Kam jautieną valgyti tiesiog būtina?
Įvairios pasaulinės bei valstybinės sveikatos ir mitybos organizacijos pateikia rekomendacijų, ko ir kiek turėtų suvartoti kiekvienas žmogus, kad jaustųsi sveikai, tačiau svarbiausia žinoti asmeninius savo organizmo poreikius.
Individuali mitybos piramidė pirmiausia turėtų atitikti biologinius žmogaus aspektus – amžių, kūno masės indeksą, taip pat – gyvenimo būdą: kokį darbą žmogus dirba, koks jo fizinis aktyvumas, kokie jo kasdieniai įpročiai.
Savo ar artimųjų mitybą prižiūrintys žmonės pirmiausia dėmesį kreipia į produktų maistinę sudėtį, mikroelementų kiekį ir lengvą gaminimo procesą – tai itin svarbu nuolatos skubiančiam ir laiko stoka besiskundžiančiam biurų „gyventojui“. Todėl ant daugelio pietų ar vakarienės stalo vėl lyderiaujančias pozicijas užima jautiena.
Pasak mitybos terapeuto Gedimino Čižausko, šią mėsą valgyti sveika kiekvienam, tačiau yra keletas žmonių grupių, kurioms ji ypač naudinga – nėščiosioms, sportininkams ir vaikams. Valgant jautieną ne tik reguliuojamas svoris, auginami raumenys, bet ir gaunama mineralų bei elementų, kuriuos dažniausiai bandome papildyti vartodami maisto papildus.
Nėščios moterys
„Nėštumo metu išauga poreikis tam tikroms maisto medžiagoms – vitaminams, baltymams, mikroelementams. Jautiena šiuo atveju ypač svarbi: joje labai daug baltymų – net iki 26 g šimte gramų, o tai labai svarbu vaisiaus vystymuisi. Be to, jautienoje yra išskirtinai didelis kiekis geležies – 2,6 mg: mėsoje esanti geležis nuo kelių iki keliolikos kartų geriau įsisavinama nei esanti daržovėse, todėl net ir retas mėsos vartojimas aprūpins šiuo mikroelementu“, – teigia mitybos terapeutas. Tiek baltymų, tiek geležies galima gauti valgant įvairias jautienos dalis, šių elementų taip pat yra veršienoje.
Cinkas laikomas antru pagal svarbą metalu mūsų racione, tad nėščiosios turėtų jo vartoti pakankamai – tai sumažina tikimybę pagimdyti neišnešiotą kūdikį. Be to, mokslininkai neseniai nustatė, kad vitaminas B12 apsaugo nuo naujagimių apsigimimų ir teigiamai veikia jų centrinę nervų sistemą, o vos viena porcija jautienos per dieną užtikrins reikiamą šio vitamino kiekį. Vitaminas C svarbus visiems, bet nėščiosioms įvairūs susirgimai yra ypač pavojingi, tad tai – dar viena priežastis dažniau pietums rinktis jautieną.
Aktyviai sportuojantys
Mitybos terapeutas G.Čižauskas atkreipia dėmesį, kad vis daugiau žmonių pradeda užsiimti sportu ir domisi aktyvia gyvensena, tačiau, ar tai būtų siekis pagerinti sveikatą, ar noras numesti svorio, svarbu daugiau dėmesio skirti savo lėkštės turiniui.
„Lėkštėje turėtų būti kuo daugiau šviežių daržovių ir vaisių, taip pat sportuojantiesiems nepamainomi yra baltymai, nes būtent jie – pagrindinė raumenų statymo medžiaga, tačiau reikėtų vengti riebių produktų. Geriausia rinktis liesesnę jautienos dalį – joje bus daug būtinųjų baltymų, o riebalų – mažai (nors jų visiškai atsisakyti taip pat nerekomenduojama).“
Jautienoje taip pat aptinkamas didelis vario kiekis – šis metalas organizmui būtinas gerai kaulų būklei palaikyti ir osteoporozės prevencijai, be to, šioje mėsoje esantis fosforas labai svarbus sportuojant ar užsiimant aktyvia fizine veikla, nes formuoja raumeninį audinį bei dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose.
Vaikai
Svarbiausia – teisingai pasirinkti ir pagaminti jautieną, ją valgyti kokybišką, šviežią ir neperkepti, kad nedingtų visi vertingi mikroelementai.
Nacionalinė JAV sveikatos organizacija suaugusiesiems rekomenduoja kasdien suvalgyti tokį baltymų kiekį gramais, kuris lygus žmogaus svoriui (kg), padaugintam iš indekso 0,8. Vaikai – augantys organizmai, todėl tam, kad jų audiniai sveikai formuotųsi, būtinas didesnis baltymų kiekis – 1 g kiekvienam kūno kilogramui. Mėsoje esantys baltymai yra vadinami pilnaisiais, nes juose yra visų 9 žmogui reikalingų amino rūgščių, todėl yra patys vertingiausi.
„Jaunesni vaikai gali būti tikri ligų maišai, todėl tėvams ypatingai aktualu, kad vaikai gautų reikiamą vitaminų kiekį, ypač – vitamino C. Jautienoje, be kitų vitaminų, rasite didelį kiekį šio natūralaus antioksidanto, taip pat kraujotakos sistemą ir širdį stiprinančio seleno bei cinko, aktyviai kovojančio su įvairias ligas sukeliančiais laisvaisiais radikalais“, – pasakoja G.Čižauskas.
Be jau paminėtų vitaminų ir mikroelementų, jautienoje yra riboflavino, būtino aminorūgščių ir baltymų apykaitai bei gamybai, niacino, valančio kraujagysles ir mažinančio cholesterolio kiekį kraujyje.
Tai tik dalis šios mėsos privalumų, kuriais mitybos terapeutas rekomenduoja pasinaudoti ne tik minėtoms žmonių grupėms, bet ir visiems, besirūpinantiems sveika gyvensena. Svarbiausia – teisingai pasirinkti ir pagaminti jautieną, ją valgyti kokybišką, šviežią ir neperkepti, kad nedingtų visi vertingi mikroelementai.