijos gerai pasidengtų marinatu.
Juos suveria ant medinių iešmelių ir iš visų pusių apkepa ant grilio.
Salotoms šiaudeliais supjausto apatinę Pekino kopūsto dalį, užberia asafetidos, pasūdo, apšlaksto citrinų sultimis, actu, aliejumi. Šašlykus patiekia su salotomis ir virtais ryžiais.