Šiltą dieną aštrus maistas atrodo pats tinkamiausias – karštį nugalėti karščiu. Tačiau ką daryti, kai jūsų burna tam prieštarauja? Kaip atsivėsinti, kai aitrieji pipirai verčia verkti?
Ką gerti prakaituojant? Atsakymas vienas – tai pienas. Štai kaip reikia gerti pieną suaugus.
Kodėl pienas geriausiai dera prie aštraus maisto
Pienas (bei kiti gėrimai, pagaminti pieno pagrindu) gali būti geriausias aštraus maisto draugas, ypač su itin aštriais patiekalais, tokiais kaip karis ar taco su šviežiomis Chalapo aitriosiomis paprikomis. Taip yra dėl to, kad kazeinas, pieno produktuose esantis baltymas, dėl kurio jie būna tiršti ir tokie skanūs, susijungia su kapsaicinu ir taip nuveja aštriuosius aliejus nuo mūsų skonio receptorių – ir smegenims siunčiamas signalas nurimti. Vėsinantis pojūtis verčia jaustis atsigaivinusiam, o gomurys tampa paruoštas kitam aštriam kąsneliui – tobulas derinys.
Pienas suaugusiesiems
Nors nėra nieko blogo, jei prie aštraus azijietiško maisto gurkšnosite pieną, yra galybė kitokių gerokai rafinuotesnių pieniškų variantų (ir lygiai tokių pat efektyvių).
Tirštuosius pieniškus skanėstus derinant su aštriu maistu, geriausia naudoti vyno išmintį „kas kartu auga, kartu ir dera“. Iš esmės rinkitės pieno gėrimą, kilusį iš to paties regiono, kaip ir jūsų pasirinktas aštrus patiekalas. Šalta Tailando arbata „vystėsi“ kartu su tos šalies aštriu maistu, todėl tarpusavyje puikiai dera.
Nevartojate pieno produktų? Jokių problemų! Atkreipkite dėmesį, kad net ir laikantis dietų, kuriose nevartojami pieno produktai, tokiuose kokteiliuose pieną galima pakeisti kokosų ar ryžių pienu.
5 pieno gėrimai suaugusiesiems
Tiršta meksikietiška horchata
6 stiklinėms reikės:
- 1 stiklinės ilgagrūdžių baltųjų ryžių;
- ¾ stiklinės luptų migdolų;
- 2,5–7,5 cm cinamono lazdelės gabaliuko;
- 5 stiklinių vandens;
- ¼ stiklinės saldinto sutirštintoto pieno;
- ¼ arbatinio šaukštelio vanilės;
- ledukų patiekimui;
- malto cinamono papuošimui.
Kaip gaminti:
Išmirkykite ryžius, migdolus ir cinamoną. Migdolus ir ryžius sudėkite į indą. Sulaužykite cinamono lazdelę į keletą gabalėlių ir įdėkite prie ryžių ir migdolų. Užpilkite 4 stiklinėmis karšto (bet ne verdančio) vandens. Uždenkite indą ir statykite į šaldytuvą bent jau dviem valandoms, bet geriausiai – palikite per naktį.
Naudodami plaktuvą sutrinkite mišinį, kol jis taps vientisa mase. Užtruksite apie 2–3 minutes (cinamonas suminkštės ir susimals, tad išimti jo nereikia).
Nukoškite mišinį. Pilkite jį į smulkų koštuvą, padėtą virš ąsočio. Nukoškite kiek įmanoma daugiau skysčio, mišinį spausdami šaukštu ar mentele.
Į ąsotį pilkite sutirštintą pieną, suberkite vanilę. Įmaišykite likusią stiklinę vandens. Paragaukite ir pagal skonį pridėkite to, ko trūksta.
Patiekite. Į ąsotį įdėkite ledukų, vėl pamaišykite, supilkite į stiklines, pabarstykite cinamonu ir patiekite. Skanaus!
Recepto pastabos
- Veganiška horchata: vietoje saldinto pieno naudokite ¼ stiklinės veganiško cukraus arba 3 valgomuosius šaukštus agavų sirupo. Jei norisi šiek tiek daugiau tirštumo, galima įpilti šiek tiek ryžių ar migdolų pieno.
- Alternatyvūs saldikliai: naudokite ¼ stiklinės medaus, 3 valgomuosius šaukštus agavų sirupo arba ¼ stiklinės datulių (datules mirkykite su kitais ingredientais).
- Tirštesnė horchata: vietoje paskutinės stiklinės vandens pilkite stiklinę pieno.
- Beriešutė arba bemigdolė horchata: ją galima gaminti be migdolų. Galite naudoti kitus riešutus, pavyzdžiui anakardžius.
- Jei neturite smulkaus koštuvo, įprasto koštuvo dugną padenkite keliais marlės sluoksniais.
- Jei pavyks surasti, naudokite meksikietišką cinamoną.
Mangų lasis
2 porcijoms reikės:
- 2 mažų mangų, kvapnių ir prinokusių;
- ½ stiklinės pasukų;
- ½ stiklinės paprasto jogurto;
- 1 arbatinio šaukštelio cukraus;
- ¼ stiklinės mangų piurė (pasirinktinai);
- žiupsnelio kardamono.
Kaip gaminti:
Nulupkite mangų vaisius, išimkite kaulą ir supjaustykite mažais gabaliukais. Sudėkite į plaktuvą kartu su pieno produktais ir cukrumi. Viską suplakite iki putų ir vientisos masės. Viską spauskite per smulkų koštuvą – taip prieš patiekdami pašalinsite mango pluoštus. Įmaišykite kardamono.
Šalta tailandietiška arbata
4 porcijoms reikės:
- 5 stiklinių vandens;
- 6 juodosios arbatos arba raudonosios tailandietiškos arbatos maišelių arba 1 ½ valgomojo šaukšto arbatžolių;
- 2 anyžiaus vaisių;
- 3 gvazdikėlių;
- 2 valgomųjų šaukštų cukraus;
- ledukų;
- ¼ stiklinės saldinto sutirštinto pieno.
Kaip gaminti:
Užvirinkite vandenį vidutinio dydžio kaistuve.
Nuimkite kaistuvą nuo ugnies. Įdėkite į vandenį arbatos maišelius, anyžius ir gvazdikėlius; pasirūpinkite, kad jie būtų visiškai panardinti. Laikykite 10 minučių.
Dideliu šaukštu ar kiaurasamčiu pašalinkite arbatos maišelius (ar arbatžoles), anyžius ir gvazdikėlius.
Suberkite cukrų ir maišykite tol, kol jis visiškai ištirps.
Leiskite arbatai atvėsti iki kambario temperatūros.
Naudokite aukštas stiklines. Kiekvieną jų pripildykite ledo kubeliais. Į kiekvieną jų įpilkite ¾ arbatos ir įdėkite po 1 valgomąjį šaukštą saldinto sutirštinto pieno, viską išmaišykite. Gerkite iškart.
Recepto pastabos
Arbatos pagrindą galimą laikyti šaldytuve apie savaitę.
Tirštas avokadų lasis
2 porcijoms reikės:
- 2 prinokusių avokadų;
- ½ stiklinės paprasto graikiško jogurto;
- 1 stiklinės riebaus pieno;
- 2–3 valgomų šaukštų cukraus (arba pagal skonį);
- 4 žalio kardamono ankščių (sėklos išimtos ir sutrintos);
- 1 valgomo šaukšto rožių vandens ar imbierinio sirupo (pasirinktinai).
Kaip gaminti:
Avokadą perpjaukite per pusę išilgai. Išimkite kauliuką, nulupkite ir supjaustykite.
Į plaktuvą sudėkite jogurtą, pieną, cukrų, trintas kardamono sėklas bei rožių vandenį ir plakite iki kreminės konsistencijos. Paragaukite. Jei reikia, dar pasaldinkite.
Šį lasi galima laikyti šaldytuve pagamintą. Patiekti atšaldytą.
Recepto pastabos
- Jei nevartojate pieno produktų ar esate veganas, jogurtą ir pieną galite pakeisti sojų ar migdolų pienu.
- Vietoj cukraus galima naudoti medų.
- Rožių vanduo šiam gėrimui suteikia subtilią gėlių natą.
- Imbiero sirupas yra skani ir aštri alternatyva.
Žaliosios arbatos matcha kokteilis
Porcijai reikės:
- 1 valgomo šaukšto matcha miltelių;
- 1 valgomo šaukšto medaus;
- 1 stiklinės pieno (riešutų, ryžių, karvės, ožkos pienas ir t. t.);
- saujos ledukų.
Kaip gaminti:
Didelę sultims skirtą stiklinę įdėkite į šaldiklį kaip įmanoma ilgesniam laikui. Plaktuvu iki vientisos masės suplakite matcha, medų, pieną ir ledukus. Patiekite atšaldytoje stiklinėje.