Išsami instrukcija, kaip išsirinkti jautieną

Mėsos gabaliukai / Shutterstock nuotr.
Mėsos gabaliukai / Shutterstock nuotr.
2013-05-23 13:57
AA

Nusipirkti mėsos paprasta. Bet nusipirkti tikrai geros ir konkrečiam patiekalui tinkamos mėsos – užduotis ne iš lengvųjų.

Siūlome instrukciją, kaip išsirinkti tinkamą jautieną. Pravers kiekvienai.

Vadovaukitės skaičiais, sužymėtais paveikslėlyje. 

1 – kumpis. Tinka kepti didesnį gabalą, gaminti vyniotinius.

2, 11 – kulninė. Tinka sriuboms, troškiniams.

3 – juosmuo. Su kaulais (šonkauliais) kepamas visas gabalas arba supjaustytas po atskirą kaulelį, taip pat galima virti ir troškinti. Šonkaulių vidurys, vadinamas antrekotu, tinka kepsniams.

4 – išpjova. Tai pati kokybiškiausia (ir brangiausia) skerdienos dalis. Ji tinka ir virti, ir kepti.

5 – papilvė. Tinka troškiniams, sriuboms.

6 – šonkauliai. Tinka tiems patiems patiekalams, kaip ir juosmens dalys.

7 – nugarinė. Tinka ir virti, ir kepti.

8 – mentė. Tinka maltinukams, makaronų padažams, Šepardo ir kitiems pyragams su mėsos įdaru.

9 – krūtininė su šonine. Tinka troškiniams, taip pat galima kepti mažesnėje kaitroje, bet ilgiau.

10 – krūtininė. Tinka kepti didesniais gabalais ir naudoti įvairiems įdarams. Dar – maltiniams, netikram zuikiui, mėsos padažams.