Lengvesnei vasarai – lengvi receptai
Vasara – metas, kai kuo daugiau laisvo laiko norime praleisti gamtoje, mėgaudamiesi bičiulių draugija ir gardžiais bei lengvais šviežių daržovių bei vaisių patiekalais. O realybė, dažnai – kiek kitokia: nesuskaičiuojamos valandos, praleistos prie viryklės, ir jau spėję pabosti kasdieniai receptai.
Ieškote, kuo paįvairinti savo racioną? Siūlome kelias greit paruošiamų vasariškų šviežių vaisių ir daržovių receptų idėjas, padėsiančias ne tik išlaikyti dailias formas, bet ir į virtuvę sugrąžinti puikią nuotaiką!
Salotos: nuobodu, o gal – originalu?
Parduotuvių lentynos jau prisipildė gausiu šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimu. Jeigu norite įprastoms salotos suteikti originalumo ir šiek tiek netradicinio skonio, tam puikiai tinka įvairūs priedai. Nustebsite sužinoję, kiek nedaug tereikia, kad visai paprastos šviežių produktų salotos virstų virtuvės šefo vertu patiekalu! Pamėginkite jas gardinti uogomis bei sėklomis. Tam puikiai tiks jau spėjusios sunokti braškės ir žemuogės, saulėgrąžų sėklos, visai netrukus sunoksiančios avietės.
Nepamiršti reikėtų ir jau klasikiniu tapusio alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių derinio. Jį pagardinus prieskoniais bei šlakeliu vaisių sulčių (tinkamiausios – šviežiai spaustų vaisių sultys), sukursite pikantišką ir originalų salotų derinį.
Eksperimentai su vaisiais
Jei nusipirkote iš Europos Sąjungos atkeliavusį egzotiškąjį mangą, pabarstykite ant jo minkštimo šiek tiek druskos – vaisiaus saldumas puikiai kontrastuos su sūrumu.
Gal nustebsite, bet vaisių supjaustymas ir sudėjimas į lėkštę nėra vienintelis jų patiekimo būdas. Pasimėgaukite šviežiais ir sultingais vaisiais su įvairias pagardais. Pabandykite apelsiną ar greipfrutą su keliomis kruopelėmis anyžių sėklų ir rudojo cukraus. Puikiai tiks ir cinamono žiupsnelis. Jei nusipirkote iš Europos Sąjungos atkeliavusį egzotiškąjį mangą, pabarstykite ant jo minkštimo šiek tiek druskos – vaisiaus saldumas puikiai kontrastuos su sūrumu.
Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti. Visus šviežius vaisius galite patiekti įvairiausiais būdais. Išbandykite visą prieskonių paletę – nuo paprastos druskos iki rozmarinų, raudonėlių ir t. t. Kiekvienas atras jam artimiausią skonių derinį ir vaisių skonį iš naujo.
Nuotaiką pakeliantys žalieji kokteiliai
Džiaugiatės iš prekybos centro parsinešta šūsnimi vaisų ir daržovių, tačiau negalite apsispręsti, kokį patiekalą iš jų pasigaminti? Nebesukite galvos, tiesiog viską suplakite! Jau kuris laikas šie kokteiliai – itin madingi, o svarbiausia – nereikalaujantys nei daug laiko, nei pastangų. Į plaktuvą pakanka sumesti stambiai supjaustytus šviežius vaisius ar daržoves.
Mitybos specialistai žaliuosius kokteilius pataria maišyti iš maždaug 60 proc. vaisių ir 40 proc. žalialapių daržovių. Taip nepadauginsite vaisiuose esančio cukraus ir organizmo atsargas papildysite žalumynuose esančiais mikroelementais.
Iš kur vaisiai ir daržovės atkeliauja vasaros metu?
Gali būti, kad ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais lietuviai daržovių ir vaisių pradės vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“. Ji praėjusiais metais pradėta ir Lietuvoje.
Šios kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikiau ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tokį kiekį rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.
Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.