Kaip išsirinkti šviežią mėsą: svarbūs trys kriterijai
Norėdami įsitikinti, kad produktas yra šviežias, jį apžiūrime, pauostome ir paragaujame. Lygiai tas pats ir su termiškai neapdorota mėsa, tik jos neparagausi – kaip įsitikinti, kad ji šviežia, tinkama naudoti maistui? Eksperto patarimai, kaip atskirti šviežią mėsą.
Tikriausiai kiekvienam yra tekę nusipirkti mėsos, kurios šviežumu teko suabejoti. Kaip tokiu atveju elgtis? Išmesti ar dar bandyti gaminti? Kada mėsa jau nebetinkama vartoti, kokie požymiai tai išduoda ir kaip išsirinkti pačią šviežiausią, teiraujamės eksperto.
Atkreipkite dėmesį į kelis dalykus
„Renkantis mėsą pirmiausiai turėtume atkreipti dėmesį į jos išvaizdą. Mėsa turi atrodyti šviežiai, kiaulienos spalva turi būti šviesiai rausva, jautienos – tamsiai rausva. Šviežios mėsos riebalų spalva yra balta, nepageltusi. Jautienos riebalai kuo gelsvesni, tuo gyvulys buvo senesnis“, – vardija „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
Atšaldyta ir atšildyta ar jau pasenusi mėsa būna praradusi rausvą atspalvį. Be to, ilgai laikoma netinkamomis sąlygomis mėsa gali apdžiūti ir sukietėti. Specialisto teigimu, mėsos paviršius turėtų būti drėgnas, bet ne šlapias, kiaulienos oda turi būti sausa, nelipni.
Mėsos šviežumą D.Bartošius pataria patikrinti ir paspaudus – šviežios mėsos raumenų skaidulos yra stangrios, elastingos, paspaudus po kurio laiko grįžta į pradinę padėtį.
Ekspertas pataria nepamiršti, kad mėsa yra greitai gendantis produktas, todėl ją nusipirkus reiktų greičiau padėti į šaldytuvą arba pradėti iš jos gaminti. Šviežia mėsa (kiauliena, jautiena ar aviena) turi būti laikoma ne aukštesnėje kaip 7 °C, paukštiena – ne aukštesnėje kaip 4 °C, o subproduktai – ne aukštesnėje nei 3 °C temperatūroje.
Esant per mažai oro drėgmei, net šaldytuve laikoma mėsa gali apdžiūti ir sukietėti. Laikant mėsą aukštesnėje, nei nurodyta, temperatūroje, jos paviršiuje padidėja dažančių medžiagų – mioglogino ir jo darinių – koncentracija, ir mėsos paviršius patamsėja.
Kada mėsa – jau pasenusi?
Anot D.Bartošiaus, šaldyta ir atšildyta ar tiesiog pasenusi mėsa dažniausiai būna praradusi rausvą atspalvį ir elastingumą, paspaudus raumenį jis negrįžta į pradinę padėtį.
Mėsos paviršiuje gali atsirasti lipnumas, ji pradeda skleisti nemalonų kvapą. Jeigu pastebėjote nors vieną iš šių mėsos savybių, nerizikuokite savo sveikata ir meskite tokį produktą lauk.
„Renkantis šviežią mėsą reikia išsirinkti ir turėti patikimą pardavėją, kuris jūsų nenuvils. Mano atstovaujamas „Norfos“ prekybos tinklas stengiasi ir būti tuo patikimu mėsos pardavėju. Mes patys perkame kiaules ir jaučius iš Lietuvos augintojų, patys juos skerdžiame ir operatyviai pristatome į parduotuvių mėsines pagal kiekvienos parduotuvės poreikius. Mėsa nėra sandėliuojama ir šaldoma, todėl taip galime užtikrinti, kad pirkėjo nenuvilsime ir parduosime jam šviežią mėsą“, – patikina ekspertas.