Itališkas sūris – kokių rūšių būna ir prie ko jos tinka?
Iš karvių, avių ir ožkų pieno italai įsigudrina pagaminti įvairiausio skonio ir išvaizdos sūrių ir jiems atsispirti nelengva. O gal ir nereikia – jei nevalgysime jų per daug.
Pecorino
Šis avių pieno sūris (it. pecora – avis), kol jaunas, būna gaivaus skonio, o sendamas tampa trapus, įgauna savitą, išraiškingą aromatą, jį lengva tarkuoti. Italai juo skanina makaronus, salotas, padažus, įdarus.
Parmezanas
Tikrasis Parmigiano-Reggiano, bene žinomiausias iš itališkų sūrių, gaminamas tik tam tikruose Šiaurės Italijos regionuose. Jį reikia brandinti mažiausiai metus, tačiau labiausiai vertinamas tas, kuris išlaikomas porą metų. Įvairaus amžiaus sulaukusį parmezaną italai ir vadina skirtingai: nuovo, maturo ir t. t. Šis kietasis sūris puikiai dera su makaronais ir rizotais (risotto).
Rikota
Šios rūšies sūrio pagrindas – išrūgos, kurios susidaro gaminant kitus sūrius, pavyzdžiui, mocarelą ar provolone. Jo lengva pasigaminti ir iš rūgpienio. Minkšta, švelnaus, salsvo skonio rikota tinka pyragams, tortams, daržovių ir mėsos patiekalams.
Taleggio
Šio karvių pieno sūrio, kuris brandinamas specialioje aplinkoje (temperatūra – keli laipsniai šilumos, drėgmė – beveik 100 proc.), receptas buvo sukurtas Lombardijos regione. Bręsdamas taleggio įgauna rausvumo, jame atsiranda skylučių, kvapas tampa salsvas, vaisinis, stiprus. Labai tinka su raudonuoju vynu.
Mocarela
Taip vadinama šviežių sūrių, kuriuos derėtų suvartoti greitai, rūšis. Kažkada mocarela buvo gaminama iš buivolių pieno, tačiau dabar plačiai naudojamas ir karvių pienas. Pusiau minkštas, elastingos tekstūros, puikiai tirpstantis sūris idealiai tinka picoms, makaronams, taip pat jį skanu valgyti su pomidorais.
Bocconcini
Taip italai vadina mocarelos rūšies sūrį, kuris yra mažo kamuoliuko dydžio. Jis gaminamas mirkant varškę karštose išrūgose, ją tempiant ir sukant, laikomas vandenyje ar sūryme. Tinka salotoms, makaronams, picoms.
Gorgoncola
Kreminis, mėlynų „kapiliarų“ gausus sūris pavadintas miestuko netoli Milano garbei. Jis būna ir minkštesnis, ir kietesnis, gali būti valgomas su makaronais, rizotais, picomis, salotomis, kriaušėmis, figomis, graikiniais riešutais...