Kaip šaldyti daržoves ir uogas?

Šaldytos uogos / Fotolia nuotr.
Šaldytos uogos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Net du trečdaliai Lietuvos gyventojų dalį vasaros derliaus užšaldo žiemai – rodo naujausia „Samsung“ ir „Spinter tyrimai“ inicijuota apklausa. Tad kokių uogų, daržovių ir kitų žalumynų mūsų šaldikliuose daugiausia ir kaip teisingai juos užšaldyti, kad galėtume mėgautis vasaros vitaminais bet kuriuo metų laiku?

Populiariausios – braškės

Apklausa atskleidė, kad šaldyti mūsų šalyje populiariausia braškes: Lietuvoje tą darantys prisipažino beveik 57 proc. Vis dėlto šiuo klausimu tautiečiai nėra išskirtiniai, mat braškė – absoliuti čempionė ir kaimyninėse šalyse: Latvijoje jas šaldiklyje laiko 53 proc., o Estijoje – net 67 proc. apklaustųjų.

Antroje vietoje pagal populiarumą – krapai. Šiuos daržo augalus paprastai šaldo pusė Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų. Į populiariausiųjų trejetuką Lietuvoje bei Latvijoje pateko ir grybai – čia juos tikino šaldantys beveik 40 proc. apklaustųjų. Estijoje trečioje vietoje liko avietės (52 proc.).

Uogas šaldo dažniau nei daržoves

Daugiausia iš įvairių gėrybių lietuviai įpratę šaldyti uogas. Be braškių dažniausiai šaldikliuose vietos atsiranda avietėms, mėlynėms ir vyšnioms, mažiau šaldomos miške sirpstančios uogos: spanguolės, bruknės ar šilauogės.

Iš daržovių Lietuvoje žmonės daugiausiai šaldo ankštines kultūras (pupeles, žirnius).

Patartina laikytis taisyklių

Nors šaldyti produktus, ko gero, daug paprasčiau, nei, pavyzdžiui, virti uogienę, vis tik ir čia egzistuoja taisyklės. Prieš šaldant uogas, labai svarbu jas deramai paruošti: atrinkti tik visiškai prinokusias, sveikas, nepažeistas. Jas nuplauti.

Nešaldykite ir per didelių uogų, ypač braškių, mat tokių viduje paprastai būna ertmių, dėl kurių sušalusios uogos subliūkš. Tuo tarpu tokias daržoves, kaip moliūgai, paprikos, cukinijos, prieš šaldant patartina supjaustyti gabalėliais, trumpai apvirti.

Tiek uogas, tiek ir kitas gėrybes galima sudėti į maišelius arba specialias dėžutes. Jei laikysite šaldytuvo šaldiklyje, svarbu, kad jame temperatūra būtų apie -18 °C. Reikėtų kontroliuoti ir šaldiklio drėgmę, priešingu atveju kamera apledės ir nebefunkcionuos taip, kaip turėtų. Jei jūsų šaldytuvas turi tokią funkciją kaip „No frost", šaldytuvo drėgmė bus reguliuojama automatiškai ir galvos sukti dėl to nereikės, priešingu atveju – retkarčiais šaldiklį patikrinkite ir, jei reikia, atitirpinkite.